Vatamare corporala

Sentinţă penală 1431 din 27.12.2011


SENTINTA PENALA  NR.1431

Sedinta publica de 27 octombrie  2011

INSTANTA

A. Asupra cauzei penale de fata:

1. Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria ..., inculpatul ...  a fost trimis in judecata pentru savarsirea mai multor infractiuni (conducerea unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice, vatamare corporala din culpa, parasirea locului accidentului fara încuviintarea organelor de politie si consumul de bauturi alcoolice înainte de a fi testat alcoolscopic). Ca situatei de fapt s-a retinut in sarcina inculpatului ca la data 25.04.2010 in timp ce conducea un autoturism neînmatriculat pe raza comunei ..., a produs un accident rutier in urma caruia a rezultat vatamarea corporala a partii vatamate ... si incendierea celuilalt vehicul implicat in accident. De asemenea, s-a mai retinut ca dupa producerea acestui accident, inculpatul ar fi parasit locul acestuia, desi nu avea încuviintarea politiei si ar fi consumat bauturi alcoolice înainte de testarea sa.

2. In vederea solutionarii cauzei, instanta a procedat la audierea inculpatului si a partii vatamate, a martorilor .....

De asemenea, au fost solicitate relatii de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta si Serviciul de Ambulanta ....

B. Analizând actele si materialul probator aflat la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarea situatie de fapt :

I. Situatia de fapt:

3. In ziua de 25.04.2010, martorul Bumbac Daniel si partea vatamata ... s-au deplasat in comuna .. cu autoturismul Dacia Logan proprietatea martorului cu numarul de inmatriculare ... pentru a rezolva o serie de probleme personale. La întoarcere, in timp ce se deplasau pe ..., in statia de autobuz din localitate, ... a zarit-o pe martora ..., o veche cunostinta de-a sa. Întrucât a dorit sa o ajute, martorul a oprit autoturismul pentru ca aceasta sa urce, ocazie cu care in vehicul a mai urcat si un tânar de 14-15 ani, ramas neidentificat.

4. Dupa ce s-au pus din nou in miscare înspre mun. ... (in jurul orei 16.00), pe acelasi drum circula si inculpatul ...  la volanului unui Opel cu nr. de înmatriculare ..., in care se mai afla sotia sa ... si cele doua fiice ale sale, in vârsta de 9 si respectiv 2 ani. Acesta din urma l-a depasit pe .., plasându-se in fata sa si modificându-si des viteza de deplasare. La un moment dat, .., fara a încetini viteza, a semnalizat intentia de a vira catre dreapta, astfel ca ... s-a angajat in depasirea sa prin partea stânga, interpretând semnalul luminos ca o invitatie de depasire.

5. In timpul manevrei de depasire, când cele doua autoturisme se aflau aproximativ paralel unul fata de celalalt, inculpatul a virat brusc catre stânga, desi in dreptul sau se afla autoturismul Dacia Logan condus de .... Cele doua vehicule au intrat in coliziune, iar masina martorului a fost proiectata in afara carosabilului, s-a izbit de o buturuga si dupa ce s-a oprit, a luat foc. Toti ocupantii acestui vehicul au iesit afara, iar ..., ajutat de alte persoane aflate la fata locului, a încercat fara succes insa, sa stinga motorul care ardea.

6. In acest timp, inculpatul a oprit masina la cca 50 m de locul accidentului si s-a apropiat pentru scurt timp, insa a plecat apoi in directia fostelor saivane ale CAP-ului din localitate, acolo unde martorul .. avea o microferma. In acel loc inculpatul a consumat o cantitate moderata de  bauturi alcoolice (bere si vin).

7. La fata locului au sosit pompierii din cadrul ISU ...si ambulanta, insa masina martorului Bumbac Daniel a ars complet, împreuna cu o serie de bunuri si acte aflate înauntru. De asemenea, ulterior au sosit si lucratorii Postului de Politie ..., care împreuna cu martorul si partea vatamata, l-au cautat pe inculpat pana in jurul orei 18.00, acesta fiind identificat la saivanul martorului .... Fiind condus la postul de politie din comuna, la testarea alcoolscopica rezultând o concentratie alcoolica in aerul expirat de 0,18 mg/l. Datorita acestui fapt, politistii l-au condus pe inculpat la sediul Serviciului de Ambulanta Tulcea, unde i s-au recoltat doua probe de sânge (rezultatul testarii fiind de 0,30‰ si respectiv 0,15‰ ).

