Infracţiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere şi părăs

Sentinţă penală 61 din 12.10.2011


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria… nr.775/P/2010 din data de 20.04.2011, înregistrat pe rolul Judecătoriei Agnita sub nr…./174/2011, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului …….., pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, prev. de art.85 alin.1 din OUG nr.195/2002 republicată, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, prev. de art.85 alin.2 din OUG nr.195/2002, republicată, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, prev. de art.86 alin.1 OUG nr.195/2002 republicată, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei, prev.89 alin.1din OUG nr.195/2002 republicată, cu aplicarea art.33 lit. a şi b şi art.34 C. pen.

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut următoare situaţie de fapt:

La data de 20.12.2010 învinuitul …, a montat plăcuţele cu numărul de înmatriculare …… pe autoturismul marca Volkwagen Golf 2, de culoare gri, având numărul de identificare WVWZZZ16ZLW758122, de culoare argintiu, despre care cunoştea că este neînmatriculat. Învinuitul a cumpărat autoturismul respectiv de la martorul …. pentru a-l valorifica la fier vechi, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare … le-a cumpărat de la martorul Lăutaru Vasile.

A doua zi, respectiv 21.12.2010, învinuitul, deşi nu poseda permis de conducere, a condus autoturismul marca Volkswagen Golf 2, neînmatriculat, pe care erau montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare …., pe drumul comunal din satul …. aproximativ 5 km, iar la circa 100 metri de DJ …., în zona podului peste râul … a pierdut controlul direcţiei şi a intrat în parapetul de protecţie, avariind  autoturismul. Acesta a împins autoturismul pe câmp, în afara carosabilului, cu spatele spre şosea şi a părăsit locul accidentului, fără a anunţa organele de poliţie.

Din procesul verbal de cercetare la faţa locului reiese faptul că, la data de 21.12.2010, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că parapetul podului de pe drumul …. este avariat, iar în apropiere se află un autoturism. Astfel, s-a constatat că parapetul metalic, acoperit cu vopsea de culoare galbenă prezintă deteriorări, iar în dreptul acestuia, pe malul râului s-a găsit un spoiler pe care era fixat o plăcuţă cu numărul de înmatriculare …. În apropierea podului, se afla autoturismul marca Volkswagen Golf 2 de culoare gri, parcat cu spatele spre carosabil, la 12 metri de acesta, care era avariat. Autoturismul avea montat, în partea din spate o plăcuţă cu numărul de înmatriculare …., iar spoilerul din faţă lipsă. Pe capotă s-a constatat prezenţa unor urme de frecare, de culoare galbenă situate pe partea stângă. În urma cercetării, organele de poliţie au stabilit că autoturismul are seria şasiu nr. WVWZZZ16ZLW758122.

La data săvârşirii faptelor, autoturismul marca Volkwagen Golf 2 având numărul de identificare WVWZZZ16ZLW758122 nu era înmatriculat permanent în România iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare …. erau înregistrate ca fiind atribuite unui autoturism marca …., de culoare roşie.

Starea de fapt reţinută în rechizitoriu rezultă din următoarele mijloace de probă: procesul-verbal de cercetarea la faţa locului şi planşa foto, adresa nr.1459952/29.12.2010 a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, adresa nr. 1459951/29.12.2010 a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, declaraţiile martorilor ….. şi declaraţiile învinuitului ….

La solicitarea instanţei s-au depus la dosar de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului …, copie  de pe cazierul  judiciar privind pe inculpat (f. 56).

La termenul de judecată din data de 13.09.2011 inculpatul a recunoscut în totalitate faptele comise solicitând ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în timpul urmăririi penale şi în aceste condiţii s-a făcut aplicarea procedurii prevăzute de art.3201 C.pr.pen.

În circumstanţiere s-a administrat proba cu ancheta socială cu privire la persoana inculpatului întocmită de Primăria comunei …. (f. 66)

Coroborând probele administrate pe parcursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

La data de 20.12.2010 inculpatul …. a montat plăcuţele cu numărul de înmatriculare .. … pe autoturismul marca Volkwagen Golf 2, de culoare gri, având numărul de identificare WVWZZZ16ZLW758122, de culoare argintiu, despre care cunoştea că este neînmatriculat. Inculpatul cumpărase autoturismul respectiv de la martorul …. pentru a-l valorifica la fier vechi, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare … le cumpărase de la martorul …..

