Loviri si ale vatamari

Sentinţă penală 32 din 28.01.2014


Prin rechizitoriul nr. … din data de … al Parchetului de pe lângă Judecătoria M. s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor R. V., R. C. şi I. C., pentru săvârşirea infe. Prev. şi ped. De art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplicare art. 75 lit. A Cod penal, constând în aceea că în seara zilei de 18.07.2012, în jurul orei 22, au lovit pe partea vătămată A. G. cu corpuri contondente, cu pumnii şi cu picioarele, cauzându-i leziuni corporale pentru care a necesitat 25-28 zile de îngrijiri medicale fără spitalizare.

s-a reţinut prin actul de sesizare a instanţei că în seara zilei de 18.07.2012 în jurul 22, partea vătămată A. G. se deplasa împreună cu C. C. D. spre domiciliu în localitatea C., com. A., când la trecerea prin dreptul locuinţei lui Ţ. S., au fost acostaţi de cei trei inculpaţi care, pe fondul unor discuţii anterioare, au început să-l lovească pe partea vătămată, iar C. D. a reuşit să fugă de la faţa locului.

Cei trei inculpaţi l-au lovit pe A. G. cu un corp contondent, acesta a căzut pe scările de la poarta locuinţei numitului Ţ. S., apoi cu continuat să-l lovească cu pumnii şi picioarele cauzându-i leziuni corporale pentru care a necesitat 25-28 zile de îngrijiri medicale fără spitalizare.

Conflictul a fost aplanat de martorii P. A. şi fiica sa P. B. G.

După aplanarea conflictului, C. C. d. a revenit la faţa locului şi partea vătămată a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul C.

Serviciul de ambulanţă B. s-a constituit parte civilă cu suma de 556 lei, iar partea vătămată A. G. s-a constituit parte civilă cu suma de 15000 lei din care suma de 3000 lei daune materiale şi suma de 12000 lei daune morale.

În cursul urmăririi penale, inculpatul R. V. a recunoscut săvârşirea faptei şi a afirmat că ceilalţi doi inculpaţi l-au împins pe A.G. pe scări, R.C. a recunoscut că l-a împins pe acesta, iar I. C. nu a recunoscut săvârşirea faptei.

În cadrul cercetării judecătoreşti, au fost audiaţi martorii din lucrări, s-a prezentat inculpatul I. C. care a dat declaraţie şi a recunoscut săvârşirea faptei.

Din actele şi lucrările dosarului, prin prisma probatoriului administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

La data de 18.07.2012 partea civilă A. G. se deplasa împreună cu C. C. D. pe raza localităţii Ciobănuş, com. A., jud. B.

Când au trecut prin dreptul locuinţei martorului P. M., au avut un schimb de replici cu inculpaţii R. V., R. C. şi I. C., aceştia aflându-se în curtea locuinţei lui P. M..

Acest lucru rezultă din declaraţiile inculpaţilor, coroborate cu declaraţiile martorilor P. M., P. B. G. şi P. A.

Partea civilă A.G. a încercat să intre în curte şi a fost împins de inculpatul R. C., iar A. G. a căzut pe treptele de la intrarea în curte, lovindu-se.

Din declaraţia inculpatului I. C. rezultă că partea s-a ridicat şi a încercat să intre din nou în curte moment în care a fost lovit de inculpatul R. C..

În conflict au intervenit şi ceilalţi doi inculpaţi, respectiv R. V. şi Ioniţă C., aşa cum rezultă atât din declaraţiilor celor doi, cât şi din declaraţia martorei P. B. G.

Martora P. B. G. a declarat că după ce a văzut că A. G.este lovit de cei trei inculpaţi a fugit în casă şi a chemat-o pe mama sa, martora P. A., aceasta declarând că a intervenit în conflict, că atunci când a ajuns la faţa locului partea civilă se afla întinsă pe sol şi era sânge în jur. A mai menţionat martora că le-a cerut celor trei inculpaţi să înceteze să-l mai lovească pe A. G. deoarece îl cunoaşte.

Conflictul a fost văzut şi de martorul Ţ. S., vecin al martorului P. M., acesta menţionând în cursul urmării penale că a văzut cum cei trei inculpaţi l-au lovit pe A. g.

Partea a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul C., nu a rămas internat şi ulterior i-a fost eliberat certificat medico legal prin care a fost stabilit numărul de îngrijiri medicale necesare vindecării leziunilor suferite.