8. De mentionat ca partea vatamata ...., dupa producerea accidentului nu a solicitat îngrijiri medicale si a plecat acasa, insa spre seara simtindu-se râu, s-a prezentat la Spitalul de Urgenta ...a. Certificatul medico-legal emis pe numele acesteia in data de 27.04.2010 a scos in evidenta o serie de leziuni (echimoze si fractura arc posterior coasta X), a caror vindecare necesita îngrijiri medicale timp de 15-17 zile de la data producerii (fila 29 dosar urm. pen.).

9. Din verificarile efectuate de organele de politie, a rezultat ca autoturismul condus de catre inculpat nu figura ca fiind înmatriculat la data producerii accidentului (fila 42 dosar urm. pen.).

10. In ceea ce priveste producerea accidentului, instanta apreciaza ca vina producerii acestuia apartine in totalitate inculpatului .... . Astfel, desi martorul ... încerca sa îl depaseasca, in timp efectuarii acestei manevre, a virat in sens opus (catre stânga), intrând astfel in coliziune cu Dacia Logan proprietatea martorului si determinând proiectarea sa in afara carosabilului. Aceasta situatia de fapt rezultat din declaratiile celor audiati.

"[...] am constatat ca acesta din urma (inculpatul - nota instantei) a semnalizat schimbarea directiei de mers spre dreapta fara insa a reduce viteza pe care o avea pana in acel moment. Vazând acest aspect, eu am semnalizat stânga si m-am încadrat in depasirea autoturismului Opel. [...]

Când ma aflam in plin proces de depasire a autoturismului Opel, când ma aflam in dreptul acestuia, [...] am constatat ca autoturismul Opel a luat-o brusc spre stânga, fara ca soferul acestuia sa se asigure in prealabil [...]" - declaratie ... filele 90-92 dosar urm. pen.

"[...] In timp ce mergeam in paralel cu acesta inculpatul a virat brusc stânga lovindu-ma aproximativ in zona portierei dreapta si a rotii din fata [...] " - declaratie ... fila 63 dosar instanta.

"[...] La un moment dat Bumbac Daniel a început sa-l depaseasca pe cel din fata noastra.

Nu pot preciza daca Bumbac Daniel a semnalizat, insa stiu ca inculpatul nu a semnalizat in niciun fel o eventuala schimbare a directiei [...] " - declaratie ... fila 65 dosar instanta.

11. Potrivit art. 54(1) din O.U.G. nr. 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice "conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rând de vehicule stationate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmeaza sa efectueze o întoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna în pericol siguranta celorlalti participanti la trafic". Aceasta obligatie nu a fost respectata insa de catre inculpatul ...: pe langa faptul ca nu s-a asigurat corespunzator ca din spate nu venea nici un alt participant la trafic, nici nu a semnalizat intentia sa de a vira catre stânga, astfel ca martorul ... a fost pus in imposibilitatea de a evita coliziunea cu autoturismul Opel.

12. Ca urmare a accidentului produs, asa cum am aratat, partea vatamata ... a suferit o serie de leziuni a caror vindecare a necesitat aproximativ 15-17 zile de îngrijiri medicale. Chiar daca aceasta nu a solicitat asistenta medicala imediat dupa producerea accidentului, ci mult mai târziu in acea zi, este indubitabil ca leziunile suferite sunt o urmare directa a coliziunii provocate din culpa inculpatului, care a actionat neglijent, cu nesocotirea prevederilor legale ce reglementeaza circulatia vehiculelor pe drumurile publice.

13. In ceea ce priveste parasirea locului accidentului de catre inculpat, instanta constata ca potrivit art. 89(1) din O.U.G. nr. 195 / 2002 republicata, constituie infractiune "parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului [...], implicat într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara încuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei".

