Deschidere procedura insolvenţă. Necesitatea existenţei unui titlu executoriu din care să rezulte cu certitudine creanţa şi întinderea acesteia

Sentinţă civilă 551 din 02.09.2013


Prin sentinţa nr 551/02.09.2013 Tribunalul Olt a respiuns ca neintemeiată cererea de deschidere a procedurii insolventei formulata de creditoarea X faţă de debitoarea Y.

Pentru a pronunţa aceasta soluţie s-au reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată la nr. 2928/104/2013 creditoarea X prin lichidator judiciar MNG Insolvenţă IPURL, a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei Y pentru o creanţă certă, lichidă şi exigibilă de 2.453.077,57 lei.

în motivare, creditoarea a arătat că sunt îndeplinite condiţiile pentru deschiderea procedurii  insolvenţei împotriva debitoarei considerând îndeplinite cerinţele prev de legea 85/2005,debitoarea neîndeplinitu-şi obligaţiile scadente  astfel cum şi-a asumat potrivit adresei 123/19.0l.2012 şi confirmării extraselor de cont semnate de unul dintre administratorii debitoarei.

în dovedire a depus la dosar procesul verbal nr. 772/17.08.2011, extrase de cont, notificările adresa debitoarei, fişe de cont analitic.

Examinând cererea de deschidere a procedurii insolvenţei judecătorul sindic reţine următoarele :

Art. 31 din Legea nr. 85/2006, reglementează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cererea creditorilor pentru declanşarea procedurii insolvenţei şi principalele menţiuni pe care aceasta trebuie să le conţină.

Din analiza textului, rezultă că pentru promovarea cererii creditorilor, sunt necesare două condiţii:

Prima, este ca titularul cererii să aibă calitatea de creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei şi, cea de a doua, debitorul împotriva căruia este formulată cererea să se află în stare de insolvenţă prezumată.

Potrivit prev. art. 3 pct. 6 din Legea nr. 85/2006, prin creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei, se înţelege creditorul a cărui creanţă împotriva patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 30 de zile.

Potrivit art. 662 alin 2 , 3 şi 4 din noul cod de pr.civ., creanţa certă este creanţa a cărei existenţă neîndoielnică rezultă din însuşi titlul executoriu ,este lichidă atunci când obiectul este determinat sau când titlul executoriu  conţine elemente care permit stabilirea lui şi este exigibilă atunci când obligaţia debitorului este ajunsă la scadenţă sau acesta  este decăzut din beneficiul termenului de plată.

Din noua reglementare a dispoziţiilor privind existenţa unei creanţe certe, lichide şi exigibile, dată de nul cod de procedură civilă, judecătorul sindic reţine că pentru promovarea de către creditor a unei cereri de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva unui debitor este necesară existenţa unui titlu executoriu din care să rezulte cu certitudine creanţa şi întinderea acesteia.

În speţa creditoarea nu a făcut dovada îndeplinirii acestei prime condiţii cerute de dispoz. art. 31 din Legea nr. 85/2006 respectiv aceea de a fi titularul unei creanţe  certe ,lichide şi exigibile,  astfel cum aceasta este reglementată de noul cod de procedură civilă, înscrisurile existente la dosar  neîndeplinind condiţia de titlu executoriu ci reprezentând eventuale titluri de creanţă  împotriva debitoarei

Nici în ceea ce priveşte prezumţia de insolvenţă nu poate fi reţinută de judecătorul sindic ca fiind îndeplinită în cauză ,înscrisurile de la dosar nesusţinând  această afirmaţie.

Data publicarii pe portal:24.09.2013