Procedura privind transferul urmăririi penale într-un alt stat reglementată de disp. art. 124 din legea 302/2004; necesitatea dispunerii începerii urmării penale în cauză, ca o condiţie prealabilă şi necesară pentru solicitarea transferului proceduri...

Hotărâre 11607 din 06.10.2011


 Procedura privind transferul urmăririi penale într-un alt stat reglementată de disp. art. 124 din legea 302/2004; necesitatea dispunerii începerii urmării penale în cauză, ca o condiţie prealabilă şi necesară pentru solicitarea transferului procedurii; consecinţe ale formulării cererii în faza actelor premergătoare începerii urmării penale.

 

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante cu numarul de dosar mai sus indicat, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT, Serviciul Teritorial Iasi, a solicitat transferul procedurii penale privind persoanele cercetate I.E. şi C.I. in Regatul Spaniei.

 In motivarae cererii s-a sustinut ca transferul procedurii penale serveste intereselor bunei administrari a justitiei, numitii I.E. şi C.I. fiind cercetati de autoritatile spaniole si arestati pentru aceleasi infractiuni de care sunt suspectati si in Romania.

 Mai mult, activitatea de exploatare a partilor vatamate a avut loc pe teritoriul Spaniei.

 In sustinerea cererii a fost atasat dosarul nr.221D/P/2010.

 Analizand continutul cererii de transfer al procedurii penale si actele dosarului nr.221D/P/2010 al DIICOT, Serviciul Teritorial Iasi, instanta constata ca cererea avand ca obiect transferul procedurii penale privind pe faptuitorii C.I. si I.E., formulata de Ministerului Public - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)– Serviciul Teritorial Iaşi este nefondata pentru considerente ce vor fi expuse in continuare.

 Potrivit dispozitiilor art. 124 alin.1 si art.124 alin.2 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara in materie penala, transferul de procedura penala nu poate privi decat un „invinuit” termen folosit expres de catre legiuitor.

 Potrivit art.229 C.p.p. invinuitul este persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala,cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.

 In consecinta, coroborand aceste dispozitii legale rezulta in mod neechivoc faptul ca o conditie necesara pentru a fi dispus transferul de procedura penala este aceea de a se fi inceput urmarirea penala ”in rem” sau „in personam”.

 Verificand continutul dosarului inaintat de DIICOT, Serviciul Teritorial Iasi in sustinerea cererii formulate, instanta constata ca in cauza nu a fost inceputa urmarirea penala, existand doar o serie de acte premergatoare, exterioare cadrului unei proces penal.

 In acest context, in absenta materializarii intentiei de a se incepe urmarirea penala in cauza, solicitarea formulata este in mod vadit nefondata si contrara dispozitiilor legale care o reglementeaza.

 Mai mult, admiterea unei astfel de solicitari in conditiile date ar echivala cu eludarea dreptului la aparare si al garantiilor procesuale ale dreptului la un proces echitabil garantat de art 6 din C.p.p. si art 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

 Asa cum a stabilit Curtea Europeana a Drepturilor Omului notiunea de acuzatie in materie penala de natura sa atraga incidenta dispozitiilor art 6 din CEDO si a garantiilor sale are caracter autonom, nefiind circumscrisa calificarilor din legea interna ci fiind incidenta daca un act sau o masura a autoritatilor implica „repercusiuni importante asupra situaţiei persoanei, în pofida faptului că nu exista nicio acuzaţie formală împotriva sa pentru vreo infracţiune” ( a se vedea cauzele Aleksandr Zaichenko v. Russia, Deweer v. Belgium).