Flagrant

Sentinţă penală 261 din 20.05.2013


Asupra cauzei penale de faţă,

Constată că prin rechizitoriul nr. 529/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, au fost trimişi în judecată inculpaţii G R, recidivist şi C C, cu antecedente penale, ambii pentru săvârşirea infracţiunilor prev de art. art. 208 al.l raportat la art. 209 al.l lit.a,g şi i din C.pen, cu aplicarea art. 41 alin.2 din C.pen., constând în aceea că, în noaptea de 18/19.02.2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi împreună cu inculpatul C C, a pătruns prin escaladare în curtea unei construcţii proprietatea părţii vătămate S G situată în cartierul Zăvoi din or. Comăneşti, jud. Bacău şi a sustras 4 bidoane în care era depozitată cantitatea de 120 litri de vin, două cărucioare şi 13 păsări proprietatea părţii vătămate H F, prejudiciul în cuantum de 2.100 lei, recuperat parţial şi a pătruns prin efracţie în construcţiile proprietatea părţilor vătămate P M şi I A situate în acelaşi cartier din or. Comăneşti, jud. Bacău, din prima locuinţă sustrăgând un lanţ şi distrugând sistemele de închidere, iar la cea de a doua forţând uşile de acces.

Se arată în actul de sesizare al instanţei că în seara zilei de 18.02.2013, inculpaţii G R şi C C care locuiesc împreună fără forme legale la adresa din or. Comăneşti, str., jud. Bacău, au consumat băuturi alcoolice într-un bar din staţia CFR Comăneşti. Ulterior, cei doi inculpaţi au luat hotărârea de a sustrage bunuri, sens în care s-au deplasat în cartierul Zăvoi, unde pe marginea pârâului Urminiş au identificat o serie de construcţii. Cei doi inculpaţi au pătruns prin escaladare în curtea uneia dintre construcţii proprietatea părţii vătămate P M unde au forţat uşile de acces distrugând sistemul de închidere al acestora şi au sustras un lanţ. Motivat de faptul că nu au găsit obiecte sau bunuri de valoare, cei doi inculpaţi au pătruns pe o poartă în curtea construcţiei alăturate proprietatea părţii vătămate I A, unde au forţat şi distrus sistemul de închidere al uşilor de acces fără a sustrage bunuri.

în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cei doi inculpaţi s-au deplasat aproximativ 500 metri către capătul străzii Moldovei din or. Comăneşti, unde au pătruns prin escaladare în curtea construcţiei folosită drept casă de vacanţă de către partea vătămată S G. Cei doi inculpaţi şi-au însuşit 13 păsări proprietatea părţii vătămate H F, care se aflau în acea curte şi pe care le-au încărcat în doi saci. Ulterior, s-au deplasat la beciul construcţiei de unde au sustras 4 bidoane cu băuturi alcoolice, respectiv vin, a 30 litri fiecare. Bunurile sustrase din curtea şi beciul părţii vătămate S G au fost transportate de cei doi inculpaţi la locuinţa din or. Comăneşti, str. Goanţei, jud. Bacău, cu ajutorul a două cărucioare sustrase din aceeaşi curte.

Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului, au fost identificate pe zăpadă pe latura vestică a proprietăţii părţii vătămate S G, două urme de încălţăminte ce au fost fixate prin fotografiere metrică. în aceste condiţii, în prezenţa martorului asistent A A A, organele de cercetare penală s-au deplasat după direcţia celor două urme de încălţăminte şi a urmelor de roţi specifice unui cărucior, până la locuinţa inculpatului C C situată în or. Comăneşti,, jud. Bacău.

La locuinţa din str. Goanţei, cei doi inculpaţi au prezentat organelor de cercetare penală cele două cărucioare sustrase, cele 4 bidoane în care se mai aflau aproximativ 90 litri vin şi 9 păsări rămase după ce o parte dintre acestea fuseseră sacrificate, fiind întocmită planşă fotografică cu aspectele constatate, iar bunurile au fost recunoscute şi predate pe bază de dovadă părţilor vătămate.

