Contestaţie în anulare

Decizie 254 din 16.03.2010


Prin decizia civila nr. 254 din 16 martie 2010 a Tribunalului Arad, pronuntata în dosarul nr. 160/108/2010, s-a respins contestatia în anulare formulata de contestator împotriva Deciziei civile nr.936 din 09.12.2009, pronuntata de Tribunalul Arad, în dosarul nr.15160/215/2008.

În considerente s-a statuat ca în cauza nu se evidentiaza motivul contestatiei în anulare speciale, invocat de catre contestator în sustinerea acesteia, în conformitate cu care hotarârile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie când dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale.

În acest sens, prin critica formulata de catre acesta nu este evidentiata nici o greseala materiala care, în sensul strict al legii ce reglementeaza o situatie de exceptie si nu poate fi interpretata extensiv, ar trebui sa fie o eroare în legatura cu aspectele formale ale judecarii recursului, evidenta prin raportare numai la probele existente în dosar la data pronuntarii hotarârii.

Altfel spus, motivul contestatiei în anulare invocat de catre contestator are în vedere erori materiale evidente în legatura cu aspectele formale mai înainte mentionate, precum respingerea gresita a unui recurs ca tardiv ori anularea gresita a acestuia ca netimbrat, pentru a caror verificare sa nu fie necesara reexaminarea fondului pricinii, reaprecierea probelor administrate, interpretarea unor dispozitii legale sau rezolvarea unui incident procedural, ceea ce în mod vadit nu este cazul în speta.

Ca atare, fiind vorba de un text de exceptie, notiunea de greseala materiala trebuie interpretata restrictiv si, pe cale de consecinta, pe aceasta cale nu pot fi valorificate greseli de judecata, sens în care s-a pronuntat, de altfel, în mod constant atât doctrina, cât si jurisprudenta în materie.

În fapt, critica pe care contestatorul o aduce deciziei atacate, are în vedere modul în care instanta de recurs a rezolvat aspectele litigioase ale cauzei, or, este indeniabil, ca instanta de judecata, în solutionarea contestatiei în anulare, nu îsi poate aroga, competenta de a cenzura ceea ce, cu putere de lucru judecat, s-a transat de catre instanta de recurs, comportându-se ca o instanta de control judiciar, întrucât ar depasi în mod categoric limitele atributiilor sale, ce rezulta expres si lipsit de echivoc din dispozitiile legale ce reglementeaza aceasta cale extraordinara de atac.

Pe de alta parte, în cauza nu se evidentiaza nici al doilea motiv al contestatiei în anulare speciala în conditiile în care, invocând dispozitiile art. 318 Cod procedura civila, contestatorul nici macar nu a sustinut ca, respingându-i recursul, instanta ar fi omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.

De altfel, desi instanta a acordat un termen contestatorului pentru a-i da posibilitatea sa-si completeze motivele contestatiei în anulare, acesta nu a facut-o, desi a fost legal citat cu un exemplar din întâmpinarea intimatului.