Braconaj

Sentinţă penală 692 din 04.12.2013


R O M Â N I A

 JUDECĂTORIA ONESTI

Dosar nr.  2900/270/2013

Înreg.  14.05. 2013 art. 279 al. l din Cod pen.

art. 42 al. l lit. a din Legea 407/2006

SENTINŢA PENALĂ Nr. 692

Şedinţa publică din data de  04.12.2013

COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:

Preşedinte – SIMINA PURICE

Grefier –GABRIEL ENACHE

Ministerul Public reprezentat de procuror – CRISTINA ACSENTE

Pe rol fiind judecarea acţiunii penale pusă in mişcare prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti împotriva inculpatului ---, trimis în  judecată pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 279 al. l din Cod pen. şi art. 42 al. l lit. a din Legea 407/2006 modificată.

Desfăşurarea şedinţei de judecată s-a înregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 304 Cod procedură penală.

La apelul nominal efectuat in şedinţă publică  a răspuns inculpatul personal şi asistat de avocat ales Norocel Roxana.

Procedura  de citare  legal  îndeplinită.

S-a făcut  referatul cauzei  de către grefierul de şedinţă, după care,

Avocat ales Norocel Roxana pentru inculpat  depune  înscrisurile în circumstanţiere. Nu are alte cereri.

Procurorul nu are cereri noi.

Nemaifiind cereri de formulat şi probe de administrat, instanţa declară terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri.

Reprezentantul Ministerului Public, prezentând situaţia de fapt reţinută prin actul de sesizarea, arată că fapta şi vinovăţia inculpatului au  fost dovedite, motiv pentru care solicită condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii, cu suspendarea condiţionată a executării acesteia. Se va atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei. I se va aplica şi pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor civile prevăzută de art. 71 alin. 2 Cod penal, executare ce va fi suspendată în condiţiile art. 71 alin. 5 Cod penal.

În baza art. 118 lit. b, f Cod penal va fi confiscată de la inculpat arma confecţionată artizanal şi a muniţiei. Cu obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare către stat.

Avocat Norocel Roxana, pentru infracţiunea de braconaj prevăzută de art. 42 al. l lit. a din Legea 407/2006, într-o primă teză solicită achitarea în baza art. 11, pct. 2 lit. a cu referire la art. 10 lit. d Cod procedură penală, faptei lipsindu-i unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. Astfel, martorii au precizat că inculpatul nu făcea căutare şi pândire ci „ dibuială” , acţiune ce nu intră în latura subiectivă a infracţiunii. Martorii au confirmat doar prezenţa inculpatului pe fondul de vânătoare, --- chiar a fost salutat de inculpat, comportament care nu caracterizează o persoană care face braconaj. Pe o a doua teză, solicită achitarea inculpatul pentru lipsa de pericol social al faptei, având in vedere inexistenţa prejudiciului, faptul că raportul de expertiză nu a putut preciza dacă arma a fost folosită şi având in vedere şi circumstanţele personale ale inculpatului. În situaţia în care instanţa va reţine aceste considerente apreciază că se poate aplica o amendă administrativă.

În ceea ce priveşte infracţiunea de 279 alin. 1 Cod penal inculpatul a declarat că a găsit arma în pădure, că urma să o predea autorităţilor dar nu a putut aduce l-a cunoştinţa autorităţilor faptul că a găsit arma întrucât in zonă lipsea semnalul pentru telefonie mobilă. Prezumţia de nevinovăţie nu a fost răsturnată motive pentru care in baza art. 11 pct. 2 lit. a cu referire la art. 10 lit. d Cod procedură penală solicită achitarea inculpatul.

Pe o a doua teză, dacă instanţa va stabili vinovăţia inculpatului urmează să aplice inculpatului o pedeapsă având in vedere toate circumstanţele  atenuante, atât cele personale cât şi cele reale.

Inculpatul, având ultimul cuvânt, arată că îi pare rău că la această vârstă a ajuns să fie trimis în judecată dar şi pentru că nu a ajuns la şosea unde ar fi putut raporta găsirea armei.

