Săvârşirea infracţiunilor prev. de art.208 alin.1 C.pen., combinat cu art.209 alin.1 lit.g şi i Cod pen., art.180 alin.2 Cod pen. raportat la rat.33 lit.a C.pen., şi art.37 lit.b C.pen.

Sentinţă penală 130 din 27.10.2010


Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt: în noaptea de 01/02.10.2009, inculpatul, prin escaladarea gardului a patruns fara drept în curtea locuintei partii vatamate C I din Com. O, sat O, jud. Olt, de unde a sustras un cazan de arama cu capac si doua tevi, pe care le-a dus la domiciliul sau din Com. O. A doua zi, în jurul orelor 12.30, inculpatul a venit în Orasul Bals unde l-a întâlnit pe numitul B I – C pe care l-a rugat sa-i transporte cu autoturismul sau, cazanul din cupru, de la domiciliul acestuia din Com. O în Orasul Bals, pentru a-l vinde la o familie de rromi. În timp ce inculpatul si numitul B C se deplasau catre Orasul Bals, au fost opriti în trafic de catre organele politiei care au descoperit asupra inculpatului cazanul, capacul si cele doua tevi apartinând partii vatamate C I.

În ziua de 24.10.2009, inculpatul a avut o altercatie cu partea vatamata N S din Orasul Bals, în timp ce aceasta se afla pe raza Com. O, jud. Olt, pe care a lovit-o cu pumnii si cu o piatra în cap si pe corp. Din certificatul medico- legal nr. 1529/C/02.11.2009 eliberat de SML Slatina, jud. Olt rezulta ca în urma agresiunii, partea vatamata N S a prezentat leziuni traumatice produse prin lovire cu corpuri contondente care au necesitat un numar de 5-6 zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare.

Situatia de fapt retinuta de instanta a rezultat din coroborarea urmatoarelor probe: plângerea si declaratia partii vatamate C I, procesul verbal de depistare a inculpatului din 02.10.2009, procesul verbal de cercetare la fata locului din 02.10.2009, plansa fotografica, dovada de restituire a cazanului si a accesoriilor – partii vatamate C I, declaratiile martorilor V M si C G, audiati în timpul urmaririi penale si în instanta de judecata si ale martorilor Butaru Mn, T F si B M audiati în timpul urmaririi penale, certificatul medico- legal nr.1529/C/02.11.2009 eliberat de SML Slatina, declaratia si plângerea partii vatamate N S. 

Vinovatia inculpatului a fost dovedita în faza urmaririi penale prin procesul verbal de depistare a acestuia din 02.10.2009  coroborat cu procesul verbal de cercetare la fata locului de la aceeasi data, declaratiile partilor vatamate C I si N S, certificatul medico- legal nr.1529/C/02.11.2009 eliberat de SML Slatina, declaratiile martorilor V M si C G, audiati în timpul urmaririi penale si în instanta de judecata si ale martorilor B Mn, T Floarea si B M audiati în timpul urmaririi penale.

În drept, faptele savârsite de inculpat întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. si ped. de art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. g, i Cod penal cu aplic. 37 lit. b Cod penal si ale infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art.180 alin.2 cu aplic. 37 lit. b Cod penal.

La termenul din data de 30.08.2010, partea vatamata N S a precizat instantei ca îsi retrage plângerea prealabila formulata pentru comiterea de catre inculpat a infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art. 180 alin.2 C.p. (declaratia atasata la fila 12).

Potrivit art.131 alin.2 C.p. “ în cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila, retragerea plângerii prealabile înlatura raspunderea penala…”. Iar infractiunea pentru care partea vatamata  N S si-a retras plângerea este o infractiune pentru care actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate conform art.180 alin.3 C.p.

Totodata în plan procesual, potrivit disp. art.11 pct.2 lit.b rap la art.10 lit.h C.p.p., retragerea plângerii prealabile reprezinta o împrejurare ce împiedica exercitarea actiunii penale, fiind prevazuta expres solutia de încetare a procesului penal în cazul constatarii existentei acestei cauze.

Având în vedere aceste dispozitii legale, manifestarea expresa de vointa a partii vatamate exprimata nemijlocit în sedinta de judecata si natura infractiunii deduse judecatii, instanta, în baza art.11 pct.2 lit.b rap la art.10 alin.1 lit.h C.p.p. coroborat cu art. 180 alin.3 C.p. si art.131alin.2 C.p. va înceta procesul fata de inculpatul Tiganu Viorel Mn ca urmare a retragerii plângerii prealabile formulate de partea vatamata N S cu privire la infractiunea de lovire sau alte violente prev. de  art.180 alin.2 C.p., cu aplic. art.37 lit. b C.pen..

La individualizarea pedepsei la care urmeaza sa fie condamnat inculpatul pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, instanta va tine cont de criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptelor savârsite si de persoana inculpatului care este recidivist în varianta prevazuta de art. 37 lit. b C.pen. conform fisei de cazier judiciar coroborata cu referatul Biroului Executari Penale al Judecatoriei Craiova din care rezulta ca durata pedepsei rezultante de 2 ani închisoare aplicata inculpatului prin s.p. nr.3330/20.07.2006 a Judecatoriei Craiova si din care a fost liberat prin s.p. nr.3483/28.08.2006 a aceleiasi instante – s-a împlinit anterior datei savârsirii faptelor deduse judecatii, respectiv la data de 17.11.2007, precum si de faptul ca s-a sustras judecatii.

În baza art. 208 alin. 1, 209 alin. 1, lit. g, i Cod penal cu aplic. 37 lit. b Cod penal, va condamna pe acelasi inculpat TV Mn la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni închisoare sub aspectul savârsirii infractiunii de furt calificat, în stare de recidiva postexecutorie, în dauna partii vatamate C I.

Instanta apreciaza ca prin aceasta modalitate de sanctionare se realizeaza în mod corespunzator scopul prevazut de art. 52 Cod penal în sensul ca inculpatul poate fi reeducat si se previne savârsirea de noi fapte antisociale de catre acesta.

Se va face aplicarea dispozitiilor art. 71 alin 2 Cod penal în sensul ca se va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1, teza a II-a  lit. a si b din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, pe durata prevazuta de art. 71 Cod penal, adica din momentul în care hotarârea de condamnare a ramas definitiva si pâna la terminarea executarii pedepsei, pâna la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pâna la împlinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

Instanta, ca urmare a solutiei de încetare a procesului penal pentru infractiunea prev. de art. 180 alin.2 C.pen., urmeaza sa constate înlaturat concursul real de infractiuni conform art. 33 lit.a C.pen. .

Instanta urmeaza sa ia act ca partea vatamata C I nu s-a constituit parte civila în procesul penal întrucât si-a recuperat prejudiciul.

În baza art.192 pct.2 lit.c C.p.p., va obliga partea vatamata N S la plata sumei de 20 lei cheltuieli  judiciare avansate de stat. 

În baza art. 191 alin.1 teza I C.p.p., instanta va obliga inculpatul la plata sumei de 250lei, cheltuieli judiciare catre stat.

Data publicarii pe site: 22 martie 2011