Retributie lichidator. modificare si recorelare.

Decizie 2450 din 15.12.2005


RETRIBUTIE LICHIDATOR. MODIFICARE SI RECORELARE.

Tribunalul Botosani – judecator sindic, prin Incheierea nr.331 din 6 octombrie 2005 in baza art. 11 lit. c si art. 57 lit. b din Lg.64/1995 republicata a modificat si recorelat retributia stabilita prin incheierea nr.80/19 mai 2003 in favoarea lichidatorului B.I., in sensul ca a stabilit o remuneratie totala de 30.000.000 lei pentru indeplinirea tuturor atributiilor pana la inchiderea procedurii SC „A” SA Socrujeni.

Pentru a hotari astfel, judecatorul sindic a retinut ca remuneratia de 5.000.000 lei lunar stabilita initial nu se justifica si nu corespunde muncii si activitatii efective a lichidatorului, care nu a dat dovada de operativitate si eficienta.

Impotriva incheierii a declarat recurs lichidatorul, care a criticat-o pentru nelegalitate si netemeinicie, sustinand ca este inechitabil sa i se modifice remuneratia pentru faptul ca s-a prelungit procedura prev. de Lg.64/1995 fara voia sa, precum si ca disp. art. 11 lit. c invocate nu confera judecatorului sindic posibilitatea schimbarii retributiei lichidatorului, ci doar ii confera controlul activitatii.

Curtea verificand incheierea prin prisma motivelor de recurs invocate ce vizeaza disp. art. 304 pct. 9 Cod proc. civ. a constatat neintemeiat recursul.

Procedura falimentului debitoarei SC „A” SA Socrujeni a fost dispusa prin incheierea nr.80 din 19 mai 2003. Prin aceasta incheiere, s-a stabilit si remuneratia lichidatorului de 5.000.000 lei lunar provizoriu.

Din actele si lucrarile dosarului rezulta ca lichidatorul a intocmit rapoarte care cuprind evidentierea repetata a acelorasi atributii, probleme, precum si mentiunea ca debitoarea poseda bunuri imobile, insa acestea nu i-au fost predate de catre administrator, fara a propune judecatorului sindic masurile legale pentru rezolvarea acestei probleme.

Mai mult, singura activitate a lichidatorului a fost aceea de a cere atragerea raspunderii personale a organelor de conducere ale debitoarei conform art. 137 urmata de prezentarea acestuia la termenele de judecata.

In acest context, cum lipsa de operativitate si eficienta a lichidatorului este evidenta, in mod legal si temeinic judecatorul sindic a apreciat ca remuneratia de 5.000.000 lei lunar este dezechilibrata in raport cu activitatea prestata de lichidator de la deschiderea procedurii debitoarei pana in prezent si nu corespunde intereselor creditorilor.

(Decizia nr. 2450 din 15 decembrie 2005)