I N S T A N Ţ A,

Deliberând

Asupra cauzei penale de faţă:

Constată că prin rechizitoriul nr. 1637/P/202 întocmit la data de 10.05.2013 Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului --- pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor prevăzută şi pedepsită de art. 291 alin.1C.penal şi a infracţiunii de braconaj prevăzută şi pedepsită de art. 42 alin.1 lit. a din Legea nr. 407/2006 modificată prin OUG  102/2010 cu aplicarea dispoziţiilor art. 41 alin. 2 Cod penal și art.33 lit. a C.pen .

Prin actul de sesizare a instanţei se reţine că în seara zilei de 25.05.2012 inculpatul a fost depistat in flagrant pe fondul cinegetic nr. 25 Bărsăneşti în timp ce efectua acţiuni de braconaj, respectiv căutare şi pândire având asupra sa o armă şi muniţie confecţionate artizanal.

Din analiza probatoriului administrat în cauză instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În seara zilei de 25.05.2012, după ora 22,00 lucrătorii I.P.J Bacău – Serviciul A.E.S.P au fost sesizaţi telefonic de către ---, paznic de vânătoare in cadrul A.J.V.P.S Bacău – filiala Oneşti cu privire la surprinderea în flagrant, a unei persoane care comitea acte de braconaj cinegetic, având asupra sa o armă de foc confecţionată artizanal – filele 4-6 dosar urmărire penală.

Persoana care a refuzat iniţial, să-şi decline identitatea a recunoscut că se numeşte ---. El nu a  dorit să răspundă la întrebările participanţilor la partida legală de vânătoare cu privire la prezenţa sa pe fondul de vânătoare , susţinând că ar fi găsit arma de vânătoare pe fondul cinegetic respectiv.

Expertiza balistică efectuată la data de 06.02.2013 a concluzionat că arma în litigiu a fost confecţionată artizanal, ea aparţinând categoriei armelor de foc letale; atât arma cât şi cartuşul se aflau în stare de funcţionare normală – filele 31-41 dosar urmărire penală coroborate cu planşele fotografice  aflate la filele 8-10 din acelaşi dosar.

În cursul urmăririi penale inculpatul ---, asistat de apărător ales a susţinut că în seara zilei de 25.05.2012, în timp ce se afla pe un fond de vânătoare din zona comunei Bârsăneşti unde culegea plante medicinale şi ciuperci a găsit, întâmplător, o armă de foc având pe ţeavă un cartuş.

Conform declaraţiei date de inculpat cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală acesta intenţiona să sesizeze lucrătorii de poliţie cu privire la arma în litigiu dar nu a procedat astfel deşi avea asupra sa un telefon mobil. Intenţia de a preda arma nu s-a transpus în practică întrucât a fost depistat de participanţii la partida legală de vânătoare.

În etapa cercetării judecătoreşti --- s-a prevalat de dreptul la tăcere cu menţiunea că şi în această faza a procesului penal a fost asistat de apărător ales – fila 14 dosar.

Coroborând proba cu înscrisuri cu constatarea tehnico-ştiinţifică şi cu proba testimonială instanţa reţine că în seara zilei de 25.05.2012, pe fondul de vânătoare nr. 25 Bârsăneşti, s-au aflat martorii --- în calitate de participanţi la o vânătoare legal autorizată – filele 15-27 dosar urmărire penală şi filele 15-15, 24-27, 32, 33 dosar cercetare judecătorească.

Din depoziţiile acestora rezultă că în timpul vânătorii martorii au sesizat prezenţa în pădure a unei persoane străine de grup care avea asupra sa o armă de foc şi efectua manevre evidente de căutare a vânatului în sensul că el căuta vânatul din priviri, zona respectivă fiind populată cu căpriori.

 Cei 5 vânători l-au înconjurat pe inculpat şi l-au somat, apoi l-au imobilizat după ce --- a căutat, iniţial să scape prin fugă.

După sosirea la faţa locului a lucrătorilor  Serviciului A.J.V.P.S. Bacău care au ridicat arma şi muniţia găsită asupra inculpatului acesta şi-a declinat  identitatea și fost transportat la Spitalul Municipal Oneşti unde s-a constatat că are probleme medicale fără aptitudinea de a-i pune în pericol sănătatea ori viața.

