Plata nedatorata

Sentinţă civilă 326 din 17.03.2014


Prin cererea formulata si inregistrata pe rolul Judecatoriei Corabia la data de 24.10.2013, reclamanta DA,  a chemat in judecata pe paratii AA, AV si CE, solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea acestora la restiuirea sumei de 505 lei, reprezentand plata nedatorata, cu cheltuieli de judecata.

In motivarea cererii reclamanta a aratat ca la data de 11.06.2013, prin BNP, din orasul Corabia, a vandut un imobil sotilor  VC si VM, imobil ce fusese dobandit de catre reclamanta, in urma sentintei civile nr...

Pentru completarea documentelor necesare vanzarii, parata AA, trebuia sa dea o declaratie autentificata din care sa reiasa ca a primit de la reclamanta sulta cuvenita, conform sentintei civile, mentionata mai sus.

Reclamanta invedereaza ca parata  AA inainte de a da declaratie in fata Notarului Public din orasul Hunedoara, a pretins suma de 500 lei, motivand ca reprezinta onorariu notar, suma ce a fost transmisa, in contul sotului paratei AA, la data de 11.06.2013.

De asemenea, reclamanta mentioneaza ca dupa virarea sumei de 505 lei, parata AA a dat declaratie, care a fost transmisa paratei  CE prin curier rapid (achitand onorariu notar in suma de 124 lei si trimitere prin curier in suma de 52,70 lei),  iar aceasta din urma a pretins reclamantei plata sumei de 177 lei, desi platise anterior suma de 500 lei.

Avand in vedere cele expuse, reclamanta a solicitat paratilor restituirea sumei de 505 lei, solicitare careia acestia nu i-au dat curs.

In drept, au fost invocate dispozitiile art.1341 C.civ. si art. 1345 C.civ.

Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru.

In dovedirea cererii sale, reclamanta a solicitat, iar instanta a incuviintat proba cu inscrisuri: in copie-contractul de vanzare-cumparare din data de 11.06.2013, sentinta civila pronuntata de catre Judecatoria Corabia, chitanta,  factura din data de 11.06.2013.

Paratii legal citati au depus intampinare la data de 23.12.2013, si au solicitat respingerii cererii de chemare in judecata ca neintemeiata, deoarece plata sumei de 505 lei facuta de catre reclamanta este o plata efectuata in executarea unei obligatii valabile, iar nu o plata nedatorata.

Paratii invedereaza ca suma de 505 lei, este datorata de catre reclamanta fata de parata AA, ca urmarea a faptului ca aceasta s-a deplasat de 2 ori la notar, respectiv in data de 10.06.2013 si 11.06.2013, pentru a da declaratii, fiind deci nevoita sa lipseasca de la serviciu.

Astfel, parata a solicitat reclamantei, in data de 11.06.2013, datorita faptului ca pierduse o zi de la serviciu (10.03.2013) si urma sa mai piarda inca o zi, ca reclamanta sa plateasca pe langa cheltuielile pentru autentificare, si suma de 500 lei ce ii va vira in contul sotului paratei.

Dupa ce parata a dat declaratie, aceasta a fost transmisa prin curier rapid mamei sale parata CE , ce urma sa primeasca banii platitii pentru autentificaea declaratie (124 lei) si pentru curierat (52,70 lei).

Paratii au solicitat si instanta a incuviintat proba cu inscrisuri (f.30-31) si proba testimoniala cu martorul  VDO.

La termenul din data de 17.03.2014, instanta in conformitate cu art.254 alin.2 pct.2 NCPC, a incuviintat reclamantei, proba cu inscrisuri, respectiv adresa nr.169/14.03.2014, emisa de catre  BNP si a procedat la audierea martorului propus prin intampinare.

Analizand ansamblul probelor administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:

La data de 11.06.2013, reclamanta DA a platit paratei AA suma de 505 lei, potrivit chitantei din data de 11.06.2013.

Reclamanta sustine ca plata facuta, reprezinta o plata nedatorata, potrivit art.1341 C.civ. si solicita restiuirea acesteia, deoarece a considerat, in momentul platii, ca suma reprezinta cheltuieli pentru autentificarea declaratiei paratei AA, in fata notarului si nu cheltuielile solicitate in plus, de catre parata.

Plata nedatorata, potivit art.1341 C.civ., este cea de-a doua forma particulara de fapt juridic licit ca izvor de obligatii, care consta in executarea de catre o persoana (solvens) a unei obligatii fata de o alta persoana (accipiens) fata de care nu era obligata si fara intentia de a executa obligatia altuia.

Pentru a se naste raportul juridic specific platii nedatorate, este necesara manifestarea unei conditii esentiale, constand in aceea ca persoana care efectueaza plata sa fie incredintata ca are de executat obligatia respectiva in relatie cu accipiens; credinta existentei obligatiei poate fi rezultatul erorii (de fapt sau de drept) ori al dolului.

Sub acest aspect, alin. (3) al art. 1341 NCC instituie prezumtia relativa a efectuarii platii de catre solvens cu intentia de a stinge o datorie proprie.

In consecinta prin art.1341 C.civ. se instituie principiul potrivit caruia plata ca operatie juridica presupune existenta unei obligatii care trebuie stinsa. Daca o asemenea obligatie exista, ea este valabil savarsita, facandu-se o plata datorata care nu trebuie restituita.

Astfel, din inscrisurile aflate la dosar, rezulta ca reclamanta a platit paratei AA suma de 505 lei.

Martorul  VDO a declarat ca parata  CE le-a comunicat, familiei  DA si sotului acesteia, in timp ce se aflau la notariat pretentiile paratei AA , respectiv ca aceasta solicitase suma de 500 lei, pentru cheltuielile de transport catre Biroul Notarial si cele care presupuneau lipsa sa de la serviciu.

 Martorul mai arata ca reclamanta cunostea destinatia sumei de 500 lei, mentionata mai sus, precum si faptul ca reclamanta a platit si suma de 177 lei, pentru cheltuielile notariale, aceasta imprejurare reiesind si din inscrisurile depuse in prezenta cauza.

In aceste conditii, instanta apreciaza ca nu sunt intrunite condiitele platii nedatorate, iar reclamanta nu este indreptatita la restiuire, intrucat aceasta nu a fost in eroare la efecuarea platii.

Fata de cele expuse instanta urmeaza sa respinga cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta DA, in contradictoriu cu paratii AA ,  AV si CE , ca neintemeiata.

De asemenea, potrivit art.453 alin.1 NCPC, reclamanta fiind in culpa procesuala, va fi obligata catre paratii la plata cheltuielilor de judecata in suma de 300 lei, reprezentand onorariu de avocat, potrivit chitantei din data de 17.03.2014.