Din toate cele menţionate instanţa constată că cei trei inculpaţi se fac vinovaţi de săvârşirea faptei pentru care au fost trimişi în judecată şi în drept aceasta întruneşte elementele constitutive ale infr. Prev. şi ped. De art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplicare art. 75 lit. A Cod penal.

La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpaţilor vor fi avute în vedere criteriile generale prev. de art. 72 Cod penal, persoana acestora, gravitatea faptei, urmările ce s-au produs sau ce puteau să se producă.

Se mai constată că în realitate, inculpaţii R. V. şi R. C. nu au recunoscut săvârşirea faptei, singurul care a recunoscut fiind inculpatul I. C.

În concluzie, în baza art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal, art. 74 lit. a Cod penal şi art. 80 Cod penal va fi condamnat inculpatul R. V., pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare.

În baza art. 71 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 81 Cod penal şi art. 71 alin 5 Cod penal se va suspenda condiţionat executarea pedepsei principale şi a pedepsei accesorii aplicate  inculpatului pe o durată de 3 ani şi 6 luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal, având în vedere că inculpatul este la prima abatere de acest gen, existând posibilitatea ca aceasta să aibă un caracter accidental.

In baza art. 359 Cod procedură penală i se va atrage atenţia inculpatului  asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării .

 În baza art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal, art. 74 lit. a Cod penal şi art. 80 Cod penal va fi condamnat inculpatul R. C.pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare.

În baza art. 71 Cod penal i se vor interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 81 Cod penal şi art. 71 alin 5 Cod penal suspendă condiţionat executarea pedepsei principale şi a pedepsei accesorii aplicate  inculpatului pe o durată de 3 ani şi 6 luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal, pentru aceleaşi considerente ca şi în cazul primului inculpat.

In baza art. 359 Cod procedură penală i se va atrage atenţia inculpatului  asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării .

 În baza art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal, art. 74 lit. a şi c Cod penal şi art. 80 Cod penal va fi condamnat inculpatul Ioniţă Constantin, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare.

În baza art. 71 Cod penal i se vor interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 81 Cod penal şi art. 71 alin 5 Cod penal se va suspenda condiţionat executarea pedepsei principale şi a pedepsei accesorii aplicate  inculpatului pe o durată de 3 ani şi 2 luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal, ţinând cont de criteriul avut în vedere în cazul primilor doi inculpaţi, precum şi de colaborarea acestui inculpat cu organele de urmărire penală şi de recunoastere a comiterii faptei.

In baza art. 359 Cod procedură penală i se va  atrage atenţia inculpatului  asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării .

În temeiul art. 14, 346 Cod procedură penală, art. 998-999 Cod civil, şi art. 313 din Legea  95/2006 vor fi obligaţi inculpaţii la plata în solidar a sumei de 556 lei către partea civilă Serviciul de ambulanţă Bacău reprezentând cheltuieli ocazionate de transportul părţilor civile A. Ga., prejudiciul fiind cauzat din culpa inculpaţilor şi nefiind acoperit până în prezent.

Pretenţiile părţii civile A. G.vor fi admise în parte, constatându-se că daunele materiale nu au fost probate dar este evident că partea a efectuat cheltuieli în perioada necesară recuperării ca urmare a leziunilor suferite din cauza faptei inculpaţilor.

În ce priveşte daunele morale, suma de 12000 lei este mult prea mare,

apreciindu-se că suma de 1500 lei este  aptă să acopere prejudiciul moral suferit de parte.

Astfel, în temeiul art. 14, 346 Cod procedură penală, art. 998-999 Cod civil vor fi obligaţi inculpaţii la plata în solidar a sumei de 3000 lei, din care 1500 lei daune morale şi 1500 lei daune materiale, către partea civilă A. G.şi respinge celelalte pretenţii ale părţii civile.

În baza art. 193 Cod procedură penală vor fi obligaţi inculpaţii la plata în solidar către partea civilă A. G. a sumei de 800 lei reprezentând cheltuieli judiciare, respectiv onorariu de avocat.

In baza art. 191 alin.1 Cod procedură penală va fi obligat fiecare din inculpaţi la plata sumei de 700 lei către stat reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat, din care câte 300 lei reprezentând onorariu avocat.

Se va dispune plata onorariului de avocat din oficiu, în sumă de câte 300 lei fiecare, pentru  avocaţii T. C., Ţ. L., A. N., pentru cercetarea judecătorească, din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul B.- Serviciul de asistenţă juridică M.