14. Asa cum s-a aratat anterior, ... nu a solicitat imediat dupa producerea accidentului asistenta medicala, ci mult mai târziu in seara aceleasi zile, dupa ce a ajuns acasa la domiciliul din mun. .... In declaratia data in cursul urmariri penale, aceasta a aratat:

"[...] Precizez ca la data si ora accidentului eu nu am simtit dureri pe corp, desi la fata locului venise si ambulanta, dar dupa circa 2-3 ore de la producerea accidentului mi s-a facut rau si am mers la Spitalul Judetean ... [...]" - declaratie olografa filele 82-83 dosar urm. pen.

"[...] initial nu simteam mari dureri, insa dupa câteva ore simteam mari dureri in piept si la piciorul stâng [...]" - declaratie filele 85-86 dosar urm. pen.

De asemenea, fiind audiata de catre instanta, aceasta a aratat ca doar i s-a luat tensiunea si i s-a facut o injectie (declaratie filele 31-32 dosar instanta).

15. Mai mult decât atât, aceasta împrejurare este retinuta si de catre lucratorii din cadrul ISU ...a. Astfel, in procesul verbal de interventie nr. 194 / 25.04.2010 (fila 32 dosar u.p.), la rubrica "Victime" se mentioneaza Nu este cazul, ceea ce demonstreaza ca la acel moment partea vatamata înca nu realizase ca suferise o serie de leziuni in urma accidentului in care fusese implicata.

16. Prin urmare, la momentul producerii accidentului nici partea vatamata, nici inculpatul nu cunostea împrejurarea ca ... suferise o serie de leziuni ca urmare a accidentului. In conditiile in care reprezentarea inculpatului asupra situatiei de fapt nu corespundea realitatii, acesta a apreciat ca poate parasi locul accidentului, fara ca acest lucru sa atraga vreo forma de raspundere juridica in ceea ce îl priveste. Potrivit art. 51(1) Cod Penal "nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, când faptuitorul, in momentul savârsirii acesteia, nu cunostea existenta unei stari, situatii sau împrejurari de care depinde caracterul penal al faptei", eroarea de fapt constituind in acest caz o cauza ce înlatura raspunderea penala. Nu se poate imputa inculpatului faptul ca a parasit locul unui accident ce a avut ca urmare vatamarea integritatii corporale unei persoane, in conditiile in care chiar persoana in cauza nu avea cunostinta de leziunile ce le suferise.

17. De asemenea, nu se poate spune nici ca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni. Este adevarat ca la momentul producerii acestuia, autoturismul condus de inculpat era neînmatriculat, asa cum rezulta din adresa de la fila 42 din dosarul de urm. pen., insa intre aceasta infractiune si accident nu exista nici o legatura de tip "cauza-efect". Folosirea sintagmei "ca urmare a unei infractiuni" presupune întotdeauna o legatura de cauzalitate, care insa cauza de fata nu exista, întrucât faptul ca autoturismul marca Opel condus de inculpat era neînmatriculat nu a influentat in nici un fel mecanismul de producere a accidentul, acesta fiind generat in exclusivitate de conduita culpabila a inculpatului, care nu s-a asigurat si nu a semnalizat înainte de începerea virajului catre stânga. Pentru aceste motive, nefiind întrunite elementele constitutive ale infractiunii pentru care inculpatul a fost trimis in judecata, instanta urmeaza a-l achita pe inculpat in temeiul art. 11.2(a) in referire la art. 10(d) Cod de Procedura Penala si raportat la art. 51(1) Cod Penal.

18. Aceleasi considerente vor fi avute in vedere si in ceea ce priveste infractiunea prevazuta de art. 90(1) din O.U.G. nr. 195 / 2002 republicata. Potrivit acestui text legal, constituie infractiune "fapta conducatorului de vehicul [...], de a consuma alcool, produse ori substante stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pâna la recoltarea probelor biologice ori pâna la testarea cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic sau pâna la stabilirea cu un mijloc tehnic certificat a prezentei acestora în aerul expirat". Si in aceasta situatie, raspunderea penala a inculpatului este înlaturata de eroare de fapt in care s-a aflat, constând in necunoasterea împrejurarii ca partea vatamata .... suferise o serie de leziuni, situatie in care si pentru aceasta fapta urmeaza a se pronunta o solutie de achitare, in temeiul art. 11.2(a) in referire la art. 10(d) Cod de Procedura Penala si raportat la art. 51(1) Cod Penal.

