Art. 180 cp

Sentinţă penală 624 din 01.11.2011


R O M Â N I A

JUDECATORIA ONESTI

.

Dosar nr. 121/270/2011 art. 180 C.p.

SENTINTA PENALA NR. 624

Sedinta publica de la 01.11.2011

Completul compus din:

PRESEDINTE …….

Grefier ……

Ministerul public a fost reprezentat de procuror ……

Pe rol judecarea cauzei penale pusa în miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatilor …., ….., …. trimisi în judecata pentru savârsirea infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 alin. 2 cod penal.

Dezbaterile în cauza de fata s-au desfasurat în data de 27.10.2011, când din lipsa de timp pentru deliberare s-a amânat cauza pentru termenul de astazi, au fost consemnate în încheierea de la acea data si care face parte integranta din prezenta hotarâre.

INSTANTA,

Deliberând asupra cauzei penale de fata;

Prin rechizitoriul nr. 2164/P/2010 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti, înregistrat sub nr.121/270/2011 au fost trimisi în judecata inculpatii …, fiul lui …. si ….., nascut la …. în …., cu acelasi domiciliu, 10 clase, taximetrist, fara antecedente penale, CNP …..,  ……, fiul lui ….si …, nascut la .. în …, domiciliat în …., opt clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP ….., …., fiul lui … si …, nascut la data de … în …., domiciliat în ….., fara ocupatie, fara antecedente penale , CNP …… pentru savârsirea infractiunii de „ lovire sau alte violente” prev. de art 180 alin 2 cod pen.

În actul de sesizare al instantei s-a retinut ca în ziua de 14.08.2010 cei trei inculpati s-au întâlnit la barul ..  …., iar inculpatul …. ar fi cerut explicatii lui … în legatura cu o stare conflictuala preexistenta.

Organele de urmarire penala au retinut faptul ca între cei doi ar fi avut loc un schimb de cuvinte injurioase dupa care au urmat loviri reciproce iar la un moment dat a intervenit si cel de-al treilea inculpat, …...

În continuare se arata ca cei trei inculpati s-au lovit cu pumnii si picioarele, cu totii suferind leziuni ce au necesitat pentru vindecare pâna în 20 de zile. Potrivit certificatelor medico legale …. a avut nevoie de 17-18 zile de îngrijiri medicale, la fel …., iar pentru …… au fost necesare un numar de 14-15 zile.

În cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu: în cursul urmaririi penale plângerile si declaratiile partilor vatamate, certificatele medico-legale eliberate de Cabinetul medico-legal …., declaratiile martorilor ….., …, ……, ….., …..; declaratiile inculpatilor …. si ……; în cursul judecatii : declaratie parte vatamata, declaratie inculpat, declaratii testimoniale.

Inculpatul parte vatamata …… a fost prezent în instanta la fiecare termen de judecata fiind asistat de aparator ales.

Inculpatii parte vatamata … si …. au fost prezenti la un singur termen de judecata în fata instantei.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

În data de 14.08.2010 inculpatul parte vatamata ….. s-a deplasat la barul ….  din .. unde s-a întâlnit cu fratii … si …….

Din declaratia martorului .. rezulta ca cei trei sunt în relatii de dusmanie în timp ce martorul …. a declarat ca …. a fost cel care l-a abordat pe …. dupa care a început sa-i adreseze cuvinte injurioase.

Martorul …. a aratat ca într-o prima faza s-au lovit reciproc …..si ….. dupa care a intervenit si ….

Martorul … a declarat ca a vazut doua persoane de înaltime diferita, tineri pâna în 30 de ani care îl loveau pe …. în timp ce era cazut la pamânt, iar unul ar fi strigat la un moment dat catre celalalt „ lasa-l ca l-am facut”. Martorul a mentionat ca cei doi îl loveau pe ….. cu pumnii, acesta fiind plin de sânge pe camasa, avea camasa rupta.

Potrivit certificatelor medico legale existente la dosarul cauzei ( nr. 395/A1/2010- fl. 16, 399/A1/2010, 400/A1/2010- fl.36 dosar parchet) cele trei persoane implicate în conflict au suferit leziuni având nevoie de îngrijiri medicale, dupa cum urmeaza: ….: 17-18 zile de îngrijiri medicale, ….. : 17-18 zile de îngrijiri medicale, …. 14-15 zile de îngrijiri medicale.

… a fost internat în Spitalul ….. în perioada 14-16.08.2010.

În drept fapta celor trei inculpati care s-au lovit în mod reciproc cauzând leziuni ce au necesitat pentru vindecare pâna în 20 de zile de îngrijiri medicale, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de „ lovire sau alte acte de violenta” prev. de art. 180 alin 2 cod pen.

