Contestaţie împotriva tabelului preliminar al creanţelor

Sentinţă civilă 4731 din 21.05.2015


deciziei de impunere, precum şi condiţia clarificării inadvertenţelor constatate cu privire la calculul bazei de impunere şi a determinării valorii certe a creanţei suplimentare.

În drept, s-a invocat art. 111 alin. 5 din Legea nr. 85/2014.

În probaţiune, intimata a ataşat un set de înscrisuri (filele 17-20).

La termenul de judecată de astăzi, instanţa a încuviinţat pentru ambele părţi proba cu înscrisuri şi a reţinut contestaţia spre soluţionare.

Analizând contestaţia formulată, prin raportare la materialul probator administrat în cauză, tribunalul reţine:

În fapt, prin cererea de admitere a creanţei din data de 13.02.2014, contestatoarea-creditoare a solicitat înscrierea la masa credală a intimatei-debitoare cu suma de 390.943 lei, reprezentând TVA, amenzi, CAS angajator, şomaj angajator şi sănătate angajator (fila 29, înscrisuri în dovedirea cererii, filele 30-34, 55-57). Creanţa aceasta a fost înscrisă de administratorul judiciar în tabelul preliminar al creanţelor în categoria creanţelor bugetare (tabel, fila 37).

Ulterior, la 06.04.2015, contestatoarea-creditoarea a formulat o cererea de înscriere la masa credală cu o creanţă suplimentară, în sumă de 5.055.501 lei, constituind TVA şi impozit pe profit, creanţă stabilită prin decizia de impunere nr. F-DJ 167/31.03.2015, emisă în baza raportului de inspecţie fiscală nr. F-DJ 167/31.03.2015 (cerere, fila 28). Contestatoarea a fost înscrisă în tabelul preliminar rectificat, publicat în BPI nr. 6698/14.04.2015, cu această creanţă suplimentară, însă sub condiţia suspensivă „a clarificării inadvertenţelor faţă de înregistrările din contabilitatea societăţii debitoare” (tabel, fila 47).

Debitoarea, prin administrator special, a comunicat administratorului judiciar că intenţionează să depună contestaţie împotriva deciziei de impunere menţionată, ce va viza atât competenţa organului de control, cât şi calculul efectiv al creanţei (adresă, fila 17), iar administratorul judiciar a notificat contestatoarea-creditoare cu privire la înscrierea sub condiţie suspensivă, în notificare fiind expuse motivele pentru care se va contesta decizia de impunere (notificare, fila 19, confirmare de primire, fila 18).

În drept, conform art. 102 alin. 1 din Legea nr. 85/2014: „Cu excepţia salariaţilor ale căror creanţe vor fi înregistrate de administratorul judiciar conform evidenţelor contabile, toţi ceilalţi creditori, ale căror creanţe sunt anterioare datei de deschidere a procedurii, vor depune cererea de admitere a creanţelor în termenul fixat în hotărârea de deschidere a procedurii; cererile de admitere a creanţelor vor fi înregistrate într-un registru, care se va păstra la grefa tribunalului. Sunt creanţe anterioare şi creanţele bugetare constatate printr-un raport de inspecţie fiscală întocmit ulterior deschiderii procedurii, dar care are ca obiect activitatea anterioară a debitorului. În termen de 60 de zile de la data publicării în BPI a notificării privind deschiderea procedurii, organele de inspecţie fiscală vor efectua inspecţia fiscală şi vor întocmi raportul de inspecţie fiscală, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Creditorii bugetari vor înregistra cererea de admitere a creanţei în termenul prevăzut la art. 100 alin. (1) lit. b), urmând ca, în termen de 60 de zile de la data publicării în BPI a notificării privind deschiderea procedurii, să înregistreze un supliment al cererii de admitere a creanţei iniţiale, dacă este cazul.”

Alin. 5 al aceluiaşi articol prevede că dreptul de vot şi dreptul la distribuţie ale titularilor creanţelor sub condiţie suspensivă la data deschiderii procedurii, inclusiv ale titularilor creanţelor a căror valorificare este condiţionată de executarea în prealabil a debitorului principal, se nasc numai după îndeplinirea condiţiei respective

Art. 105 alin. 1 şi alin. 2 din acelaşi act normativ stabileşte că toate creanţele vor fi supuse procedurii de verificare prevăzute de prezenta lege, cu excepţia creanţelor bugetare rezultând dintr-un titlu executoriu necontestat în termenele prevăzute de legi speciale. 

