Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Vătămare corporală. Element material. Individualizarea pedepsei

Sentinţă penală 1291 din 15.06.2015


Prin sentinţa penală nr. 1291/16.04.2015, instanţa a dispus:

« Condamnă pe inculpatul X, la următoarele pedepse:

- 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de “conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” prev. şi ped. de disp. art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea disp. art. 5 Cod penal, art. 375 şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală;

- 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de “vătămare corporală din culpă” prev. şi ped. de disp. art. 196 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea disp. art. 38 alin. 1 Cod penal, art. 5 Cod penal, art. 375 şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.

În baza disp. art. 38 alin. 1 şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte cele două pedepse în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 80 zile reprezentând o treime din pedeapsa de 8 luni (1/3 din 240 de zile), inculpatul urmând să execute pedeapsa totală de 2 (doi) ani şi 80 (optzeci) zile închisoare.

Constată că inculpatul a fost reţinut 24 ore începând cu data de 03.01.2014, orele 1625.

În baza disp. art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă de 3 ani care constituie termen de supraveghere potrivit disp. art. 92 Cod penal. »

Pentru a dispune astfel, instanţa a constatat în esenţă următoarele:

La data de 02.01.2014, orele 1816, lucrătorii de poliţie din cadrul Biroului Rutier Iaşi au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe str. Canta din Iaşi, s-a produs un accident de circulaţie soldat cu victime. Din procesul – verbal încheiat rezultă că, în zona în care a avut loc accidentul, circulaţia se desfăşară pe două sensuri despărţite de marcaj longitudinal dublu continuu, câte două benzi de circulaţie pe fiecare sens. S-a constatat că suprafaţa carosabilă era uscată, acoperită cu asfalt, în aliniament şi nu prezenta denivelări.

A fost identificată trecerea pentru pietoni semnalizată cu indicator rutier, prevăzut cu lampă galben intermitent, marcajul rutier fiind vizibil şi având lăţimea de 4 metri.

Autoturismul marca “Opel Astra” implicat în accident, care prezenta avarii la partea din faţă, se afla staţionat pe mijlocul părţii carosabile, orientat către zona Capăt Canta. Martorii prezenţi la locul accidentului au precizat agenţilor de poliţie că şoferul a abandonat autoturismul şi s-a îndreptat pe jos către Gara Iaşi.

Acesta a fost identificat şi imobilizat de către agenţii de poliţie în dreptul Restaurantului Moara de Foc şi condus la locul în care s-a produs accidentul de circulaţie. În urma legitimării, s-a constatat că şoferul se numeşte X şi că prezintă halenă alcoolică. Inculpatul a devenit recalcitrant, a refuzat să se supună testării cu aparatul alcooltest şi a susţinut că nu el a condus autoturismul implicat în accident.

Inculpatul a fost condus la Spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi unde a fost testat cu aparatul alcooltest la orele 1923 şi s-a constatat că prezenta o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, inculpatului i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Aşa cum rezultă din buletinul de analiză toxicologică alcoolemie nr. 1/A/06.01.2014, inculpatul prezenta la orele 1930 o alcoolemie de 1,55 g%o, iar la orele 2030, o alcoolemie de 1,40 g%o.

La Spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi au fost identificate victimele accidentului rutier în persoana numiţilor U., în vârstă de 47 ani şi M., în vârstă de 53 ani.

Potrivit concluziilor certificatului medico – legal nr. 5681/07.01.2014, persoana vătămată U. a prezentat “tumefacţii, echimoze, hemoragie subconjuctivală, excoriaţii, fractură maleola tibiala dreapta cu minimă deplasare, fractura cap peroneu drept fără deplasare, entorsă internă stabilă genunchi drept şi pierdere de cunoştinţă de scurtă durată”, leziuni ce s-au putut produce prin lovire urmată de cădere în cadrul accidentului rutier din data de 02.01.2014. Pentru vindecare au fost necesare un număr de 45 – 50 zile de îngrijiri medicale.

Din concluziile certificatului medico – legal nr. 6060/18.03.2014 rezultă că persoana vătămată prezintă M.„fractura maleola tibiala dreapta cu deplasare operată, consolidată, fractură de cap peroneu drept fără deplasare consolidată, entorsă internă stabilă genunchi drept, atrofia musculaturii coapsei drepte şi deficit de flexie dorsală la nivelul gleznei drepte”, leziuni care sunt consecinţa accidentului rutier din data de 02.01.2014. S-a apreciat că pentru vindecare sunt necesare un număr de 70 – 75 zile de îngrijiri medicale.

Motivat de faptul că prelevarea probelor biologice s-a realizat după expirarea termenului de 30 min. recomandat de art. 6 lit. d din Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 376/26.04.2006, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico – legale privind calculul retroactiv al alcoolemiei pentru a se stabili valoarea alcoolemiei la ora 1815, ora la care s-a produs accidentul.

Potrivit concluziilor raportului de expertiză medico – legală nr. 5732/07.03.2014, la data de 02.01.2014, orele 1815, inculpatul X ar fi putut avea o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,60 – 1,70 g%o.

Raportat la consumul de băuturi alcoolice declarat de către inculpat, alcoolemia acestuia ar fi avut valori mai mici la momentele la care au fost prelevate probele biologice de sânge, neîncadrabile în limita de credibilitate de +/-10% acceptată de metodologia de calcul.

La individualizarea pedepsei s-a avut în vedere că inculpatul este în vârstă de 37 ani, este absolvent de studii medii, este căsătorit, are un copil în întreţinere, este administrator la Întreprinderea Individuală “C.”, nu este cunoscut cu antecedente penale şi a adoptat o atitudine corespunzătoare pe parcursul procesului penal.

În ceea ce priveşte modalitatea de executare, instanța a constatat că sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 91 Cod penal, respectiv: pedeapsa aplicată este de cel mult 3 ani, inculpatul nu are antecedente penale, și-a manifestat acordul expres de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității și în raport de persoana sa, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare se poate aprecia că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, inculpatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.