Instanta va retine pentru fiecare inculpat forma de vinovatie a intentiei directe prevazuta de art. 19 cod pen.

La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 72 cod pen. : dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savârsite, persoana inculpatilor urmând a aplica pedeapsa închisorii orientata spre minimul special.

Pentru inculpatul …… instanta va retine circumstanta atenuanta legala a provocarii prevazuta de art. 73 lit. b cod pen, urmând a cobori pedeapsa sub minimul special prevazut de lege potrivit art. 76 lit. e cod pen.. Asa cum rezulta din considerentele mai sus mentionate, inculpatul …. a fost cea care l-a abordat pe ….., adresându-i cuvinte injurioase. Instanta apreciaza ca …. a savârsit infractiunea dedusa judecatii sub stapânirea unei puternice tulburari determinata de o provocare din partea lui …….

În baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.

Având în vedere persoana inculpatilor, infractori primari aflati la prima abatere infractionala, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prevazut de art. 52 cod pen. poate fi atins si fara executare în regim de detentie, urmând a aplica dispozitiile art. 81 cod pen.

În baza art. 81 Cod penal va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de încercare compus din durata fixa de 2 ani plus pedeapsa ce va fi aplicata prin prezenta, stabilit în conditiile art. 82 cod penal.

În baza art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.

Sub aspectul laturii civile.

Partile vatamate ….. si ….. nu s-au constituit parti civile în cauza.

Partea vatamata ….. s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 1.500 lei daune materiale reprezentând contravaloare lantisor, telefon si 10.000 lei daune morale.

Fata de probele administrate în cauza, instanta apreciaza cererea partii vatamate  ca fiind partial întemeiata.

Astfel, martorii audiati ….., …….. au aratat ca au cunostinta de faptul ca partea vatamata si-a pierdut bunurile imediat dupa conflict, sursa de informare fiind chiar partea vatamata.

În conditiile în care sub aspectul daunelor materiale singurele probe sunt aceste declaratii testimoniale, probe indirecte, instanta apreciaza ca nu exista certitudine ca telefonul si lantisorul ar fi fost sustrase de fratii ……, motiv pentru care nu va acorda aceste daune materiale.

Instanta apreciaza ca în cauza nu sunt întrunite cerintele raspunderii civile delictuale sub aspectul elementelor sale: fapta ilicita, culpa delictuala.

În ceea ce priveste daunele morale, instanta apreciaza ca acestea sunt justificate, însa într-un cuantum mult diminuat fata de cel solicitat de partea vatamata …...

Daunele morale sunt cele care rezulta din vatamarea unui drept nepatrimonial sau interes personal nepatrimonial, acestea nefiind susceptibile de evaluare baneasca. Desi nu exista o reglementare legala privind evaluarea si stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial, instanta trebuie sa raporteze aceasta evaluare la o serie de criterii deprinse din jurisprudenta cum ar fi: consecintele negative suferite de cel în cauza pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura în care au fost lezate aceste valori sau intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii de catre cei prejudiciati.

Instanta a apreciat cuantumul prejudiciului moral, în functie de circumstantele concrete ale cazului pendinte, întrucât acesta nu poate fi stabilit prin rigori   abstracte stricte, din moment ce el difera de la persoana la persoana.

De aceea, nici Curtea Europeana (Hotarârea din 29 martie 2000, Rotaru contra României - Hotarârea din 29 aprilie 2002, Prety c. Regatul Unit; - Hotarârea din 9 noiembrie 2010, în cauzele conexate C-92/09, C-93/09, Volker und Markus Schecke GbR (C-92/09) si Hartmut Eifert (C-93/09) c/ Land Hessen , atunci când acorda despagubiri  morale nu opereaza cu criterii de evaluare prestabilite, ci judeca în echitate.

Or, judecând în echitate, se constata ca suma de 1000 lei la care urmeaza a fi obligati în solidar cei doi inculpati, titlu de despagubiri pentru prejudiciul moral suferit este suficienta pentru a oferi o reparatie completa pentru atingerea adusa onoarei, reputatiei si persoanei partii vatamate, atât în ceea ce priveste viata sa privata cât si cea sociala.

La stabilirea acestui cuantum instanta a avut în vedere si faptul ca …. a fost implicat efectiv în conflict, lovind la rândul sau pe cei doi frati …..

Din declaratiile testimoniale, certificatul medico legal depus la dosarul cauzei rezulta ca prin loviturile aplicate de inculpatii …., acestia au produs nu numai suferinte fizice dar si morale care se impun a fi reparate.

În baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998 cod civ., 1003 cod civ. va  admite în parte cererea privind despagubirile materiale solicitate de partea vatamata ….. si va obliga în solidar  inculpatii ……,. …… .la plata daunelor morale în suma de 1000 lei catre partea vatamata.

Va lua act ca partile vatamate …., …. nu se constituie parti civile în cauza.

În baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen., art. 313 alin 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii va obliga în solidar  inculpatii …., …. la plata despagubirilor civile în suma de 416,36 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata …… catre Spitalul …

În baza art. 191 alin 1, 3 cod proc. pen. va obliga inculpatii …., …., ….. la plata cheltuielilor judiciare catre stat, în suma de câte 70 lei fiecare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTARASTE,

În baza art. 180 alin. 2 cod pen. cu aplicarea art. 73 lit. b cod pen., art. 76 lit. e teza I cod pen. condamna pe inculpatul …, fiul lui ….si .., nascut la …. în .…, cu acelasi domiciliu, 10 clase, taximetrist, fara antecedente penale, CNP 1…. la pedeapsa închisorii de 1 luna pentru savârsirea infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta”.

În baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani si o luna,  stabilit în conditiile art. 82 cod pen.

În baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei  suspenda si executarea pedepselor accesorii.

În baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.

In baza art. 180 alin 2 cod pen. condamna pe inculpatul ….., fiul lui …. si …, nascut la ….. în …, domiciliat în …., opt clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP ….. la pedeapsa închisorii de 3 luni pentru savârsirea infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta”.

În baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani si trei luni,  stabilit in conditiile art. 82 cod pen.

În baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei  suspenda si executarea pedepselor accesorii.

In baza art. 180 alin 2 cod pen. condamna pe inculpatul ….., fiul lui … si ….., nascut la data de …. în ….., domiciliat în ….., fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP ….., la pedeapsa închisorii de 3 luni pentru savârsirea infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta”.

În baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani si trei luni,  stabilit în conditiile art 82 cod pen.

În baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei  suspenda si executarea pedepselor accesorii.

In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art 998 cod civ., 1003 cod civ.  admite în parte cererea privind despagubirile materiale solicitate de partea vatamata …. si obliga în solidar  inculpatii …., …. la plata daunelor morale în suma de 1000 lei catre partea vatamata.

Ia act ca partile vatamate …, …… nu se constituie parti civile în cauza.

In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. , art 313 alin 1 din legea 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii obliga în solidar  inculpatii ….., …..la plata despagubirilor civile în suma de 416,36 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata …. catre Spitalul …..

In baza art. 191 alin 1, 3 cod proc. pen. obliga inculpatii …., ………, …. la plata cheltuielilor judiciare catre stat, în suma de câte 70 lei fiecare.

Cu recurs în 10 zile de la comunicare pentru toate partile.

Pronuntata în sedinta publica, azi 01.11.2011.

PRESEDINTE, GREFIER,

ROMÂNIA

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

Dosar nr.121/270/2011

ÎNCHEIERE

Camera de Consiliu din 02.11.2011

Desfasurata la sediul instantei

Complet format din:

Presedinte – …

Grefier – …

Ministerul Public reprezentat de procuror ..

La ordine a venit spre solutionare din oficiu modificare actului procesual din cuprinsul sentintei penale nr. 624/01.11.2011, pronuntate în dosarul nr. 121/270/2011  al Judecatoriei Onesti.

Fara citare parti.

I N S T A N T A

Prin sentinta penala nr. 624/01.11.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti s-a dispus condamnarea inculpatilor …, fiul lui …. si …., nascut la ….. la pedeapsa închisorii de 1 luna, ….., fiul lui …. si ……, nascut la ….. la pedeapsa închisorii de 3 luni si ……., fiul lui …. si …., nascut la data de 3….. toti pentru savârsirea infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta” cu aplicarea prevederilor art. 81 cod penal.

În baza art. 359 Cod procedura penala s-a atras atentia inculpatului …… dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii însa instanta a omis sa atraga atentia inculpatilor …. si …. în baza art. 359 cod procedura penala asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.

Având în vedere dispozitiile art. 194 cod procedura  penala, instanta va dispune din oficiu modificarea dispozitivului sentintei penale nr. 624/2011 în sensul ca se va mentiona “ În baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatilor …… si …. asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.”.

D I S P U N E

În baza art. 194 cod procedura penala dispune din oficiu modificarea dispozitivului sentintei penale nr. 624/01.11.2011 în sensul ca se va mentiona “ În baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatilor … si ….. asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.”.

Cu recurs în 10 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi 02.11.2011.

Presedinte,  Grefier,

7