Cu ocazia efectuării reconstituirii, în prezenţa martorilor asistenţi C M şi M N cei doi inculpaţi au indicat împrejurările şi modalitatea în care şi-au desfăşurat activitatea infracţională în noaptea de 18/19.02.2013.

Fiind audiaţi, cei doi inculpaţi au avut o atitudine sinceră recunoscând săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată.

Faţă de cei doi inculpaţi a fost luată măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore, începând cu data de 19.02.2013 Orele 1745, până la data de 20.02.2013 Orele 1645, prin ordonanţa emisă de organele de cercetare din cadrul Poliţiei or. Comăneşti.

La data de 20.02.2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi a sesizat Judecătoria Moineşti cu propunere de arestare preventivă a inculpatului G R pentru o perioadă de 29 zile. Prin încheierea nr.7/20.02.2013 Judecătoria Moineşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 29 zile, de la data de

20.02.2013 până la data de 20.03.2013, fiind emis mandatul de arestare preventivă nr.9/20.02.2013.

La data de 20.02.2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti a respins propunerea de arestare preventivă formulată faţă de inculpatul C C de către organele de cercetare penală şi a dispus punerea în libertate a acestuia. La aceeaşi dată s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de acest inculpat şi obligarea acestuia de a nu părăsi localitatea pentru o perioadă de 29 de zile.

Prezenţi la termenul de judecată din data de 20.05.2013, ambii inculpaţi, arată că recunosc fapta astfel cum este ea descrisă în actul de sesizare al instanţei, îşi însuşeşte materialul de urmărire penală, şi solicită ca judecarea sa să fie efectuată în baza acestuia, nu solicită alte probe în latură penală, şi solicită aplicarea dispoziţiilor art. 320 ind. 1 Cod procedură penală. In urma punerii în discuţie, instanţa a admis cererea inculpatului. Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele: în fapt, în seara zilei de 18.02.2013, inculpaţii G R şi C C care locuiesc împreună fără forme legale la adresa din or. Comăneşti, str. Goanţei, jud. Bacău, au consumat băuturi alcoolice într-un bar din staţia CFR Comăneşti. Ulterior, cei doi inculpaţi au luat hotărârea de a sustrage bunuri, sens în care s-au deplasat în cartierul Zăvoi, unde pe marginea pârâului Urminiş au identificat o serie de construcţii. Cei doi inculpaţi au pătruns prin escaladare în curtea uneia dintre construcţii proprietatea părţii vătămate P M unde au forţat uşile de acces distrugând sistemul de închidere al acestora şi au sustras un lanţ. Motivat de faptul că nu au găsit obiecte sau bunuri de valoare, cei doi inculpaţi au pătruns pe o poartă în curtea construcţiei alăturate proprietatea părţii vătămate I A, unde au forţat şi distrus sistemul de închidere al uşilor de acces fără a sustrage bunuri.

în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cei doi inculpaţi s-au deplasat aproximativ 500 metri către capătul străzii Moldovei din or. Comăneşti, unde au pătruns prin escaladare în curtea construcţiei folosită drept casă de vacanţă de către partea vătămată S G. Cei doi inculpaţi şi-au însuşit 13 păsări proprietatea părţii vătămate H F, care se aflau în acea curte şi pe care le-au încărcat în doi saci. Ulterior, s-au deplasat la beciul construcţiei de unde au sustras 4 bidoane cu băuturi alcoolice, respectiv vin, a 30 litri fiecare. Bunurile sustrase din curtea şi beciul părţii vătămate S G au fost transportate de cei doi inculpaţi la locuinţa din or. Comăneşti, str. , jud. Bacău, cu ajutorul a două cărucioare sustrase din aceeaşi curte.

Situaţia de fapt a fost reţinută din coroborarea declaraţiei acestuia

în faza cercetării judecătoreşti, coroborată cu materialul de urmărire

penală. Astfel, cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului, au fost

identificate pe zăpadă pe latura vestică a proprietăţii părţii vătămate S G,

două urme de încălţăminte ce au fost fixate prin fotografiere metrică. In

aceste condiţii, în prezenţa martorului asistent A A A, organele de cercetare

penală s-au deplasat după direcţia celor două urme de încălţăminte şi a

urmelor de roţi specifice unui cărucior, până la locuinţa inculpatului C C

situată în or. Comăneşti, strjud. Bacău.

