Daune morale

Sentinţă civilă 6907 din 13.11.2013


Daune morale şi materiale. Accident.

(sent. civ. nr. 6907  a Judecătoriei Arad, irevocabilă, dos. nr. 10636/55/2013)

În data de în data de 18.10.2011, în jurul orelor 08:45, numitul .... a condus autoturismul marca Audi A6, cu număr de înmatricualre ... pe DN7, în afara localităţii Pecica, din direcţia Nădlac înspre Arad, pe timp de zi, condiţii de vizibilitate foarte bună, timp senin, carosabil uscat. La km 560, pe o porţiune de drum în aliniament, probabil pe fondul oboselii (se întorcea de la serviciu din tura de noapte), a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune laterală cu autoutilitara marca VW Transporter cu număr de înmatriculare ..., care circula regulamentar din sens opus, iar mai apoi în coliziune frontală cu autoturismul Dacia Logan, cu număr de înmatriculare ...., care circula, de asemenea, regulamentar din sens opus, în spatele autoutilitarei marca VW Transporter.

Accidentul s-a soldat cu decesul conducătorilor auto ... şi .... (conducătorul autoturismul Dacia Logan) şi cu vătămarea corporală a pasagerilor din autoturismul marca Audi A6, ..., care a suferit leziuni traumatice ce au necesitat 300 zile îngrijiri medicale, şi ...., care a suferit leziuni traumatice ce au necesitat 55 zile îngrijiri medicale.

Numărul de zile de îngrijiri medicale necesare reclamantului spre vindecare a fost  stabilit potrivit Raportului de primă expertiză medico-legală cu examinarea persoanei nr.222/A1/04.12.2012/A1 din 07.09.2012 al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Arad.

Culpa în producerea accidentului aparţine numitului .... acesta fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de art.178 alin.2 Cod penal şi vătămare corporală din culpă,  fapte prevăzute şi pedepsite de art.184 alin.2şi 4 şi art.184 alin.1 şi 3 Cod penal cu palicarea art.33 lit. b) Cod penal.

Starea de fapt mai sus descrisă a fost stabilită de organul de urmărire penală prin referatul de propunere de neîncepere urmăririi penale, a fost confirmată prin Rezoluţia de neîncepere urmăririi penale a Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.

La data săvârşirii faptei, pentru autoturismul marca Audi A6, condus de ... exista poliţa de asigurare de răspundere civilă auto RCA încheiată la societatea pârâtă.

Reclamantul a încercat soluţionarea litigiului pe cale amiabilă, invitând pârâta la mediere, însă aceasta nu a dat curs invitaţiei, potrivit Proces-verbal nr.1; cerere de informare şi  mediere şi Contract de premediere încheiat cu Birorul de mediator ,,Crainic Anişoara’’.

În drept vor fi avute în vedere dispoziţiile art.1357 din noul Cod civil ,, Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.’’ coroborat cu art.50 alin.1şi 2 din Legea nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, în conformitate cu care ,,Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri.

În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara vehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel vehicul, cu excepţia conducătorului vehiculului respectiv’’.

Pentru a putea fi angajată răspunderea civilă delictuală este necesară întrunirea cumulativă a celor patru condiţii, respectiv fapta ilicită, culpa persoanei chemată să răspundă, existenţa unui prejudiciu şi raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul creat.

Instanţa apreciază că cele patru condiţii sunt îndeplinite, respectiv fapta ilicită, constând în fapta numitului ... de a conduce neregulamentar un autovehicul pe drumurile publice şi culpa acestuia în săvârşirea ei, stabilită în cursul urmăririi penale şi necontrazisă de alte probe.

Prejudiciul creat constă în contravaloarea îngrijirilor medicale pentru vindecare şi, ulterior, refacere (prejudiciu material), precum şi în suferinţele fizice şi psihice provocate reclamantului prin fapta ilicită (prejudiciu moral), iar raportul de cauzalitate rezultă ex re, din chiar săvârşirea faptei, astfel cum a fost descrisă, şi din raportul de primă expertiză medico-legală, cu examinarea persoanei, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Arad.

Angajarea răspunderii pârâtei asigurător pentru prejudiciile cauzate prin intermediul vehiculului asigurat, vor fi avute în vedere condiţiile şi limitele impuse prin prevederile art.26 lit. b) şi art.49 din Ordinul nr.5/2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (în vigoare la data producerii faptei ilicite), respectiv pagube materiale, iar în caz de vătămare corporală şi eventualele cheltuieli prilejuite de accident cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentaţie suplimentară, conform prescripţiilor medicale, probate cu documente justificative, şi care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale prevăzute de reglementările în vigoare; daunele morale: în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa din România;

În ce priveşte întinderea prejudiciului se va constata că reclamantul a solicitat atât repararea prejudiciului material ce i-a fost ocazionat de tratamentul şi îngrijirile medicale necesare vindecării, cât şi daune morale, justificate pentru compensarea suferinţelor şi lipsurilor îndurate de el şi familia sa pe perioada internării, imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea la locul de muncă şi în gospodărie şi de a practica sporturile preferate.

