Inadmisibilitatea contestaţiei în anulare a unei hotărâri arbitrale.Incapacitatea disp. art.317 alin.2 C.pr.civ.

Decizie 179 din 27.10.2008


Inadmisibilitatea contestaţiei în anulare a unei hotărâri arbitrale.Incapacitatea disp. art.317 alin.2 C.pr.civ.

Potrivit art.364 C.pr.civ., "hotărârea arbitrală poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare", pentru motivele prevăzute la lit."a-i" C.pr.civ., iar potrivit art.317 C.pr.civ. "hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare pentru motivele arătate...., numai dacă aceste motive nu au putut fi "invocate pe calea apelului sau recursului".

(Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VI-a Comercială; Sentinţa Comercială Nr.179 din 27.10.2008)

Asupra contestaţiei în anulare.

Prin acţiunea înregistrată  la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României sub nr.383 din 26 iunie 2007, reclamanta SC R.I. SRL a chemat în judecată pe pârâta SC U SRL solicitând:

1.restituirea sumei de 311.497,27 lei, sumă compusă din c/val. produse şi penalităţi.

2.c/val. în valoare de 1337,08 lei.

3.restituirea cheltuielilor de arbitrare.

La 28.XI:2007 reclamanta şi-a precizat pretenţiile, solicitând suma de 43856,22 lei c/val.  produse neachitate, plus 118635,32 lei penal, restul solicitărilor rămânând aceleaşi.

Prin sentinţa arbitrală nr.50/29.02.2008 Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României a admis acţiunea arbitrală şi a obligat pârâta să plătească reclamantei următoarele sume: 438.856,22 lei c/val. marfă livrată şi neachitată; 118.635,32 lei penalităţi;  1.337,08 lei c/val. facturi telefonice neachitate; 11.798,37 lei cheltuieli de arbitraj.

Pentru a hotărî astfel, instanţa arbitrală a reţinut că reclamanta cu actele depuse la dosar şi-a dovedit pretenţiile, în timp ce pârâta nu a dovedit achitarea debitului şi nici nu a indicat în mod concret o neconcordanţă sau eroare în calculul acestora.

Împotriva sentinţei arbitrale nr.50/29.02.2008 a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României a formulat contestaţie în anulare pârâta SC U SRL Oneşti, cerere întemeiată pe dispoziţiile art.317 alin.2 C.pr.civ.

Contestatoarea susţine că în cauză competentă să soluţioneze litigiul este Tribunalul Bacău, instanţa de la sediul pârâtei.

În şedinţa din 15 sept.2008, Curtea a invocat excepţia inadmisibilităţii contestaţiei în anulare excepţie invocată şi de intimata SC R.I. SRL prin întâmpinare.

În motivarea excepţiei, intimata a susţinut că potrivit art.364 C.pr.civ. sentinţa arbitrală poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare, pentru motivele  prevăzute de lit.a-i Cod pr.civ.

Curtea, analizând excepţia invocată din oficiu urmează să o admită  pentru următoarele considerente:

Potrivit art.364 C.pr.civ." hotărârea arbitrală poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare" pentru unul din motivele prevăzute la lit.a - i C.pr.civ. din acest articol.

Contestaţia în anulare, invocată ca temei de drept şi astfel intitulată de petenta-pârâtă SC U SRL este o cale extraordinară de atac, de retractare, prin care părţile pot obţine desfiinţarea unei hotărâri judecătoreşti în cazurile limitativ prevăzute de lege.

Obiectul contestaţiei în anulare întemeiat pe dispoziţiile art.317 alin.2 C.pr.civ. nu se poate reţine în cauză.

În conformitate cu prev. art.317 C.pr.civ. "hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare pentru motivele arătate mai jos, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului...".

În consecinţă, întrucât codul de procedură civilă consacră o singură cale de desfiinţare a unei hotărâri arbitrale - acţiunea în anulare - iar petenta SC U SRL Oneşti a motivat cererea în mod expres pe dispoziţiile art.317 alin.2 C.pr.civ. se va admite excepţia inadmisibilităţii cererii şi se va respinge contestaţia în anulare ca inadmisibilă.

Taxele de timbru au fost legal achitate. (G.Ţ.)

2