Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 8405 din 21.10.2011


Dosar nr. 12300/318/2011

R O M Â N I A

Cod operator 2445

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUDETUL GORJ

SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 8405/2011

Sedinta publica de la 21 Octombrie 2011

Completul compus din:

PRESEDINTE SIMINA STAICU

Grefier ELENA CIOCAN

Pe rol fiind judecarea plângerii contraventionale formulata de petentul Consiliul Local C--prin primar TD în contradictoriu cu intimata Garda Nationala de Mediu - Comisariatul --- - Comisariatul Judetean ---

La apelul nominal facut în sedinta publica au lipsit partile, intimata fiind reprezentata de consilier juridic NC.

Procedura completa.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, se constata ca  nu mai sunt cereri de formulat sau probe de administrat,si cauza fiind in stare de judecata, se acorda cuvântul  în fond.

Consilier juridic NC pentru intimata a solicitat respingerea plângerii. A aratat ca petenta nu este la  prima abatere de acest gen.

INSTANTA

Deliberând, constata:

Prin plângerea contraventionala înregistrata pe rolul Judecatoriei --- sub nr. 12300/318/2011, petentul Consiliul Local C-- prin primar TD a contestat procesul verbal seria AA nr. 16859/13.07.2011 încheiat de intimata Garda Nationala de Mediu - Comisariatul --- - Comisariatul Judetean ---, solicitând sa se dispuna anularea acestuia si exonerarea de la plata amenzii aplicate.

În motivarea plângerii, petentul prin reprezentantul sau a aratat ca prin procesul verbal mai sus mentionat a fost sanctionat cu 15000 lei amenda contraventionala pentru încalcarea preved.art.49 pct A lit e din OUG nr.78/2000 cu modificarile si completarile ulterioare , retinându-se ca la nivelul administratiei publice locale C---- nu este asigurat un sistem de colectare, transport si eliminare a deseurilor generate la nivelul comunei.

S-a sustinut ca aspectele semnalate nu sunt adevarate întrucât obligatiile dispuse in sarcina autoritatilor administratiei publice locale de catre OUG 78/2000 au fost îndeplinite de catre petent, fiind constituita în asociere cu autoritatile administratiei publice locale de la nivelul comunelor C-- si T-- , societatea comerciala CTC Desalubris SRL, ce are ca activitate principala colectarea deseurilor nepericuloase.

S-a mentionat ca aceasta societate a fost înfiintata ca urmare a initierii proiectului " Dezvoltarea unui sistem de colectare si transport deseuri în vederea colectarii selective a fractiilor reciclabile în comunele C--, C---si T---" finantat prin programul PHARE 2004, proiect prin care au fost achizitionate dotarile necesare functionarii la nivelul celor 3 comune  partenere  a serviciului de salubrizare, respectiv : 2 autospeciale , containere stradale, containere pentru gospodariile individuale. S-a mai aratat ca au fost distribuite populatiei europubele pentru fiecare gospodarie si au fost asigurate spatii pentru colectarea selectiva a deseurilor , locuitorii comunei fiind informati asupra sistemului de gestionare a deseurilor. S-a precizat ca asadar, nu poate fi vorba de o atitudine de neconformare la dispozitiile legale întrucât au fost asigurate dotarile necesare functionarii serviciului de salubrizare, a fost constituita societatea mai sus aratata, pe durata nelimitata cu începere de la data de 30.05.2011 si au fost adoptate hotarâri privind aprobarea organigramei si statului de functii , a regulamentului de functionare si a pretului pentru activitatea de salubrizare.

Pe de alta parte  s-a invocat nulitatea procesului verbal de contraventie sustinând ca a fost întocmit in lipsa contravenientului ce a fost astfel privat de dreptul de a  face obiectiuni , situatie în care constatarile trebuiau sa fie confirmate de cel putin un martor.

În drept, plângerea a fost întemeiata pe prevederile art.16 al 1 si 7, art.19 si art.31 al 1 din OG nr.2/2001 actualizata.

In dovedirea plângerii au fost depuse la dosar procesul verbal de contraventie,  dovada comunicari acestuia, actul constitutiv al SC CTC Desalubris SRL, certificatul acesteia de înregistrare la Registrul Comertului, hotarârile  consiliului local C--- nr.30, 31 si 32 din 08.07.2011 împreuna cu anexe si hotarârea consiliului local nr. 5/11.02.2011.

