Anulare titlu proprietate

Sentinţă civilă 11.101 din 19.12.2011


Dosar nr. 620/318/2011

R O M Â N I A

Cod operator 2445

JUDECĂTORIA TÂRGU JIU

JUDEŢUL GORJ

SECŢIA CIVILĂ

Sentinţa civilă  Nr. 11.101

Şedinţa publică de la 19 Decembrie 2011

Completul compus din:

PREŞEDINTE PARASCHIVA CATRINOIU

Grefier ALINA MEZDREA

Pe rol fiind pronunţarea asupra dezbaterilor care au avut loc in şedinţa publică din data de 15.12.2011 privind judecarea cauzei Civile formulată de reclamanta SC HIDROELECTRICA SA SUCURSALA TG-JIU in contradictoriu cu pârâţii OBŞTEA VALEA SUSENILOR, COMISIA LOCALĂ RUNCU DE FOND FUNCIAR şi COMISIA JUDEŢEANĂ GORJ DE FOND FUNCIAR, având ca obiect fond funciar.

Procedura legal indeplinită, din ziua dezbaterilor.

Deliberând,instanţa pronunţă următoarea sentinţă:

INSTANŢA

Prin acţiunea inregistrată pe rolul Judecătoriei Tg-Jiu sub nr.620/318/2011, reclamanta SC HIDROELECTRICA SA SUCURSALA TG-JIU in contradictoriu cu pârâţii OBŞTEA VALEA SUSENILOR, COMISIA LOCALĂ RUNCU DE FOND FUNCIAR şi COMISIA JUDEŢEANĂ GORJ DE FOND FUNCIAR, a solicitat să se constate nulitatea absolută parţială a titlului de proprietate nr. 1504833/18.02.2008 pentru suprafaţa de 13.436, 53 mp.

In motivare, reclamanta a arătat că,in temeiul Legilor Fondului Funciar,  s-a eliberat pârâtei Obştea Valea Susenilor, titlul de proprietate nr. 1504833/2008, pentru suprafaţa de 1299,6 ha.

Că, acest titlu a fost eliberat in mod greşit pentru suprafaţa de 13.436,53 mp deoarece acest teren este afectat de canalul de alimentare cu apă al Hidrocentralei Suseni şi că prin reconstituirea dreptului de prop. au fost incălcate disp. art.42 alin. 3 din Legea 18/1991 şi art. 4 din Legea 1/2000.

Consideră reclamanta că sunt indeplinite disp. art.III din Legea 169/1997 privind nulitatea titlului de proprietate.

In dovedire,reclamanta depune la dosar titlul de proprietate şi documente cu care dovedeşte existenţa lucrărilor hidroenergetice pe terenul in litigiu.

Legal citată,pârâta a formulat intâmpinare şi cerere reconvenţională.  Sub aspect de intâmpinare a solicitat in principal , respingerea acţiunii ca neintemeiată şi in subsidiar admiterea acţiunii cu condiţia ca intimatele Comisia Locală Runcu şi Comisia Judeţeană Gorj să-i elibereze  un nou titlu de proprietate pe vechiul amplasament, pentru suprafaţa care se anulează.  Sub aspect reconvenţional, pârâta solicită obligarea Comisiei Locale Runcu să intocmească şi să inainteze Comisiei Judeţene Gorj documentaţia in vederea emiterii unui nou titlu de proprietate pe vechiul amplasament.  Solicită totodată crearea unei servituţi de trecere in situaţia in care s-ar constata că o parte din terenul din titlul de proprietate este afectată de lucrări hidroelectrice.

In cauză s-a emis adresă comisiei locale pentru a depune la dosar actele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate contestat,răspuns comunicat cu adresa nr.1938/12.04.2011.

