Fara titlu

Sentinţă civilă 1891 din 16.10.2009


Judecătoria Mediaş

Sentinţa civil nr.1891/16.10.2009

Domeniu asociat - succesiune - neacceptarea în termenul legal

Reclamantul C. A. a chemat în judecată pe pârâta C. A.-C. solicitând să se constate că reclamantul şi defuncta C. E., decedată la data de - au calitatea de moştenitori ai defunctului C. V., decedat la data de -, având cota de  ¾ părţi reclamantul şi ¼ părţi defuncta C. E. , masa succesorală se compune din: 1) imobilului înscris în cartea funciară numărul - a localităţii Mediaş, număr topografic - - apartament - şi terenului agricol înscris în titlul de proprietate numărul -,să se constate că reclamantul are calitatea de unic moştenitor al defunctei C. E., decedată la data de - ,iar  masa succesorală se compune din aceleaşi imobile, să se constate că pârâta C. A. este străină de aceste succesiuni prin neacceptare .

Pârâta citată prin publicitate nu s-a prezentat la judecată .

Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele :

Reclamantul şi pârâta sunt copiii defuncţilor : C. V., decedat la data de - şi C. E., decedată la data de - . Cei doi defuncţi au fost coproprietari devălmaşi ai imobilului înscris în cartea funciară numărul -a localităţii Mediaş, număr topografic - - apartament - compus din 2 camere, dependinţe, cu părţi indivize comune de 2,32 % din întreg terenul clădit şi neclădit în suprafaţă de 615 m. p. teren proprietate de stat şi din spaţiile de folosinţă comune, strada - nr. -,bloc -- . Defunctul C. V., decedat la data de - a fost coproprietar pe terenului agricol înscris în titlul de proprietate numărul - din 26 aprilie 1995,fiind înscris în acel titlu alături de alte trei persoane. Cotele coproprietarilor nu sunt stabilite .

Pârâta nu a făcut acte de acceptare a succesiunilor,exprese sau tacite.

Starea de fapt rezultă din cuprinsul actelor de proprietate, certificatele de stare civilă declaraţiile martorilor L. O.-A. şi Ş. Ş., informaţiile transmise de arhiva electronică de evidenţă a opţiunilor succesorale.

La baza devoluţiunii legale a moştenirii stă legătura de rudenie dintre de cuius şi cei chemaţi la moştenirea sa.

Nu toate rudele, indiferent de grad, pot fi chemate la moştenire căci chemate fiind nelimitat la moştenire s-ar ajunge, în adevăr la o fragmentare excesivă a patrimoniului succesoral care nu e de dorit. În determinarea categoriilor de rude care au vocaţie succesorală la moştenirea lui de cuius legiuitorul a adoptat două criterii esenţiale şi anume: clasa sau ordinul de moştenitori şi gradul de rudenie dintre defunct şi succesibili. Legiuitorul a creat patru clase de moştenitori, bazat tot pe gradul de rudenie, stabilind între ele o ordine de preferinţă, iar în cadrul fiecărei clase, chemarea concretă la moştenire se determină tot pe baza gradului de rudenie, în sensul că rudele de grad mai apropiat le înlătură pe cele în grad mai îndepărtat.

Codul civil, în art. 669-675, stabileşte patru clase de moştenitori cu ordinea lor de preferinţă. Prima clasă de moştenitori cuprinde descendenţii în linie dreaptă ai defunctului, adică copiii defunctului, nepoţii, strănepoţii etc. acestuia fără limită de grad.

În concurs cu fiecare din aceste clase sau singur în măsura în care nu există rude de sânge, vine la moştenire soţul supravieţuitor al defunctului potrivit Legii nr. 319/1944, privitoare la drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor.

Soţul supravieţuitor nu face parte din nici una din clasele de moştenitori dar, potrivit art. 1 din Legea nr. 319/1944, vine în concurs cu toate cele patru clase de moştenitori. El nici nu este înlăturat de la moştenire şi nici nu înlătură la rândul său rudele defunctului. Astfel, potrivit art.1 din lege el are următoarele cote din masa succesorală:

1)în concurs cu descendenţii defunctului (clasa I) are o cotă de 1/4, indiferent de numărul acestora.

Dreptul de opţiune succesorală trebuie exercitat, aşa cum rezultă din art. 700 alin. (1) C. civ., modificat prin Decretul nr. 73/1954 în termen de 6 luni de la data deschiderii moştenirii. Dreptul de a accepta succesiunea se stinge prin împlinirea termenului de 6 luni şi echivalează cu o renunţare implicită la moştenire  . Prescripţia operează de drept şi poate fi invocată de orice persoană interesată şi, din oficiu, de către instanţa de judecată, în orice stare a pricinii  .

Împlinirea termenului de 6 luni prevăzut de art. 700 C. civ., fără ca succesibilul să fi exercitat dreptul de opţiune, face ca acesta să fie considerat străin de moştenire; dreptul său de a accepta succesiunea s-a stins, odată cu el stingându-se, retroactiv, şi titlul său de moştenitor.

Faţă de cele menţionate instanţa constată că pârâta C. A. este străină de aceste succesiuni prin neacceptare .

Reclamantul şi defuncta C. E., decedată la data de 3 aprilie 2008 au calitatea de moştenitori ai defunctului C. V., decedat la data de - , având cota de  ¾ părţi reclamantul (fiu) şi ¼ părţi defuncta C. E. (soţie supravieţuitoare) .

Masa succesorală se compune din: 1) imobilului înscris în cartea funciară numărul - a localităţii Mediaş, număr topografic - - apartament - compus din 2 camere, dependinţe, cu părţi indivize comune de 2,32 % din întreg terenul clădit şi neclădit în suprafaţă de 615 m. p. teren proprietate de stat şi din spaţiile de folosinţă comune, strada C- nr. -,bloc -  şi  2) cota cuvenită defunctului C. V. asupra terenului agricol înscris în titlul de proprietate numărul - din 26 aprilie 1995.

Reclamantul are calitatea de unic moştenitor al defunctei C. E., decedată la data de - .

Masa succesorală se compune din:

1) cota de 5/8 din imobilului înscris în cartea funciară numărul - a localităţii Mediaş, număr topografic - - apartament - compus din 2 camere,dependinţe,cu părţi indivize comune de 2,32 % din întreg terenul clădit şi eclădit în suprafaţă de 615 m.p. teren proprietate de stat şi din spaţiile de folosinţă comune,strada C. nr.-,bloc- şi 

2) din cota de ¼  din cota cuvenită defunctului C. V.asupra terenului agricol înscris în titlul de proprietate numărul - din 26 aprilie 1995.