Prin întâmpinarea formulata in cauza întemeiata pe disp.art.115-118 c.pr.civ intimata a solicitat respingerea plângerii ca neîntemeiata, aratând ca  în data de 15.06.2011 comisarii din cadrul Garzii Nationale de Mediu --- au fost sesizati de catre Sectia de Drumuri Nationale --- prin petitia nr.1103/25.05.2011 cu privire la abandonarea de deseuri menajere si animaliere, ca în timpul controlului a fost depistate cantitati mari de astfel de deseuri abandonate atât in albia minora cât si în albia majora a râului V---, iar din documentele puse la dispozitie de catre reprezentantii petentei s-a constatat ca la nivelul comunei C--- nu este asigurat un sistem de colectare, transport si eliminare a deseurilor generate întrucât nu s-a facut dovada ca a încheiat un contract cu societatea SC CTC Desalubris SRL, la care unitatea administrativ teritoriala este partenera si nici cu alte înscrisuri din care sa rezulte ca deseurile  au fost eliminate prin intermediul acestei societati.

S-a învederat instantei totodata ca petenta nu se afla la prima abatere în ceea ce priveste legislatia de mediu si ca prin atitudinea sa a încalcat dreptul cetatenilor la un mediu sanatos consacrat de Constitutie si de multiple reglementari internationale.

S-au atasat întâmpinarii, procesul verbal de contraventie, dovada comunicarii acestuia, nota de constatare nr. 575/15.06.2011, sesizarea nr.1103/25.05.2011 si raspunsul acestei sesizari , un numar de 9 documente privind depozitarea si livrarea deseurilor de catre Primaria C---si 9 planse foto.

Analizând actele  aflate la dosar si lucrarile efectuate in cauza, instanta retine urmatoarele:

 Prin procesul verbal seria AA nr. 16859 din 13.07.2011, petenta a fost sanctionata contraventional cu amenda în cuantum de 15000 lei pentru  savârsirea contraventiei prevazute de art. 51 alin 1 pct.B din OUG 78/2000 privind regimul deseurilor.

Prin actul de constatare, s-a retinut ca în urma controlului efectuat in data de 15.06.2011 s-a constatat ca la nivelul administratiei publice locale C---, nu este asigurat un sistem de colectare, transport si eliminare a deseurilor generate la nivelul comunei, la data controlului fiind depistate deseuri de orice fel abandonate atât in albia minora cât si în albia majora a râului V----. S-a mentionat ca astfel au fost încalcate prevederile OUG 78/2000 cu modificarile si completarile ulterioare ( ar.49 pct A lit e).

In conformitate cu disp. art. 34 din OG 2/2001, instanta sesizata cu solutionarea plângerii verifica legalitatea si temeinicia procesului verbal si hotaraste asupra sanctiunii.

In ceea ce priveste legalitatea procesului verbal, instanta constata ca acesta cuprinde mentiunile prevazute de art. 17 din OG 2/2001 sub sanctiunea nulitatii, nulitate ce poate fi constatata si din oficiu.

Referitor la motivele de nulitate invocate, si anume faptul ca procesul verbal trebuia sa fie întocmit în prezenta contravenientului, altfel acesta a fost privat de dreptul de a face obiectiuni, si pe de alta parte în situatia în care contravenientul nu a fost de fata, constatarile trebuiau sa fie confirmate de cel putin un martor, instanta le va respinge din urmatoarele considerente:

Conform art.16 al 7 din OG nr-.2/2001 în momentul încheierii procesului verbal, agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare, obiectiunile fiind consemnate distinct sub sanctiunea nulitatii procesului verbal.

Potrivit art.19 al 1 din acelasi act normativ, în cazul în care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste împrejurari care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor , iar in lipsa acestuia va preciza motivele care au condus la încheierea procesului verbal în acest mod. Totodata s-a prevazut faptul ca nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.

Din economia acestor dispozitii, instanta retine ca legea permite consemnarea obiectiunilor facute doar de contravenientul care se afla de fata la întocmirea procesului verbal, nefiind impusa obligatia întocmirii procesului verbal în prezenta contravenientului.

În speta, procesul verbal a fost încheiat la sediul intimatei, agentul constatator facând mentiunea ca cel sanctionat nu poate face obiectiuni deoarece nu este de fata si nu au fost prezente alte persoane - martor - care sa nu aiba calitatea de agent constatator.

