Fond funciar

Sentinţă civilă 10560 din 09.12.2009


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin actiunea civila inregistrata la aceasta instanta reclamantul P G,  a solicitat, in contradictoriu cu parâtele  Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacău,  Comisia Locala de Fond Funciar Ungureni  , anularea Hotărârii  nr. 11951 a Comisiei Judetene si reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 3 ha teren pe raza com. Ungureni, pe vechiul amplasament.

In motivarea actiunii se arata ca, in fapt, ca urmare a formularii cererii de reconsituire, pe numele reclamantului s-a emis titlul de proprietate nr. 4025932 pentru suprafata de 1 ha teren vegetaţie forestieră.  Prin cererile  de reconstituire, inregistrate sub nr5/15.08.200571/16.01.1998,72/16.01.1998, s-a solicitat suprafata de 3 ha teren, diferenta de pana la 5 ha teren cat a fost preluata de fostul CAP.după defuncţii P  E , P  N  şi P  C .

La prezenta cauza, in urma  solicitării reclamantului s-a atasat dosarul nr. 6987/180/2008 ca obiect anularea Hotararii nr. 11951 a Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacău , obligarea acesteia la pronuntarea unei hotarari de validare,.

În dovedirea cererii sale, petentul a solicitat administrarea probei cu înscrisuri

Acţiunea este scutită de plata taxelor de timbru conform prevederilor art. 42 din Legea. nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997.

Intimata Comisia judeţeană Bacău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor nu a formulat întâmpinare .

La solicitarea instanţei, Comisia Judeţeană a depus la dosar Hotărârea Comisiei judeţene Bacău nr. 11951, împreună cu documentaţia ce a stat la baza emiterii acesteia (f.17-55 ds.).

 Intimata Comisia locală Ungureni pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, deşi legal citată nu a depus întâmpinare.

În drept, intimata a invocat în apărarea sa dispoziţiile Legii fondului funciar nr. 18/1991.

În temeiul art.167 alin.1 C.proc.civ., instanţa a încuviinţat petentului probele solicitate, apreciindu-le ca fiind pertinente, concludente şi utile în dezlegarea pricinii.

Analizând şi coroborând susţinerile părţilor şi probele administrate în cauză instanţa reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. 5/15.08.2005 la Comisia locală Ungureni (fila 24 dosar), petentul P G, în nume propriu, în calitate de moştenitor al defuncţilor  P E, P C, P N a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5 ha  teren ce a aparţinut autorilor  săi înainte de colectivizare şi cu privire la care nu s-a dispus, anterior cererii, reconstituirea dreptului de proprietate, în sensul că nu a fost inclusă în titlul de proprietate nr. 227678/28.04.1999 eliberat pe numele său – titlu în care a fost înscrisă doar suprafaţa de 1ha  din cele 5 ha. ( fila 8 dosar).

Cererea a fost analizată în şedinţa Comisiei locale Ungureni din data de 14.03.2007, aşa cum rezultă din referatul comisiei întocmit la acea dată (f.24ds.), propunându-se admiterea ei  lor cu motivarea că din cele 5 ha de teren solicitate, petentul a primit 2 ha teren vegetaţie forestieră conform anexei nr.15 poziţia 291 şi 292. terenul solicitat ca diferenţă este liber de sarcini şi nici nu au fost solicitate de către alte personae.

Propunerea  nu a fost materializată prin Hotărârea nr.11951/25.03.2008 a Comisiei Judeţene Bacău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor (f. 18 dosar) în care s-a mai menţionat faptul  că petentul nu face dovada calităţii de moştenitor după numitul P N..

Potrivit dispoziţiilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 cu modificările şi completările ulterioare, stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor care se găsesc în patrimoniul cooperativelor agricole de producţie se face prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept. De prevederile legii beneficiază, printre alte persoane, membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativa agricolă de producţie pe care l-au stăpânit anterior preluării în calitate de proprietari sau cărora li s-a preluat în orice mod teren de către CAP, precum şi, în condiţiile legii civile, moştenitorii acestora.

Conform art. 11 din acelaşi act normativ şi art. 9 din H.G. 890/2005, “suprafaţa adusă în cooperativa agricolă de producţie este cea care rezultă din: actele de proprietate, carte funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol de la data intrării în cooperativă, evidenţele cooperativei sau, în lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaraţii de martori”, din conţinutul textului normativ reieşind că au prioritate actele care fac dovada proprietăţii asupra terenurilor – obiect al reconstituirii.

Prin Legea nr. 1/2000 s-a stabilit că persoanele cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în limita suprafeţei de teren de 10 ha de familie, în echivalent arabil, pot cere reconstituirea dreptului de proprietate şi pentru diferenţa dintre această suprafaţă şi cea pe care au adus-o în cooperativa agricolă de producţie sau care a fost preluată în orice mod de aceasta, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat, urmând să se verifice în mod riguros existenţa actelor doveditoare prevăzute la art. 9 alin. (5) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, precum şi pertinentă, verosimilitatea, autenticitatea şi concludenţa acestor acte, ţinându-se seama şi de dispoziţiile art. 11 alin. (1) şi (2) din aceeaşi lege.

Prin art. I pct. 37 Titlul VI din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, li s-a dat posibilitatea foştilor proprietari sau, după caz, moştenitorilor acestora, de a solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor chiar dacă anterior nu au formulat astfel de cereri în baza legilor fondului funciar sau în ipoteza în care le-au fost respinse iniţial cererile sau li s-au modificat sau anulat adeverinţele de proprietate, procesele-verbale de punere în posesie sau titlurile de proprietate prin nesocotirea prevederilor art. III din Legea nr. 169/1997.

În speţă, calitatea de moştenitor al persoanei fizice ale cărei terenuri au trecut în proprietatea statului prin efectul unor acte normative speciale l-a îndreptăţit pe petent să solicite reconstituirea dreptului de proprietate pentru diferenţa dintre suprafaţa primită prin aplicarea legilor fondului funciar şi cea avută în proprietate de către autorii săi, posibilitate reglementată prin art. 24 alin. 1 din Legea nr. 1/2000 şi Legea nr. 247/2005.

Contrar celor reţinute de comisia judeţeană  pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, prin probele administrate în cauză s-a făcut dovada dreptului de proprietate a autorilor petentului asupra suprafeţelor de teren ce s-a solicitat a fi reconstituite, suprafeţe a căror întindere a fost precizată de către petent, precum şi a calităţii de moştenitor al acestuia.

Astfel, în raport de dispoziţiile legale enunţate, instanţa reţine că reclamantul a dovedit dreptul de proprietate al autorilor săi precum şi calitatea de moştenitor al acestuia.

Pentru considerentele expuse anterior, instanţa, în temeiul art. 53 din Legea nr. 18/1991, va admite plângerea, cu a cărei soluţionare a fost învestită şi, pe cale de consecinţă, va dispune anularea a Hotărârii Comisiei judeţene Bacău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor nr. 11951/25.03.2008.

1

Domenii speta