II. Încadrarea juridica

19. Fapta inculpatului ...  care l-a data de 25.04.2010 a condus pe drumurile publice din judetul Tulcea un autovehicul marca Opel Astra Caravan neînmatriculat, întruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 85(1) din O.U.G. nr. 195 / 2002 republicata.

20. Fapta inculpatului ...  care l-a data de 25.04.2010, pe fondul nerespectarii prevederilor legale ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice, a provocat un accident rutier ce avut ca urmare vatamarea integritatii corporale partii vatamate ..., vatamare ce a necesitat îngrijiri medicale timp de 15-17 zile, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184(1) si (3) Cod Penal.

21. Cele doua infractiuni sunt se afla in stare de concurs real, in cauza fiind aplicabile si dispozitiile art. 33(a) Cod penal.

III. Individualizarea judiciara a pedepselor

22. In ceea ce priveste pedeapsa principala, aceasta urmeaza a fi stabilita tinând cont de persoana inculpatului, modalitatea de savarsirea, precum si de pozitia adoptata de acesta in cursul procesului penal.

23. Astfel, se constata ca inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale si ca s-a prezentat la chemarile facute de organele judiciare in vederea audierii sale. Pe de alta parte insa, nu poate fi trecuta cu vederea împrejurarea ca acesta nu a recunoscut decât o infractiune din cele retinute in sarcina sa si ca accidentul produs din culpa sa, a avut o serie de urmari grave (incendierea autoturismului proprietatea martorului ....), chiar daca acest aspect nu are relevanta din punct de vedere al legii penale.

24. Ca o consecinta a acestor aspecte, instanta urmeaza a aplica inculpatului cate o pedeapsa egala cu minimul special prevazut de lege pentru infractiunea prevazuta de art. 85(1) din O.U.G. nr. 195 / 2002 republicata si o pedeapsa in limitele prevazute de lege pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa.

De asemenea, alaturat pedepselor cu închisoarea stabilite anterior, instanta va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64(1)(a) teza ultima Cod Penal - dreptul de a fi ales in autoritatile publice ori in functiile elective publice si art. 64(1)(b) Cod Penal - dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat.

25. In temeiul art. 34(1)(b) Cod Penal, urmeaza fi contopite cele doua pedepse cu închisoarea, urmând ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, la care se va adauga un spor.

14. In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei principale si a celei accesorii, instanta apreciaza ca lipsa antecedentelor penale, precum si faptul ca acesta are întemeiata o familie (sotie si 3 copii minori), justifica suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a celei accesorii, potrivit art. 81 si art. 71(5) Cod Penal, pe durata unui termen de încercare format din durata pedepsei la care se va adauga o perioada aditionala de 2 ani.

De asemenea, va atrage atentia inculpatului ca savarsirea unei noi infractiuni in cursul termenului de încercare ori neexecutarea cu rea-credinta a obligatiilor civile din prezenta hotarâre va avea drept consecinta revocarea suspendarii conditionate si executarea in întregime a pedepsei aplicate.

IV. Actiunea civila

26. In cauza, partea vatamata ... s-a constituit parte civila, solicitând obligarea inculpatului la plata sumei de 50.000 lei reprezentând daune morale.

27. Instanta apreciaza ca actiunea civila este partial întemeiata. Gravitatea accidentului produs, temerea pe care aceasta in mod cert a încercat-o la momentul când a vazut autoturismul cu care se deplasa incendiat, precum si suferintele fizice suportate ulterior, justifica admiterea in parte a pretentiilor sale si obligarea inculpatului la plata sumei de 8.000 lei cu titlu de daune morale.

V. Cheltuieli judiciare

28. In baza art. 191(1) Cod de Procedura Penala, inculpatul vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cauza, la care se vor adauga cheltuielile efectuate de partea vatamata (onorariu de avocat).