Cu privire la temeinicia procesului verbal de contraventie, instanta constata ca acesta are la baza sesizarea nr. 1103/20.05.2011 formulata de SDN --- si nota de constatare nr. 575/15.06.2011 a GNM CJ ---.

Astfel prin petitia sus mentionata s-a semnalat intimatei ca pe DN 67 Km 56+500 (comuna C--- localitatea V---, în dreptul proprietati numitului VP s-au depozitat diverse resturi menajere si gunoi, atât peste podul de pe râul V--- din apropiere, cât si de-a lungul drumului national  lânga parapetul de protectie.

În urma verificarilor in teren din data de15.06.2011 comisarii GNM au constatat ca aspectele semnalate se confirma, iar din documentele puse la dispozitie de catre Primaria C---, s-a retinut ca la nivelul comunei nu este asigurat un sistem de colectare, transport si eliminare a deseurilor generate.

Controlul si nota de constatare au fost efectuate în prezenta referentului urbanism din cadrul Primariei C--- ce a mentionat în mod expres ca nu are obiectiuni.

Cu ocazia inspectiei de catre comisarii GNM  cât si prin plângerea cauzei de fata, petenta a sustinut ca este partenera la înfiintarea SC CTC DESALUBRIS SRL ce are ca domeniu principal de activitate colectarea deseurilor si si-a îndeplinit obligatiile prevazute de art.49 pct A din OUG 87/2000.

Constata instanta ca prin HC nr.5/11.02.2011, s-a aprobat participarea comunei C------ la constituirea societatii comerciale mai sus mentionate, ulterior prin alte hotarâri fiind aprobate statul de functii, caietul de sarcini , modelul de contract, tariful si pretul pentru activitatea de salubrizare, distinct pentru populatie, institutii publice, agenti economici.

Este de precizat ca obligatiile autoritatilor administratiei publice locale în ceea ce priveste gestionarea deseurilor, sunt expres prevazute în art.49 pct A din OUG 78/2000 , la litera e din acest text normativ fiind impusa obligatia de a asigura colectarea selectiva , transportul, neutralizarea , valorificarea si eliminarea finala a deseurilor , inclusiv a deseurilor menajere periculoase, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Potrivit art.21 al 1 din OUG 78/2000 producatorii si detinatorii de deseuri au obligatia sa asigure valorificarea sau eliminarea deseurilor prin mijloace proprii sau prin predarea deseurilor proprii unor unitati autorizate, livrarea si primirea deseurilor de productie , deseurilor menajere.... , în vederea eliminari lor, trebuie sa se efectueze numai pe baza de contract.

Înfiintarea societatii comerciale CTC DESALUBRIS SRL si celelalte masuri pentru care au fost adoptate hotarârile consiliului local invocate in cauza, nu fac dovada asigurarii unui sistem de colectare, transport si eliminare a deseurilor generate.

Asa cum s-a sustinut de catre intimata, contravenienta nu a facut dovada detinerii unui contract in sensul dispozitiilor precitate.

Raportat la dovezile produse in speta, instanta constata ca procesul verbal reflecta o stare de fapt corect retinuta si încadrata în textul de lege care o sanctioneaza.

Referitor însa la sanctiunea aplicata, cercetând actul sanctionator, se constata ca petentei i-a fost aplicata amenda contraventionala in cuantum de 15000 lei adica maximum incident.

Tinând seama de împrejurarile în care a fost savârsita fapta, instanta considera ca scopul urmarit  nu a fost acela de a eluda dispozitiile legale în materie si apreciind ca o amenda coborâta la minimum special prevazut de lege este o sanctiune suficienta pentru corectarea conduitei petentei, va admite in parte plângerea de fata conform dispozitivului de mai jos.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE :

Admite în parte plângerea contraventionala formulata de petenta Consiliul Local C--- prin primar TD, cu sediul în comuna ----- în contradictoriu cu intimata Garda Nationala de Mediu- Comisariatul --- - Comisariatul Judetean ---, cu sediul -----

Dispune reducerea sanctiunii amenzii contraventionale aplicata prin procesul verbal de contraventie seria AA nr. 16859/13.07.2011 la suma de 3000 lei .

Mentine celelalte mentiuni ale procesului verbal de contraventie.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi 21 Octombrie 2011,  la Judecatoria Tg-Jiu.

PRESEDINTE GREFIER

Red.SS

tehn.E.C. 23 Noiembrie 2011

ex.4

1