S-a efectuat expertiză topografică de  către expert Gavrilă Marian,având ca obiective identificarea terenului descris in titlul de proprietate eliberat pârâtei, teren afectat de lucrări efectuate de reclamantă ( suprafaţă, dimensiuni, vecini, schiţă); să se stabilească dacă pentru funcţionarea instalaţiilor de aducţiune a apei este necesară asigurarea unei zone de protecţie şi in caz afirmativ să se precizeze şi să se identifice această suprafaţă;  să verifice dacă terenul in litigiu se regăseşte in actele vechi de proprietate ale pârâtei şi dacă titlul de proprietate s-a eliberat pe vechiul amplasament; să verifice dacă terenul in litigiu se regăseşte in administrarea reclamantei şi in caz afirmativ să precizeze actele in baza cărora s-a stabilit dreptul de administrare; să precizeze dacă, in situaţia in care o parte din terenul din titlul de proprietate este afectat de lucrări hidroenergetice, pârâta are acces la restul terenului din titlul de proprietate; in raport de actele de proprietate ale Obştii Valea Susenilor să se identifice vechiul amplasament aparţinând acesteia, situat in pct. „Scoaba Cleanţului” şi să se precizeze dacă acesta este liber( aşa cum este individualizat in Aşezământul Obştii-decizia nr. 4).

La termenul din data de 8.12.2011 reclamanta şi-a precizat acţiunea in sensul că solicită anularea titlului de proprietate pentru suprafaţa de 16,8636 ha,teren identificat de expert in raportul de expertiză.

La acelaşi termen de judecată reprezentantul Comisiei Locale Runcu a depus la dosar sentinţa nr.4400/2008 şi decizia nr.2376/2008,iar la termenul din data de 15.12.2011 a invocat excepţia autorităţii de lucru judecat cu privire la cererea reconvenţională.

Analizând actele şi lucrările dosarului,instanţa constată următoarele:

Prin titlul de proprietate nr. 1504833/18.02.2008 s-a reconstituit pârâtei Obştea Valea Susenilor dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 1299,6 ha,teren forestier.

Considerând că titlul de proprietate a fost eliberat ilegal pe un teren pe care se află construcţii hidroelectrice, reclamanta a formulat cerere pentru anularea titlului de proprietate.

Din probele administrate in cauză,instanţa reţine că titlul de proprietate a fost eliberat nelegal incălcând disp.art.42 alin. 3 din Legea 18/1991 potrivit cărora „ nu pot fi atribuite suprafeţe de teren pe care s-au efectuat investiţii, altele decât cele funciare”.

Din raportul de expertiză intocmit in cauză de expert Gavrilă Marian,instanţa reţine că pe o parte a terenului din titlul de proprietate există instalaţii de aducţiune a apei, o microhidrocentrală cu instalaţii aferente,respectiv bazin de captare şi conducte de aducţiune cu o lungime de 3160 m, o centrală electrică cu teren aferent in suprafaţă de 1436 mp şi o linie electrică că lungimea de 460 mp.

De asemenea, expertul menţionează că  pentru desfăşurarea normală a instalaţiilor este necesară o zonă de protecţie in suprafaţă de 16,8636 ha,teren ce se regăseşte in titlul de proprietate eliberat pârâtei.

Expertul mai reţine că terenul in litigiu se regăseşte in actele de proprietate ale pârâtei.

Referitor la terenul din pct. Scoaba Cleanţului,expertul constată că acesta are suprafaţa de 47,5 ha şi face parte din vechiul amplasament al pârâtei Obştea Valea Susenilor, fiind inclus in suprafaţa de 1090 ha ,aferent deciziei IV şi că acest teren face parte din domeniul privat al comunei Runcu.

Intrucât o parte din terenul din titlul de proprietate eliberat pârâtei este ocupat de instalaţii hidroelectrice,instanţa consideră că in speţă sunt aplicabile disp.art.4 din Legea 1/2000 care prevede că „pentru terenurile din extravilanul localitatilor, foste proprietati ale persoanelor fizice si juridice, care au trecut in proprietatea statului si pe care se gasesc instalatii hidrotehnice, hidroelectrice sau de hidroamelioratii, pe care se desfasoara activitati miniere de exploatare sau operatiuni petroliere de dezvoltare-explorare si exploatare, se restituie, in conditiile legii, fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora suprafete echivalente constituite din rezerva existenta la comisiile locale, iar in situatia in care aceste suprafete sunt insuficiente, din domeniul privat al statului, din aceeasi localitate sau din alte localitati, acceptate de fostii proprietari. In cazurile in care compensarea nu este posibila se vor acorda despagubiri fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, in conditiile legii”. Aşadar,instanţa apreciază că titlul de proprietate a fost eliberat nelegal pentru suprafaţa de 16,8636 ha ,teren pe care există instalaţiile hidroelectrice,motiv pentru care va admite acţiunea şi va constata nulitatea absolută a titului de proprietate nr. 1504833/18.02.2008.