A doua zi, respectiv în data de 21.12.2010, inculpatul, deşi nu poseda permis de conducere, a condus autoturismul marca Volkswagen Golf 2, neînmatriculat, pe care erau montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare … pe drumul comunal din satul … aproximativ 5 km, iar la circa 100 m de DJ …. în zona podului peste râul …., a pierdut controlul direcţiei şi a intrat în coliziune cu parapetul de protecţie, avariind  autoturismul. După producerea accidentului, inculpatului i s-a făcut frică, a împins autoturismul pe câmp, în afara carosabilului, cu spatele spre şosea şi a părăsit locul accidentului, fără a anunţa organele de poliţie. Acestea s-au sesizat din oficiu în aceeaşi zi.

La data săvârşirii faptelor, autoturismul marca Volkwagen Golf 2 având numărul de identificare WVWZZZ16ZLW758122 nu era înmatriculat permanent în România iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare …. erau înregistrate ca fiind atribuite unui autoturism marca Ford Escort, de culoare roşie.

Inculpatul a recunoscut comiterea faptelor.

Situaţia de fapt reţinută de instanţă este dovedită prin mijloacele de probă administrate în cursul urmăririi penale coroborate cu recunoaşterea inculpatului (f. 62).

În drept, fapta inculpatului …. constând în aceea că, în data de  21.12.2010, a condus pe drumul public comunal de pe raza satului …. aproximativ 5 km, autoturismul marca Volkwagen Golf 2, de culoare gri, având numărul de identificare WVWZZZ16ZLW758122 fără ca acesta să fie înmatriculat şi cunoscând această împrejurare, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, prevăzută de art. 85 al. 1 din O.U.G. 195/2002.

Fapta aceluiaşi inculpat constând în aceea că, în aceeaşi dată de 21.12.2010 şi în aceleaşi împrejurări, a condus acelaşi autoturism, care avea aplicate plăcuţele cu nr. de înmatriculare ….. număr atribuit altui autoturism, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, prevăzută de art. 85 al. 2 din O.U.G. 195/2002.

Fapta aceluiaşi inculpat constând în aceea că, în în aceeaşi dată de 21.12.2010 a condus acelaşi autoturism pe drumul public comunal de pe raza satului Fofeldea, aproximativ 5 km,, fără a poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, prevăzută de art. 86 alin. 1 din  O.U.G. 195/2002.

Fapta aceluiaşi inculpat constând în aceea că, în data de  21.12.2010, a condus pe drumul public comunal de pe raza satului …. aproximativ 5 km, autoturismul marca Volkwagen menţionat care nu era înmatriculat şi avea montate plăcuţele cu nr. de înmatriculare …., număr atribuit altui autoturism, iar la cca. 100 m de DJ ….., în zona podului peste râul …a pierdut controlul direcţiei şi a intrat în parapetul de protecţie, iar apoi a plecat de la faţa locului fără a anunţa organele de poliţie, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei, prevăzută de art. 89 al. 1 din O.U.G. 195/2002.

Prin fiecare din acţiunile descrise s-a produs urmarea periculoasă, constând în atingerea adusă relaţiilor sociale privind desfăşurarea în condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice. Legătura de cauzalitate între această stare şi fiecare dintre acţiunile inculpatului rezultă din însăşi materalitatea acestora.

Sub aspectul laturii subiective, după cum rezultă din declaraţiile de învinuit (f. 44), acesta s-a urcat la volanul autovehiculului cunoscând cănu poseda permis de conducere, că autoturismul nu era înmatriculat, având aplicate plăcuţe cu număr fals de înmatriculare şi că a părăsit locul accidentului survenit în condiţiile menţionate fără încuvinţarea organelor de poliţie.

În consecinţă, instanţa reţine că inculpatul a prevăzut rezultatul celor 4 fapte ale sale, constând în atingerea adusă relaţiilor sociale privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, şi, deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui.

Astfel, inculpatul a săvârşit faptele cu vinovăţie sub forma intenţiei indirecte, potrivit prevederilor art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. b) C.p.

