Procedura insolvenţei

Sentinţă comercială 6 din 16.02.2010


Nr. Operator: 2443

ROMÂNIA

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA COMERCIALĂ

Completul compus din:

Judecător sindic  Marinela Vlăducu

Grefier  sindic Adela Lincă

Pe rol fiind derularea procedurii insolvenţei debitoarei .. şi soluţionarea acţiunii în constatare  nulitate absolută a contractului de vânzare cumpărare  nr… încheiat  la data de 28.03.2005 între debitoarea şi .., formulată de lichidatorul judiciar ….

La apelul nominal făcut  în şedinţă publică , a răspuns consilier juridic ..  , pentru lichidatorul judiciar ,lipsă fiind creditorii şi pârâta …

Procedura  completă.

S-a  făcut  referatul oral al  cauzei de către grefierul sindic ,  se constată depus la dosar răspunsul la obiecţiunile formulate la raportul de expertiză  ,reprezentantul lichidatorului judiciar depune la dosar raportul de activitate nr.5024/2.11.2009,după care s-a acordat cuvântul ;

Consilier juridic … , pentru lichidatorul judiciar , a solicitat admiterea cererii şi constatarea nulităţii absolute  a contractului de vânzare cumpărare  autentificat de Biroul notarului public …, sub nr…din data de..,încheiat între debitoare şi …

JUDECĂTORUL - SINDIC,

Asupra cererii de  faţă  ,

Prin cererea înregistrată la 27.11.2006 la Tribunalul Gorj, creditoarea AFP Tg-Jiu a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei  .. , invocând o creanţă certă,lichidă şi exigibilă în sumă de  108.504 lei.

Prin sentinţa nr.1038/19.12.2006 s-a admis cererea creditoarei AFP Tg-Jiu şi în temeiul art.33 alin. 6 s-a deschis procedura generală împotriva debitoarei, fiind numit administrator judiciar … .

În tabelul definitiv al creanţelor figurează DGFP Gorj cu o creanţă de 108.504 lei.

La data de 9 octombrie 2007, administratorul judiciar depune adresa nr.4543 din 19.09.2007 arătând că debitoarea a formulat intenţia de reorganizare.

Prin sentinţa nr.1014 din 6 noiembrie 2007, judecătorul sindic a admis cererea formulată de administratorul judiciar şi  a dispus trecerea debitoarei la procedura falimentului , constatând că debitoarea şi-a declarat intenţia de reorganizare dar nu a propus un plan, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art.107, alin. 1 litera B din Legea 85/2006.

La data de 28.05.2009, lichidatorul judiciar a depus la dosar acţiune în  constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare cumpărare nr…/…, încheiat între …  şi … .

Acesta susţine că , prin contractul de vânzare cumpărare nr…/..… a vândut către .. un imobil  intabulat în Cartea Funciară nr… a localităţii ..,  cu număr cadastral  78/1, respectiv suprafaţa de teren de  teren de 2504 m.p,  din actul de proprietate, împreună cu activul depozit legume fructe, cu o încăpere de 304 m.p.; depozit legume fructe cu trei încăperi  în suprafaţa de 246 m.p.;şopron polată pentru ambalaj sortare în suprafaţă de 103,673 mp.

Că, preţul vânzării a fost de 100.000 lei ( un miliard lei vechi), ce urma a fi achitat de cumpărătoarea până la data de 15.07.2005 , cu condiţia ca până la data achitării preţului reprezentanţii vânzătoarei , … şi … , să radieze inscripţia ipotecară nr….

Cumpărătorul a intrat în stăpânirea imobilelor, din momentul autentificării, respectiv de la …, acest imobil a fost ipotecat în favoarea … , înscrisă sub nr…./2004 în Cartea Funciară .

Lichidatorul judiciar arată că, deşi societatea înregistra mari dificultăţi financiare , administratorii au vândut principalul activ pe care îl aveau pentru realizarea activităţii, fără a încasa preţul , rezultând intenţia de prejudiciere a debitoarei , de fraudare a intereselor creditorilor .

Astfel, prin contractul de garanţie imobiliară autentificat sub nr…/.2004,  …, în calitate de garant a fost de acord cu constituirea ipotecii de gradul I asupra imobilului din .. număr cadastral 78/1, teren intravilan curţi - construcţii  care a făcut , ulterior, obiectul contractului de vânzare cumpărare nr…/….

