Cerere de aprobare a organizării arhivării documentelor şi predarea arhivei fomrulată de lichidatorul judiciar. inadmisibilitate

Sentinţă comercială 1634s din 06.12.2011


Prin raportul înregistrat la dosar la 29.07.2011, lichidatorul judiciar al debitorului S.C. IH S.A., a solicitat judecătorului sindic aprobarea organizării arhivării documentelor şi predarea arhivei unei societăţi care are acest obiect de activitate cu aprobarea Arhivelor Naţionale şi aprobarea aducerii evidenţei contabile la zi şi înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor începând cu data de 29.04.2009, inclusiv a operaţiunilor ce vor fi efectuate cu lichidarea.

În drept, se invocă art. 23 din Legea insolvenţei.

Susţine lichidatorul că în şedinţa adunării creditorilor din 28.07.2011 s-a prorogat aprobarea organizării arhivei.

La interpelarea instanţei, lichidatorul judiciar a întemeiat cererea sa  pe dispoziţiile art. 11 lit f din Legea 85/2006.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine:

Potrivit procesului verbal al şedinţei din 28.07.2011, adunarea creditorilor a hotărât amânarea aprobării solicitării lichidatorului judiciar de organizare a arhivei debitorului.

Împotriva acestei decizii nu s-au formulat contestaţii.

În fapt, lichidatorul judiciar nu este de acord cu soluţia adunării creditorilor, dat fiind că debitorul a avut numeroşi salariaţi şi se impune arhivarea documentelor şi din această perspectivă.

Procedura insolvenţei însă, mai ales în faza falimentului în care se află debitorul, este condusă de creditori, ei fiind cei care adoptă măsurile considerate oportune cu privire la desfăşurarea procedurii. Oportunitatea măsurilor lor nu poate fi cenzurată de judecătorul sindic, faţă de art. 11 al.2, doar legalitatea măsurilor se verifică, şi aceasta numai în cadrul procesual stabilit de lege.

Măsura arhivării este o măsură de oportunitate şi nu de legalitate, astfel încât judecătorul sindic nu o poate cenzura. În plus, sesizarea judecătorului sindic în mod direct cu luarea unei măsuri de organizare a debitorului depăşeşte limitele stabilite de lege. Cel mult judecătorul poate fi sesizat cu soluţionarea unei contestaţii la hotărârea adunării creditorilor.

În ceea ce priveşte desemnarea unui contabil pentru actualizarea datelor contabile, art. 23 stabileşte această sarcină comitetului creditorilor în cazul debitorului cu bunuri, cum este debitorul în acest caz.

Pentru aceste motive, instanţa va respinge ca neîntemeiată cererea lichidatorului judiciar.

Domenii speta