Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 1500 din 08.12.2010


Prin Sentinţa civilă nr.1500/08.12.2010,  Judecătoria Mizil a admis plângerea formulată de petentul L.A., în contradictoriu cu intimatul I.P.J.Prahova,  plângere care avea ca obiect desfiinţarea procesului-verbal nr.1783764/22.09.2010,  întocmit de intimat, a anulat  procesul – verbal seria AP, nr.1783764  şi a exonerat petentul de plata amenzii în cuantum de 1500 lei.

Se va reţine că la data de 14.10.2010, Judecătoria Mizil a fost sesizată cu plângerea formulată de petentul L.A, împotriva procesului-verbal de contravenţie seria AP nr.1783764, încheiat la data de 22.09.2010  de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

În motivarea plângerii, petentul a arătat că în data de 29.09.2010, in jurul orelor 10.00, se  deplasa cu autoutilitara marca Peugeot, aparţinând SC D.U, pe raza comunei F. pentru a încheia contracte cu magazine alimentare în acest scop urmând să le prezinte mostre de panificaţie având în acest scop patru mostre. De asemenea în maşină, acesta a precizat, că transporta şase rebuturi pâine. Petentul menţionează că  în jurul orelor 10.30, la ieşirea din comuna F. a fost oprit de către  un aferent de poliţie din comuna F. fiind sancţionat contravenţional sub motivul că acesta comercializa produse de panificaţie, întocmindu-se în acest sens procesul verbal seria AP nr.1783764, din data de 22.09.2010. Petentul susţine că a fost sancţionat fără motiv întemeiat şi fără probe de produse de panificaţie sau martori solicitând anularea sancţiunii.

Plângerea a fost formulată la data de 08.10.2010 şi a fost trimisă la IPJ Prahova care,  la data de 13.10.2010 a înaintat-o Judecătoriei Mizil.

La plângere a fost  anexat  procesul - verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei şi plicul de trimitere către IPJ Prahova

 Cererea a fost scutită de plata taxei de timbru şi a timbrului judiciar conform articolului 15 alineat 1 lit i şi m din Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru coroborat cu dispoziţiile articolului 1 alineat 2 din OG 32/1995 privind timbrul judiciar.

Intimatul  legal citat nu a depus  întâmpinare.

Instanţa a reţinut  următoarele:

Prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria AP nr.1783764, încheiat la data de 22.09.2010 de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, petentul L.A., a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 1500 lei pentru săvârşirea faptelor prevăzute de art.1, lit.a din legea nr.12/1990 republicată, reţinându-se în cuprinsul acestuia că în data de 22.09.2010  a fost depistat pe raza comunei F. comercializând pâine pe stradă din autoutilitară fără a prezenta documente.

În cauză a fost audiat martorul Z. V. care susţine că la data de 29.09.2010 a fost transportat de către petent cu autoutilitara în cauză, în comuna F., ocazie cu care a constat că acesta transporta în autoutilitară mai multe lăzi goale. De asemenea acesta a relatat că a aflat, la câteva zile, că după ce a coborât din maşină petentul a fost oprit de către organele de poliţie şi sancţionat.

Analizând procesul -  verbal de contravenţie prin prisma motivelor  şi a cauzelor de nulitate care se iau în considerare din oficiu conform art.17 teza finală din O.G. nr.2/2001, instanţa reţine procesul verbal nu a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor art.16 şi art.17 din O.G. nr.2/2001, în sensul că textul de lege aplicabil nu se încadrează în descrierea faptei contravenţionale arătate prin procesul verbal, aspect care duce la nulitatea actului prin încălcarea unor norme imperative. Astfel textul de lege  aplicat respectiv art.1 lit.a din Legea nr.12/1990 republicată prevede sancţionarea actelor sau faptelor de comerţ de natura celor prevăzute în Codul comercial sau în alte legi, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege iar în sarcina petentului s-a reţinut că acesta comercializa pâine fără a prezenta documente, faptă ce este sancţionată de art.1 lit.e din Legea nr.12/1990 republicată care sancţionează efectuarea de acte sau fapte de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Documentele de provenienţă vor însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.

De asemenea, agentul constatator, având în vedere constatările efectuate,  în temeiul art. 4 al.1 din Legea nr.12/1990 republicată care prevede că mărfurile sau produsele care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 1 lit. a), b), d), e), g) şi j), dacă sunt ale contravenientului sau ale operatorului economic, precum şi sumele de bani şi lucrurile dobândite prin săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică în condiţiile legii, contravaloarea lor făcându-se venit la bugetul administraţiei publice centrale, ar fi trebuit să dispună confiscarea cantităţii de pâine pe care petentul ar fi comercializat-o sau  eventual, în temeiul art. 4 al.2 din Legea nr.12/1990 republicată care prevede că veniturile obţinute ilicit de persoanele fizice sau juridice din activităţile prevăzute la art. 1, precum şi încasările în întregime din vânzarea mărfurilor a căror provenienţă nu este dovedită se confiscă şi se fac venit la bugetul administraţiei publice centrale, să identifice şi să dispună confiscarea veniturilor ilicite obţinute, fapt însă care nu s-a întâmplat.

 Analizând procesul - verbal de contravenţie prin prisma motivelor de netemeinicie invocate de petent instanţa va reţine  că petentul a făcut dovada prin mijloacele de probă administrate a împrejurărilor contrare celor reţinute în procesul-verbal atacat. În acest sens se va avea în vedere considerentele menţionate referitor la neaplicarea prevederilor art. art. 4  din Legea nr.12/1990 republicată cât şi declaraţia martorului Z. V.

Pentru aceste considerente instanţa a apreciat plângerea ca întemeiată şi a admis-o, cu consecinţa anulării procesului - verbal de contravenţie atacat şi a măsurilor dispuse în temeiul acestuia.