Lichidatorul judiciara arată că, contractul de vânzare cumpărare amintit mai sus , are o cauză ilicită , sancţionată de lege cu nulitatea absolută a actului  , intruducându-se în contract condiţia de radiere a inscripţiei ipotecare nr-…/2004, pentru ca preţul să fie plătit , ipoteca fiind constituită pentru garantarea unui împrumut bancar făcut în favoarea …  , cu aceeaşi asociaţi şi administratori … şi … .

Că, acest contract are o cauză ilicită, aceea de a sustrage bunurile de la urmărirea acestora de către creditorii … , prin intrarea cumpărătorului … de fapt în stăpânirea imobilelor din momentul autentificării, 28.03.2005, preţul fiind neplătit nici până astăzi.

În dovedirea cererii , se depune contractul de vânzare cumpărare nr…., contractul  de garanţie imobiliară nr…/…, încheierea … de la Biroul de Carte Funciară .

S-a efectuat ,în cauză, o expertiză contabilă, în cadrul acestei proceduri privind pe debitoarea … , pentru soluţionarea cererii de antrenare a răspunderii patrimoniale a celor doi administratori şi asociaţi.

În raportul de expertiză, expertul concluzionează că patrimoniul debitoarei a fost prejudiciat prin încheierea contractului de ipotecă nr… din .. şi prin încheierea contractului de vânzare cumpărare nr… din .., preţul contractului nefiind plătit nici până la data întocmirii raportului de expertiză.

Prin sentinţa nr.1028 din 6 octombrie 2009, judecătorul sindic a  admis cererea , cu completarea ulterioară, formulată de lichidatorul judiciar … , cu sediul  în  Tg-Jiu . In temeiul art.138  al.1  lit.a şi e  din L. 85/2006 , a dispus antrenarea răspunderii  patrimonială a  pârâţilor … şi .. ,în solidar  , pentru suma de 147.137 lei, reprezentând întreaga sumă  înscrisă în tabelul  definitiv  consolidat  al creanţelor .

În şedinţa publică din 3.11.2009, lichidatorul judiciar a depus concluzii scrise , reiterând motivele  pentru care a solicitat constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare cumpărare nr…/…, încheiat între .. şi ….

Lichidatorul judiciar  a depus la dosar raportul de expertiză contabilă, întocmit de …, balanţa de verificare la 30.06.2006, la 6.11.2008, copie după contractul de vânzare  încheiat cu … , extrasul de carte funciară , contractul de garanţie imobiliară  în care debitoarea are calitatea de garantă  pentru … , contract prin care s-a constituit ipotecă de gradul I asupra celor mai importante active ale debitoarei , ipoteca constituindu-se în favoarea …

Contractul a fost semnat din partea debitoarei … , de pârâţii .. şi … , iar din partea  beneficiarei împrumutului …  de aceeaşi pârâţi , care erau de fapt asociaţi şi administratori la cele două societăţii .

Judecătorul sindic , analizând actele şi lucrările dosarului, constată că cererea formulată de lichidatorul judiciar este fondată şi o va admite cu următoarea motivare .

Prin sentinţa nr…/.., s-a admis cererea AFP TG-JIU şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei împotriva debitoarei …, având doi asociaţi şi administratori societari … şi …, iar prin sentinţa nr../… s-a dispus trecerea debitoarei la procedura falimentului.

La data de 28.05.2009, lichidatorul judiciar …, a depus la dosar o acţiune de constatarea nulităţii absolute de contractului de vânzare cumpărare nr…/…,  prin care debitoarea … a vândut către .. un imobil intabulat în Cartea Funciară nr…/N a localităţii … , cu număr cadastral 78/1, compus din 2504 mp., teren curţi-construcţii, în total 2585,31 m.p.

Odată cu terenul au fost vândute mai multe active , funcţionând ca depozite de legume fructe ,spaţii de ambalaje sortare situate pe aceste teren, preţul fiind de un miliard lei vechi.

În contract , se menţionează faptul că imobilul este ipotecat în favoarea … , ipoteca fiind înscrisă sub nr…/N a localităţii ….

Prin contractul de garanţie imobiliară ,încheiat între …,în calitate de debitoare , … în calitate de garantă , (ambele societăţi reprezentate prin … şi …), …  s-a constituit ipotecă de gradul I  asupra imobilului  teren intravilan curţi-construcţii, care a făcut şi obiectul contractului de vânzare cumpărare …/…, în favoarea băncii.

Debitoarea din procedura insolvenţei, … , în calitate de garantă  a constituit ipoteca de gradul  asupra imobilului  care a fost dobândit de …, prin cumpărare de la ..,în baza contractului de vânzare cumpărare nr… din … .

