Acţiune în evacuare pentru lipsa titlului. Cerere de radiere a domiciliului menţionat în cartea de identitate a pârâtului.

Sentinţă civilă 16883 din 03.12.2012


DOMENIU : PROPRIETATE PRIVATA

Acţiune în evacuare pentru lipsa titlului. Cerere de radiere a domiciliului menţionat în cartea de identitate a pârâtului.

SENTINŢA CIVILĂ NR.16883/03.12.2012

Deliberând asupra prezentei cauze, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, reclamanta T.L., în contradictoriu cu pârâtul N.I., a solicitat instanţei ca, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să dispună evacuarea pârâtului din imobilul situat în Bucureşti, sector 2 şi radierea domiciliului pârâtului stabilit la această adresă, fără cheltuieli de judecată.

În fapt, în motivarea acţiunii, în esenţă, reclamanta a arătat că, în baza relaţiilor de concubinaj pe care le-a întreţinut cu pârâtul, i-a permis acestuia să locuiască în imobilul anterior identificat. Apartamentul este proprietatea reclamantei, potrivit contractului de donaţie autentificat la data de 05.09.2007 de B.N.P. ”I.C.”; pârâtul locuieşte în imobil fără titlu. Odată cu evacuarea pârâtului din imobil este necesară şi radierea domiciliului acestuia stabilit la adresa menţionată.

În drept, reclamanta a invocat 112 din C.proc.civ. şi art.555 şi urm. din Noul Cod civil.

Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru de 10 lei şi timbru judiciar de 0,30 lei.

În dovedirea acţiunii, reclamanta a propus proba cu înscrisuri, încuviinţată şi administrată de instanţă, şi proba testimonială, respinsă de instanţă.

Pârâtul nu a depus întâmpinare şi nu s-a prezentat la judecată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta T.L. este proprietara exclusivă a imobilului situat în Bucureşti, sector 2, astfel cum reiese din contractul de donaţie autentificat la data de 05.09.2007 de B.N.P. ”I.C.”.

Potrivit cărţii de identitate a pârâtului N.I., domiciliul acestuia este la adresa anterior menţionată.

Referitor la capătul de cerere privind evacuarea pârâtului din imobil:

Instanţa reţine că pârâtul nu a făcut dovada deţinerii unui titlu valabil privind imobilul în care locuieşte - respectiv a faptului că este titularul vreunui drept real sau personal asupra acestui bun – având în consecinţă doar calitatea de persoană ”tolerată” de către reclamanta proprietară a imobilului.

Potrivit art.555 din Codul civil din 2009, proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege. În mod corelativ, celelalte persoane au obligaţia de a respecta dreptul de proprietate şi de a nu face nimic de natură a împiedica exercitarea normală a acestuia.

De asemenea, potrivit art.1 din Protocolul nr.1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, orice persoană are dreptul la respectarea bunurilor sale, nimeni neputând fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege.

Pentru aceste considerente, apreciind că reclamanta a făcut dovada dreptului său de proprietate asupra imobilului situat în Bucureşti, sector 2, în timp ce pârâtul nu a făcut dovada deţinerii vreunui titlu cu privire la acest bun, în temeiul art.555 din C.civ. din 2009, instanţa va admite acest capăt de cerere şi va dispune evacuarea pârâtului din acest imobil.

Referitor la capătul de cerere privind radierea domiciliului pârâtului:

Potrivit art.13 alin.(1) şi art.14 alin.(1) din O.U.G. nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, actul de identitate face dovada identităţii, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă, şi se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.

Art.15 alin.(2) şi alin.(4) din acelaşi act normativ, stabilesc: Cererea [pentru eliberarea actului de identitate] se semnează de solicitant în prezenţa lucrătorului serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, al reprezentantului misiunii diplomatice sau al oficiului consular şi trebuie să fie însoţită de documentele care, potrivit legii, fac dovada numelui de familie şi a prenumelui, datei de naştere, stării civile, cetăţeniei române, adresei de domiciliu şi, după caz, adresei de reşedinţă. Cererile care privesc eliberarea unui nou act de identitate trebuie însoţite numai de documentele care, potrivit legii, fac dovada adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă…

 Potrivit art.19 alin.(1) şi alin.(2) lit.b) din O.U.G. nr.97/2005, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri: […] c) în cazul schimbării domiciliului, titularul fiind obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate, în condiţiile art.15 şi 16, după cum urmează: […] b) în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-j).

Art.26 alin.(1) şi alin.(2) din O.U.G. nr.97/2005 conferă fiecărui cetăţean român dreptul de a-şi stabili şi de a-şi schimba, în mod liber, domiciliul ori reşedinţa, cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege, stabilind totodată că un cetăţean român nu poate avea în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă.  Art.28 alin.(1) din acelaşi act normativ stabileşte condiţiile în care poate fi dovedită adresa de domiciliu.

Astfel, singura persoană îndreptăţită să solicite eliberarea unui nou act de identitate, şi, implicit, schimbarea domiciliului înregistrat în evidenţele serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, este titularului actului de identitate, cererea trebuind în mod obligatoriu să fie însoţită de documentele care fac dovada noului domiciliu.

Împrejurarea că pârâtul urmează a fi evacuat din imobilul proprietatea reclamantei poate constitui un temei legal pentru schimbarea cărţii de identitate a acestuia, însă cererea cu acest obiect nu poate fi formulată decât de pârât, nici reclamanta neputând solicita schimbarea menţiunilor din acest act, nici instanţa neputând dispune radierea domiciliului.

De asemenea, instanţa reţine că, la momentul solicitării eliberării unei noi cărţi de identitate, ca urmare a schimbării domiciliului, pârâtul trebuie să facă dovada existenţei unui alt domiciliu decât cel declarat anterior ca fiind în imobilul proprietatea reclamantei, la eliberarea actului de identitate.

Mai mult, instanţa reţine, din art.26 din O.U.G. nr.97/2005, că persoana fizică nu poate fi lipsită, nici măcar temporar, de un domiciliu. Or, în condiţiile în care ar fi admisă cererea reclamantei de radiere a domiciliului înscris în evidenţele serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, pârâtul ar fi lipsit, cel puţin temporar, de domiciliu.

Reclamanta, în calitate de proprietară a imobilului situat în Bucureşti, sector 2, păstrează toate prerogativele acestui drept, putând exercita în mod liber posesia, folosinţa şi dispoziţia.

În consecinţă, pentru motivele de fapt şi de drept anterior menţionate, instanţa va respinge ca neîntemeiată capătul de cerere privind radierea domiciliului pârâtului stabilit la adresa mai sus precizată.