Având în vedere cele reţinute, instanţa va dispune condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere şi de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei, urmând să aplice câte o pedeapsă cu închisoarea, care să răspundă scopului definit de art. 52 C.p., prin observarea criteriilor generale de individualizare prevăzute de art. 72 C.p., cu încadrarea în limitele de pedeapsă reduse cu o treime în baza art. 3201 C.p.p. .

Sub acest aspect, instanţa reţine pericolul social concret al infracţiunilor, determinat de modul de săvârşire a faptelor, valoarea socială vătămată, urmările care s-au produs şi cele care s-ar fi putut produce. În raport de aceste criterii, instanţa reţine porţiunea de drum public pe care a circulat inculpatul (pe drumul comunal 44 …. puţin circulat), scopul deplasării (de natură personală).

De asemenea, instanţa ia în considerare datele privind persoana inculpatului, respectiv faptul că acesta nu este înscris în cazierul judiciar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului …(f. 56), a recunoscut în mod complet faptele comise şi manifestat căinţă activă. 

Vor fi avute în vedere şi concluziile referatului de anchetă socială întocmit (f. 66), potrivit cărora inculpatul are o situaţie materială precară dar a desfăşurat activităţi pentru a primi ajutor social.

În beneficiul inculpatului nu vor fi reţinute circumstanţe atenuante întrucât raportat la faptul că acesta a săvârşit 4 infracţiuni şi la limitele reduse de pedeapsă ca urmare a aplicării dispoziţiilor art. 3201 C.p.p., nu se impune aplicarea de pedepse sub minimul special. Având în vedere toate aceste aspecte, instanţa apreciază că, o pedeapsă de 8 luni închisoare în privinţa infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, o pedeapsă de 1 an închisoare în privinţa infracţiunii de conducere a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere şi o pedeapsă de 1 an şi 4 lun închisoare în privinţa infracţiunii de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea poliţie sunt în măsură să răspundă cerinţelor art. 52 C.p. cu încadrarea în limitele impuse de art. 3201 C.p.p. .

În privinţa pedepselor accesorii, instanţa reţine că natura faptelor săvârşite şi ansamblul circumstanţelor personale ale inculpatului duc la concluzia existenţei unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor de natură electorală prevăzute de art. 64 lit. a) teza II şi lit. b) din C. p. Pentru acest motiv, exerciţiul dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi al dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, va fi interzis inculpatului pe perioada executării pedepselor.

Ca urmare, potrivit art. 71 C.p., pe durata executării pedepselor, inculpatului i se vor interzice drepturile prevăzute de art. 64 lit. a) teza II şi lit. b) din C. p.

Întrucât acţiunea inculpatului de a conduce un autovehicul neînmatriculat, cu nr. fals de înmatriculare şi în condiţiile în care nu poseda permis de conducere întruneşte elementele constitutive a 3 infracţiuni, instanţa constată întrunite condiţiile existenţei concursului ideal de infracţiuni, potrivit art. 33 lit. b) C.p..

De asemenea, întrucât inculpatul după ce a săvârşit cele 3 infracţiuni de conducerea a unui autovehicul neînmatriculat, cu nr. fals de înmatriculare şi fără a poseda permis de conducere, a mai săvârşit şi infracţunea de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, înainte de a fi condamnat pentru vreuna din acestea, instanţa constată întrunite condiţiile existenţei concursului real de infracţiuni, potrivit art. 33 lit. a) C.p..

În consecinţă, în conformitate cu art. 34 lit. b) C.p., având în vedere pedepsele stabilite pentru cele 4 infracţiuni săvârşite de inculpat, instanţa va aplica acestuia pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 4 luni închisoare, cu aplicarea art. 71 C.p. rap. la art. 64 lit. a) teza II şi lit. b) C. p.

Punând în balanţă ansamblul considerentelor de mai sus, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privare de libertate.

În consecinţă, în baza art. 81 C.p. şi art. 71 al. 5 C.p., se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepselor accesorii pe o durată de 3 ani şi 4 luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 C.p..

Astfel cum prevede art. 359 C.p.p., inculpatului i se va atrage atenţia asupra dispoziţiilor art. 83 şi 84 C.p. privind revocarea beneficiului suspendării condiţionate.

În baza art. 118 lit. b) C.p., se va dispune confiscarea plăcuţelor cu număr înmatriculare potrivit dispoziţiilor art. 191 C.p.p, inculpatul va fi obligat la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 200 lei reprezintă onorariul avocatului din oficiu.