Hotarare

Sentinţă civilă 3314 din 27.10.2011


 Dosar nr.2899/327/2011

SENTINTA CIVILA NR.3314

Sedinta publica de la  27 octombrie  2011

INSTANTA

Prin cererea adresata acestei instante la data de 18.04.2011 reclamantul ... a chemat in judecata pe pârâta ... pentru ca prin hotarârea ce se va  pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei încheiata de parti la data de ... .

In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca  s-a casatorit cu pârâta la data de  ... iar din relatia  lor a rezultat un copil major in prezent. S-a mai sustinut ca relatia s-a destramat datorita divergentelor de opinii, care au determinat despartirea in fapt in luna  septembrie 2009.

In dovedirea actiunii, s-a atasat la dosar certificatul de casatorie seria ... nr. ....

Pârâta, legal citata, s-a prezentat in fata instantei la termenul de judecata din data de ..., când a învederat ca este de acord cu desfacerea casatoriei.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :

Partile s-au casatorit la data de ..., fapt înregistrat in registrele de stare civila ale ... (....). Din casatoria acestora nu au rezultat copii minori.

Partile au solicitat pronuntarea unei hotarâri de divort prin acord.

Potrivit dispozitiilor art. 6131 Cod procedura civila, in cazul în care cererea de divort se întemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci când este cazul, sotii vor stabili si modalitatile în care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.

Primind cererea de divort formulata în conditiile alin. 1, instanta va verifica existenta consimtamântului sotilor, dupa care va fixa termen pentru solutionarea cererii în camera de consiliu.

La termenul de judecata, instanta verifica daca sotii staruie în desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, în caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.

La cererea sotilor, instanta va pronunta o hotarâre cu privire la divort potrivit alin. 3. Prin aceeasi hotarâre, instanta se va pronunta, potrivit legii, cu privire la numele pe care îl va purta fiecare sot dupa desfacerea casatoriei si, când este cazul, cu privire la încredintarea copiilor minori si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor. Tot astfel, instanta va putea lua act de învoiala sotilor cu privire la alte cereri accesorii, în conditiile legii.

În cazul în care sotii nu se învoiesc asupra cererilor accesorii, instanta va continua judecata administrând probele prevazute de lege pentru solutionarea acestor cereri.

Dispozitiile legale mai sus mentionate trebuie analizate prin raportare la dispozitiile art. 374 din Noul Cod civil potrivit carora divortul prin acord poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.

Instanta a verificat consimtamantul exprimat in mod liber si neviciat al fiecaruia dintre soti, reclamantul depunând la dosar o procura de reprezentare acordata aparatorului sau, av. ... pentru desfacerea casatoriei prin acordul partilor.

Fata de considerentele expuse mai sus, instanta urmeaza a admita actiunea prin desfacerea casatoriei prin acordul partilor, fara a arata considerentele pentru care a procedat in acest sens.

Asa fiind, instanta va dispune desfacerea casatoriei partilor încheiata la data de .... si înregistrata în registrul de stare civila al Consiliului Local al ... sub nr..... ... prin acordul partilor, urmând ca parata sa revine la numele avut anterior încheierii casatoriei, acela de  .....