Lichidatorul judiciar a introdus această acţiune ,în baza obligaţiilor ce-i reveneau potrivit  art.25 din Legea 85/2006 .

Potrivit art.25 alin.1, lit.c, lichidatorul judiciar are ca atribuţie introducerea de acţiuni pentru anularea actelor frauduloase încheiate de debitor, în dauna drepturilor creditorilor, anularea unor transferuri cu caracter patrimonial , a unor operaţiuni comerciale încheiate de debitor  şi a constituirii unor garanţii acordate de acesta  susceptibile să prejudicieze drepturile creditorilor.

Potrivit art.79 din Legea 85/2006, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate să introducă la judecătorul sindic acţiuni pentru anularea actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna drepturilor creditorilor în cei trei ani anteriori deschiderii procedurii .

Potrivit art.80, aceştia pot introduce acţiuni pentru anularea constituirilor ori a transferurilor de drepturi patrimoniale către terţi şi pentru restituirea bunurilor transmise şi a valorii prestaţiilor executate , prin actele enumerate la punctele a-g .

La lit.c, sunt menţionate actele încheiate  în cei trei ani anteriori deschiderii procedurii , cu intenţia tuturor părţilor implicate de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori  .

Acţiunea îndeplineşte condiţiile prev.de art.81, privind introducerea ei , aceasta dovedindu-se fondată , deoarece  principalul activ al debitoarei  a fost scos din patrimoniul acesteia  şi transmis unui terţ cu intenţia vădită de fraudare a intereselor creditorilor , prin încheierea contractului …/….

Această activitate frauduloasă se extinde şi asupra contractului de garanţie imobiliară nr…/…, despre care se face menţiune în contractul de vânzare cumpărare încheiat cu pârâta …. Aceasta din urmă, nici măcar nu a achitat preţul din contract până la data soluţionării prezentei cauze .

Deşi , lichidatorul judiciar nu a făcut referire la aceste prevederi ale Legii85/2006, este cert  că acţiunea a fost introdusă în executarea atribuţiei care-i revenea , menţionată în art.25 alin.1,lit.c din Legea insolvenţei .

Prevederile art.25 alin.1, lit.c, se raportează la prevederile art.77-93, respectiv  la secţiunea a 4-a „ Situaţia unor acte juridice ale debitorului”,din Legea 85/2006.

Contractul nr…./…, a urmărit scoaterea din patrimoniul debitoarei a celui mai important activ , fără de care activitatea societăţii nu se mai putea desfăşura .

Societatea a intrat în insolvenţă în decembrie 2006 , iar contractul s-a încheiat în martie 2005, pârâta … a intrat în stăpânirea imobilelor de la data încheierii contractului , astfel că încheierea acestuia a fost şi una din principalele cauze care au determinat starea de insolvenţă a debitoarei.

Cei doi administratori şi asociaţi , au reprezentat atât societatea …, dar şi pe … , activul care a făcut obiectul contractului .. a fost transferat de la … , prin contractul ../.. la …, asupra lui s-a  instituit ipotecă de gradul I prin contractul de garanţie imobiliară nr… din 16.01.2004 , bunurile au fost vândute ulterior prin contractul nr…./.., pârâtei …, care din acel moment a beneficiat de bunuri fără să-şi achite obligaţia principală şi anume plata preţului menţionat în contract .

Este evidenţă cauza imorală şi ilicită a acestui contract şi faptul că lichidatorul judiciar a făcut referire la condiţiile generale de validitate a contractelor  menţionate în art.948 Cod civil, nu exclude  caracterul ilicit  al contractului şi din perspectiva art.79 şi 80 din Legea insolvenţei , clauza contractului fiind imorală, ilicită, urmărindu-se fraudarea intereselor creditorilor.

Deşi , legal citată, pârâta …, nu s-a prezentat la nici un termen de judecată pentru a-şi formula eventuale apărări.

Faţă de aceste considerente , judecătorul sindic va admite cererea , va constata nulitatea absolută a contractului nr-…/…,încheiat  între debitoare şi pârâtă şi va repune părţile în situaţia anterioară încheierii contractului .

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar …  desemnat pentru debitoarea … ,  cu sediul  în, judeţul Gorj  ,

În baza art.79 din Legea 85/2006, constată nulitatea absolută a  contractului  nr…. din …, încheiat între debitoarea .. şi … ,  cu sediul în judeţul Gorj .

Repune părţile în situaţia anterioară încheierii contractului nr…./….

Cu recurs .

Judecător sindic  ,

Marinela  Vlăducu

Grefier-sindic,

Adela  Lincă

Domenii speta