Transmiterea calităţii procesuale active în condiţiile legii fondului funciar —transmiterea dreptului la reconstituire

Sentinţă civilă 14010 din 21.11.2008


Prin  sentinta civila nr.14010 din 21.11.2008 pronuntata de Judecatoria Iasi ,instanta a respins cererea vizând transmiterea calitatii procesuale active în conditiile art. 1392 si urmatoarele Cod civil invocata în cauza, instanta constata cererea neîntemeiata, nefiind facuta dovada dispozitiilor art. 1392 Cod civil invocate, privind subrogarea în drepturile reclamantelor or´ a cesiunii de creanta.

S-a retinut de instanta ca , în conditiile în care obiectul actiunii este guvernat de o procedura administrativa speciala respectiv cea prevazuta de dispozitiile Legii nr. 18/1991 cu modificarile si completarile ulterioare aduse acesteia, respectiv de retrocedare a dreptului de proprietate strict în persoana deposedata, reprezentând o forma de redare a suprafetelor de teren care au fost preluate în orice mod fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora,  una din conditiile sine qua non este aceea sa aiba calitatea de proprietar  direct or´ mostenitor al proprietarului terenului pentru care se solicita reconstituirea si totodata titular al cererii depusa în termenul prevazut de legea speciala.

Reconstituirea dreptului de proprietate în modalitatea solicitata conform prevederilor din art. 1392 Cod civil nu se regaseste reglementata de legea speciala nici în dispozitiile art. 19 din Legea nr. 18/1991.

Ca atare, instanta a constatat ca nu s-au regasit  îndeplinite nici una din conditiile cerute de Legea nr. 18/1991, iar reconstituirea or´ redarea suprafetei de teren se face numai catre fostii proprietari or mostenitorii acestora , s-a  respins cererea de a dobândi calitate de reclamanti în prezenta cauza.

Privitor la actul întocmit între parti,  ulterior intrarii dreptului de proprietate în patrimoniul proprietarilor  se va da eficienta actului juridic încheiat între parti si intitulat act de vânzare-cumparare (cesiune) de drepturi litigioase, act care nu confera celor în cauza, dreptul la reconstituire dupa procedura prevazuta de Legea nr. 18/1991, iar actul invocat (contract de vânzare-cumparare drepturi litigioase) este constitutiv de drepturi si transmite dreptul de proprietate de la promitentii-vânzatori,  la promitentii-cumparatori  , însa momentul transmiterii este data ramânerii irevocabile a hotarârii.

În sensul respingerii cererii s-a retinut si faptul ca ,legea  fondului funciar nu cuprinde dispozitii care sa permita fostilor proprietari sa transmita dreptul lor  la reconstituire iar actul prin care fostul proprietar  respectiv mostenitor  înstraineaza terenul nu transmite si dreptul la reconstituire.