Nu are relevanţă faptul că pârâta are certificat de atestare a dreptului de proprietate doar pentru suprafaţa de 1436 mp deoarece art. 4 din Legea 1/2000nu condiţionează excluderea de la reconstituire a acestor terenuri de existenţa unui act de proprietate.

Având in vedere că acţiunea reclamantei a fost admisă şi s-a dispus anularea parţială a titlului de proprietate 1504833/18.02.2008,instanţa va admite primul capăt de cerere formulat de pârâta Obştea Valea Susenilor şi va obliga Comisia Locală Runcu să intocmească şi să inainteze Comisiei Judeţene de Fond Funciar, documentaţia pentru eliberarea unui nou  titlul de proprietate pentru suprafaţa de16,8636 ha in pct.Scoaba Cleanţului , teren identificat in raportul de expertiză şi care se regăseşte in actele vechi de proprietate ale pârâtei  (  deşi pârâta a intitulat această cerere ca fiind cerere reconvenţională , primul capăt de cerere este o cerere de chemare in garanţie deoarece pârâta solicită obligarea intimatei Comisia Locală şi nu obligarea reclamantei la emiterea unui nou titlu de proprietate pe un alt amplasament (in cazul in care se anulează titlul de proprietate existent ).

Nu se va reţine susţinerea comisiei locale din concluziile scrise in sensul că terenul din pct.Scoaba Cleanţului „poate fi considerat similar cu cel care face obiectul cauzei de faţă” deoarece intimata Comisia Locală nu a făcut dovada că pe acest teren se desfăşoară activităţi miniere de exploatare aşa cum prevede art.4 din Legea 1/2000.  Din proiectul de hotărâre din data de 17.12.2010 al comunei Runcu,instanţa reţine că motivul trecerii acestui teren in domeniul privat a fost acela de „ a-l inchiria sau concesiona pentru obţinerea de fonduri suplimentare la bugetul local al Primăriei Runcu”. Aşadar, instanţa consideră că cererea formulată de Obştea Valea Susenilor este intemeiată cu privire la eliberarea titlului de proprietate pe un teren situat in pct. Scoaba Cleanţului.

Referitor la capătul de cerere privind stabilirea unei servituţi de trecere, formulat de Obştea Valea Susenilor ,in temeiul Hotărârii de colegiu nr. 3/2011  (conform căreia completele de fond funciar nu judecă cereri având ca obiect servituţi)  va disjunge acest capăt de cerere şi il va trimite la serviciul Registratură in vederea formării unui nou dosar ce va fi soluţionat de un complet specializat in cauze civile.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea ulterior precizată formulată de  reclamanta SC HIDROELECTRICA SA SUCURSALA TG-JIU cu sediul in Tg-Jiu, str.Prelungirea V. Alecsandri nr.1,jud.Gorj in contradictoriu cu pârâţii OBŞTEA VALEA SUSENILOR, COMISIA LOCALĂ RUNCU DE FOND FUNCIAR şi COMISIA JUDEŢEANĂ GORJ DE FOND FUNCIAR.

Constată nulitatea absolută parţială a titlului de proprietate nr.1504833/18.02.2008 pentru suprafaţa de16,8636 ha identificată prin raportul de expertiză intocmit de expert Gavrilă Marian.

Admite in parte cererea formulată de Obştea Valea Susenilor.

Obligă Comisia Locală d Fond Funciar Runcu să intocmească şi să inainteze documentaţia către Comisia Judeţeană Gorj in vederea eliberării titlului de proprietate pentru suprafaţa de 16,8636 ha in pct.Scoaba Cleanţului, identificată in raportul de expertiză.

Disjunge capătul de cerere privind crearea unei servituţi de trecere şi trimite dosarul la serviciul Registratură in vederea formării unui alt dosar care va fi soluţionat de un complet civil.

Cu recurs in 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 19 Decembrie 2011.

Preşedinte,

PARASCHIVA CATRINOIU

Grefier,

ALINA MEZDREA

P.C. 20 Decembrie 2011

6 ex