Fara titlu

Sentinţă civilă 237 din 22.01.2010


4. contestatie decizie de încetare a contractului de munca prin demisie impusa de angajator

Prin contestatia înregistrata sub nr. 11578/63/2009 reclamantul B. F. a solicitat în contradictoriu cu pârâtul SC DPI GROUP SECURITY SRL anularea deciziei de încetare a contractului individual de munca ce i-a fost comunicata la data de 17.09.2009, reintegrarea pe functia detinuta anterior, obligarea la plata drepturilor salariale la zi, inclusiv drepturile salariale aferente lunilor mai, iunie si iulie 2009, neachitate pâna în prezent, cu cheltuieli de judecata.

În motivare,  a aratat , în esenta ca la data semnarii contractului individual de munca, angajatorul i-a impus semnarea unei demisii în alb, ca o conditie a angajarii, aceasta fiind lipsita de orice relevanta juridica.

În aceste conditii, decizia de încetare este lovita de nulitate absoluta, angajatorul efectuând de fapt o concediere fara a se conforma procedurilor prevazute de lege în acest sens.

Pârâta a depus întâmpinare prin care solicita respingerea actiunii, considerând ca reclamantul si-a exprimat expres intentia de încetare a contractului individual de munca.  Recunoaste ,totodata, ca din cauza blocajului financiar nu a putut achita drepturile salariale nete aferente lunilor mai, iunie si iulie 2009, în cuantum total de 1654 lei. 

În dovedire au fost depuse copii de pe urmatoarele înscrisuri: decizia nr. 046/28.07.2009, contract individual de munca, fise de pontaj, regulamentul intern si statele de salarii.

Prin sentinta nr. 237/22.01.2010 instanta a admis în parte actiunea, a respins capetele de cerere privind anularea deciziei de încetare a contractului individual de munca si reintegrarea sa , a admis cererea referitoare la obligarea pârâtei la plata  drepturile salariale aferente lunilor mai, iunie si iulie 2009 si potrivit dispozitiilor art. 274 cpc, a respins cererile de acordare a cheltuielilor de judecata, deoarece nu a fost facuta dovada efectuarii acestora,  retinând urmatoarele:

Prin decizia nr. 046/28.07.2009 emisa de intimata, a fost constatata încetarea contractului individual de munca al reclamantului, conform art. 79 din c. muncii, dupa ce anterior reclamantul a formulat cerere scrisa prin care a solicitat încetarea contractului de munca, prin demisie.

 Potrivit disp. art. 79 din C. muncii, prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz, iar contractul individual de munca înceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Reclamantul nu a dovedit faptul ca demisia i-ar fi fost impusa ca o conditie de angajare;mai mult, cererea privind încetarea contractului individual de munca , aflata la fila 22 din dosar este datata 28.07.2009 si poarta semnatura reclamantului, acesta necontestând  mentiunile cuprinse în cerere si nici data ori semnatura, actul fiind , în consecinta ,valabil.

Potrivit art.79 alin 8 din c muncii " Salariatul poate demisiona fara  preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile  asumate prin contractul individual de munca", cum este cazul în speta de fata.

Contestatorul a formulat cererea de demisie fara a solicita vreun termen de preaviz si, fata de prevederile anterior citate, sustinerea acestuia  în sensul ca decizia este lovita de nulitate întrucât nu i s-a acordat preaviz nu este întemeiata.

Pe cale de consecinta, instanta va respinge capatul de cerere privind anularea deciziei de încetare  a contractului individual de munca si de reintegrare.

În ceea ce priveste capatul de cerere referitor la obligarea pârâtei la plata  drepturile salariale aferente lunilor mai, iunie si iulie 2009, în raport de disp.art. 154 C muncii si de recunoasterea pârâtei cuprinsa în întâmpinare, acesta va fi admis si, pe cale de consecinta va fi obligata pârâta sa achite reclamantului drepturile salariale aferente lunilor mai, iunie si iulie 2009.

 În raport de aceste considerente , tribunalul a admis în parte actiunea, a respins capetele de cerere privind anularea deciziei de încetare a contractului individual de munca si reintegrarea sa , a admis cererea referitoare la obligarea pârâtei la plata  drepturile salariale aferente lunilor mai, iunie si iulie 2009 si potrivit dispozitiilor art. 274 cpc, a respins cererile de acordare a cheltuielilor de judecata, deoarece nu a fost facuta dovada efectuarii acestora.