Faţă de probele administrate în cauză, instanţa urmează a respinge ca simple apărări de circumstanţă, susţinerile inculpatului în sensul că se afla pe fondul de vânătoare cu o armă de foc găsită întâmplător şi prin urmare, nu efectua acte de braconaj ci căuta plante medicinale.

Fapta inculpatului --- de a deţine în noaptea de 25.05.2012 o armă de foc confecționată artizanal dar aflată în stare de funcționare  precum şi un cartuş, în aceeași stare, întruneşte elementele constitutive ale infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prevăzută de art. 279 alin. 1 Cod penal pentru care se va dispune condamnarea acestuia.

În sarcina aceluiaşi inculpat se reţine, de asemenea, săvârşirea infracţiunii de braconaj constând în acţiuni de căutare, pândire, având ca finalitate uciderea unui animal aflat în stare de libertate prevăzută de art. 42 alin. 1 lit. a din Legea 407/2006 modificată prin OUG 102/2010 pentru care se va dispune condamnarea inculpatului.

În cazul infracţiunii de braconaj sunt incidente dispoziţiile art. 41 alin. 2 Cod penal care reglementează regimul juridic al infracţiunii continuate.

Cele două infracţiuni au fost săvârşite de acelaşi inculpat,înainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele. Pe cale de consecinţă, se va reţine că infracţiunile deduse judecăţii se află în concurs real, urmând a se face aplicarea regulilor prevăzute de art. 33 lit. a Cod penal şi a i se aplica  inculpatului pedeapsa cea mai grea.

La individualizarea judiciară a pedepselor se vor avea în vedere criteriile prevăzute de art. 72 Cod penal, respectiv:  limitele de pedeapsă prevăzute de lege, gradul de pericol social al fiecărei fapte săvârşite de inculpat,  persoana inculpatului şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

Deşi a refuzat orice cooperare cu organele de anchetă instanţa va reţine, în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă a bunei-conduite concretizată în lipsa antecedentelor penale prevăzută de art. 74 lit. a Cod penal, urmând a coborî ambele pedepselor sub minimul special prevăzut de lege.

Ca efect al condamnării i se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal.

Faţă de vârsta inculpatului, văzând şi sănătatea precară a acestuia instanţa se va orienta către suspendarea condiţionată ca modalitate de executare aptă să asigure reeducarea acestuia şi prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni.

Pe durata suspendării condiţionate se va suspenda si executarea pedepselor accesorii în conformitate cu dispoziţiile art.  71 alin. 5 Cod penal.

Totodată, va fi atenţionat --- asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

În baza art. 118 lit. b, f Cod penal se va dispune confiscarea armei de vânătoare confecţionată artizanal şi a cartuşului, ambele aflate la camera de corpuri delicte a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău.

Văzând soluţia de condamnare şi prin urmare, culpa procesuală a inculpatului instanţa îl va obliga pe acesta să suporte, conform art. 191 alin. 1 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de prezenta cauză.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 279 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 74 lit. a Cod penal şi art. 76 lit. d Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor condamnă inculpatul ----- la pedeapsa de 4 ( patru) luni închisoare.

În baza art. 42 alin. 1 lit. a din Legea 407/2006 modificată prin O.U.G. 102/2010 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, art. 74 lit. a Cod penal şi art. 76 lit. c Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj condamnă inculpatul la pedeapsa de 6 ( şase) luni închisoare.

În baza art. 33 lit. a Cod penal şi art. 34 lit. b Cod penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, urmând să execute pedeapsa de 6 ( şase) luni închisoare.

În baza art. 71 alin. 2 cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile  prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 6 luni.

În baza art. 71 alin. 5 Cod penal pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

În baza art. 359 Cod procedură penală atenţionează inculpatul asupra prevederilor art. 83 Cod penal referitoare la cazurile de revocare a suspendării condiţionate.

În temeiul art. 118 lit. b, f Cod penal confiscă de la inculpat  arma de vânătoare confecţionată artizanal  şi cartuşul aflate in camera de corpuri delicte din cadru Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău.

In baza art. 191 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul ---- la plata sumei de 550 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cu recurs în 10 zile de la pronunţate.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.12.2013.

PREŞEDINTE, GREFIER,

Red. S.P. 19.12.2013

Dact. E.G 19.12.2013

Ex. 3