Referitor la prejudiciul material suferit de reclamant instanţa apreciază cererea întemeiată, în măsura în care este justificat prin înscrisurile medicale, bonurile fiscale, facturi fiscale coroborate cu depoziţiile martorilor audiaţi în cauză, respectiv pentru suma de 1633 lei, prejudiciu care se compune din: cheltuielile cu medicamente, analize, investigaţii medicale, alimentaţie suplimentară, cheltuieli ocazionate de consultaţiilor medicale ce se impuneau, contract premediere (filele 33-34 şi 45-48).

Cu privire la daunele morale, se va reţine că, deşi suferinţele fizice şi psihice nu  pot fi  cuantificate, acordarea lor se impune ca o compensare. Instituţia daunelor morale constituie şi o reprobare morală a faptei ilicite, prin aceea că cel care a săvârşit-o trebuie să răspundă prin repararea prejudiciului existent în patrimoniul victimei şi în domeniul vieţii sufleteşti.

Repararea integrală a prejudiciului cauzat prin fapta ilicită reprezintă principiul de bază al răspunderii civile delictuale, consacrat de dispoziţiile art.1357 din noul Cod civil, în termeni precişi şi cuprinzători, ce evocă neîndoielnic ideea reparării daunei în totalitatea sa, fără nicio restrângere sau limitare în raport de natura intrinsecă a acestuia. În plus, în conformitate cu art.1355 alin.3 din noul Cod civil ,,Răspunderea pentru prejudiciile cauzate integrităţii fizice sau psihice ori sănătăţii nu poate fi înlăturată ori diminuată decât în condiţiile legii.’’

Cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, în practica judiciară şi în literatura de specialitate s-a statuat că daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicării criteriilor referitoare la consecinţele negative suferite de cei în cauză, importanţa valorilor lezate, măsura în care acestea au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării şi trebuie să prezinte un raport rezonabil de proporţionalitate cu atingerea adusă, astfel încât să nu se ajungă la o îmbogăţire fără justă cauză a celui care pretinde daunele morale ( CEDO cauza Tolstoy Miloslovsky vs Regatul Unit ).

În lipsa unor criterii obiective de evaluare prestabilite, se vor avea în vedere vătămarea efectiv produsă, durata şi natura îngrijirilor, modul de recuperare şi persistenţa unei sensibilităţi dureroase, aşa cum rezultă cu evidenţă din înscrisurile medicale depuse la dosar. Astfel, din raportul de expertiză medico-legală reiese că reclamantul a suferit în urma accidentului o comoţie cerebrală şi fractură humerus stâng.

Potrivit Scrisorii medicale nr.670/08.12.2011, reclamantul prezenta durei la nivelul articulaţiei SH stânga, impotenţă funcţională marcată. A efectuat tratament fiziokinetoterapeutic şi kineoterapie.

Toate acestea au fost de natură a crea reclamantului o stare de disconfort şi suferinţă, la care s-au adăugat şi alte circumstanţe de ordin subiectiv: imposibilitatea de a se implica în viaţa familiei, susţinerea şi responsabilităţile fiind preluate de soţia sa care, în plus, are în îngrijire şi copilul lor minor.

Traumele psihice ale reclamantului s-au intensificat şi datorită faptului că, din cauza leziunilor suferite, reclamantul a fost nevoit să renunţe la ciclism şi motocros, sporturi pe care le practica intens, fiind membru unui club de profil, şi în care a avut performanţe, participând la numeroase concursuri, multe finalizate prin obţinerea unor premii. Martorul ..., colegul său de club, a declarat că reclamantul a reluat aceste activităţi de aproximativ un an, însă cu efort suplimentar la un nivel şi cu rezultate evident reduse comparativ cu cele anterioare accidentului. În continuare resimte dureri în braţ şi este dependent de calmante. 

Ţinând seama de aceste  circumstanţe particulare ale cauzei, instanţa apreciază rezonabil un cuantum al despăgubirilor de 10000 Euro.

Pentru considerentele expuse, constatând că sunt îndeplinite condiţiile pentru angajarea răspunderii civile delictuale a pârâtei, în temeiul art.1357 din noul Cod civil raportat la art.50 alin.1şi 2 din Legea nr.136/1995, acţiunea va fi admisă în parte şi pârâta va fi obligată să plătească reclamantului suma de 1633 lei, cu titlu de daune materiale, şi echivalentul în lei a sumei de 10000 Euro, cu titlu de daune morale, cu dobândă legală, începând cu data introducerii acţiunii până la data plăţii efective.