La locuinţa din str. Goanţei, cei doi inculpaţi au prezentat organelor de cercetare penală cele două cărucioare sustrase, cele 4 bidoane în care se mai aflau aproximativ 90 litri vin şi 9 păsări rămase după ce o parte dintre acestea fuseseră sacrificate, fiind întocmită planşă fotografică cu aspectele constatate, iar bunurile au fost recunoscute şi predate pe bază de dovadă părţilor vătămate S G şi H F.

Cu ocazia efectuării reconstituirii, în prezenţa martorilor asistenţi C M şi M N, cei doi inculpaţi au indicat împrejurările şi modalitatea în care şi-au desfăşurat activitatea infracţională în noaptea de 18/19.02.2013.

Instanţa apreciază că din analiza probelor rezultă că fiecare inculpat a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, în formă continuată, cu forma de vinovăţie a intenţiei directe, şi având pericolul social al unei infracţiuni, motiv pentru care aceasta va fi calificată drept infracţiune şi va dispune condamnarea fiecărui inculpat la o pedeapsă cu închisoarea.

La dozarea pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare legală prevăzute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, periculozitatea fiecărui infractorului şi împrejurările concrete în care s-a comis infracţiunea. Se va avea de asemenea în vedere şi persoana inculpatului precum şi modalităţile de săvârşire a faptei Astfel, deşi recunoaşte săvârşirea faptei deduse judecăţii, şi solicită aplicarea dispoziţiilor 320 ind. 1 Cod procedură penală, instanţa va ţine seama de persistenţa infracţională a inculpatului în săvârşirea de fapte de aceeaşi natură.

Instanţa apreciază că pentru inculpatul G R, raportat şi la ancedenţa penală a acestuia, respectiv săvârşirea faptei în stare de recidivă postcondamnatorie, scopul preventiv şi sancţionator al pedepsei nu poate fi atins decât cu privare de libertate, motiv pentru care va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit.a teza a Ii-a şi b Cod penal în condiţiile şi pe durata prev de art. 71 Cod penal.

în baza art. 83 alin. 1 Cod penal, va revoca suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală 333/06.08.2012 de Judecătoria Moineşti, rămasă definitivă la 21.08.2012.

In baza art. 83 alin. 1 teza ultimă Cod penal va dispune executarea alături de pedeapsa aplicată prin prezenta a pedepsei revocate.

In baza art. 350 Cod procedură penală va menţine starea de arest preventiv a inculpatului.

In baza art. 88 Cod penal va deduce din durata pedepsei durata reţinerii de 24 de ore şi a arestului preventiv din data de 19.02.2013 ora 17,45 la zi.

In privinţa inculpatului C C, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privare de libertate, astfel că va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare prevăzut de art. 82 Cod penal. In baza art. 359 Cod procedură penală, va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal, în sensul că dacă în termenul de încercare va mai săvârşi o nouă infracţiune se va revoca suspendarea condiţionată.

Va lua act că părţile vătămate P M şi I A nu s-au constituit părţi civile în procesul penal.

în privinţa laturii civile, instanţa reţine că sunt întrunite condiţiile acordării de despăgubiri, respectiv există o faptă ilicită, un prejudiciu, legătura de cauzalitate dintre ele, vinovăţia făptuitorilor, şi condiţia suplimentară recuperării pagubelor în procesul penal, cea a constituirii de parte civilă, motiv pentru care în baza art. 14, 346 Cod procedură penală, 1349 şi 1382 NCC va obliga inculpaţii în solidar la plata sumei de 150 lei către partea civilă S G, şi la 150 lei către H F.

în baza art. 118 lit. e Cod penal, va dispune confiscarea de la fiecare inculpat a sumei de 300 lei.

In baza art. 191 alin.2 C. pr. penală, va obligă fiecare inculpat la cheltuieli judiciare avansate de stat

Domenii speta