Administratorul judiciar are obligaţia, potrivit art. 106 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, să verifice, de îndată, fiecare cerere şi documentele depuse şi sa efectueze o cercetare amănunţită pentru a stabili legitimitatea, valoarea exactă şi prioritatea fiecărei creanţe.

Art. 110 alin. 1 şi alin. 4 din aceeaşi lege, prevede:

„(1) Ca rezultat al verificărilor făcute, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar va întocmi şi va înregistra la tribunal un tabel preliminar cuprinzând toate creanţele împotriva averii debitorului cu menţiunile prevăzute la art. 5 pct. 68. […]

(4) Odată cu publicarea tabelului în BPI, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar va trimite de îndată notificări creditorilor, ale căror creanţe sau drepturi de preferinţă au fost trecute parţial în tabelul preliminar de creanţe sau înlăturate, precizând totodată şi motivele.

Art. 111 din Legea nr. 85/2014 instituie dreptul creditorilor de a formula contestaţii cu privire la creanţele trecute de administratorul judiciar în tabelul preliminar de creanţe, în termen de 7 zile de la publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă a tabelului preliminar, atât în procedura generală, cât şi în procedura simplificată.

În speţă, administratorul judiciar nu a făcut nici până la acest termen de judecată dovada înregistrării contestaţiei la decizia de impunere nr. F-DJ 167/31.03.2015, prin care s-a stabilit creanţa bugetară suplimentară. Prin urmare, nu s-a probat niciun impediment în a înscrie creanţa bugetară suplimentară în tabelul preliminar rectificat ca fiind o creanţă pură şi simplă.

De asemenea, decizia de impunere produce efecte până la soluţionarea definitivă a unei eventuale contestaţii, calea de atac nefiind suspensivă de executare, conform art. 215 alin. 1 din Codul de procedură fiscală.

Aspectele privind competenţa organului care a efectuat controlul fiscal, stabilirea bazei de impunere şi corectitudinea calculului impozitului pe profit şi a TVA în baza documentelor contabile ale debitoarei sunt lipsite de relevanţă în prezenta cauză. Aceste motive de nelegalitate a actului administrativ urmează a fi analizate în cadrul unei eventuale contestaţii şi nu pot constitui condiţii suspensive, în sensul de modalitate a actului juridic.

Condiţia suspensivă reprezintă, conform art. 1.400 din Codul civil, acea condiţie de care depinde eficacitatea obligaţiei, în timp ce condiţia rezolutorie este, potrivit art. 1.401 alin. 1 din Codul civil, condiţia a cărei îndeplinire determină desfiinţarea obligaţiei. Motivele de nelegalitate a actului administrativ fiscal învederate de către administratorul judiciar nu sunt condiţii suspensive, de natură să afecteze eficacitatea actului administrativ fiscal. Actul produce efecte în virtutea prevederilor art. 215 alin. 1 din Codul de procedură fiscală până la pronunţarea unei soluţii definitive de desfiinţare a acestuia, dacă respectivele motive vor fi considerate întemeiate. Deci, condiţia desfiinţării actului ca urmare a admiterii eventualei contestaţii a debitoarei este o condiţie rezolutorie, nu una suspensivă.

În lumina acestor considerente, tribunalul va admite contestaţia şi va dispune înscrierea creanţei creditoarei, în sumă de 5.055.501 lei, ca fiind pură şi simplă, iar nu sub condiţie suspensivă, în tabelul creanţelor întocmit de administratorul judiciar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite contestaţia  formulată de către contestatoarea-creditoare DGRFP, cu sediul în Bucureşti, în contradictoriu cu intimata-debitoare 3CBRCS, cu sediul în Bucureşti, prin administrator judiciar DUA SPRL cu sediul în Bucureşti.

Dispune înscrierea creanţei creditoarei, în sumă de 5.055.501 lei, ca fiind pură şi simplă, iar nu sub condiţie suspensivă, în tabelul creanţelor întocmit de administratorul judiciar.

Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Cererea de apel va fi depusă la Tribunalul Bucureşti, secţia a VII-a civilă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21 mai 2015.

Preşedinte,  Grefier,

Red./tehn./L.I.M./09.06.2015/3 ex.

Comunicat la B.P.I. 1 ex. ……………………………