Contestaţie în anulare. Sensul sintagmei „nelegala citare”

Decizie 39 din 19.01.2010


Contestaţie în anulare. Sensul sintagmei „nelegala citare”

C. proc. civ., art. 317 alin. (1) pct. 1

Potrivit art. 317 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare când procedura  de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii.

Aşadar, această cale extraordinară de atac poate fi promovată cu succes numai în cazul în care procedura de citare nu a fost legal îndeplinită, iar conţinutul sintagmei „nelegala citare” nu poate fi extins prin extrapolare şi la alte situaţii nereglementate expres de lege, cum ar fi necomunicarea hotărârilor de recurs sau încălcarea dreptului la apărare.

(Decizia civilă nr. 39  din 19 ianuarie 2010, Secţia civilă, G.O.)

Prin contestaţia în anulare înregistrată pe rolul Curţii de Apel Timişoara sub nr. 1200/59/2009, contestatoarea societate comercială pe acţiuni a solicitat instanţei ca, prin hotărârea ce se va pronunţa în contradictoriu cu intimaţii V.M.-P., O.C.P.I. C-S., Consiliul Local al municipiului R., să dispună anularea Deciziei civile nr. 824/12.10.2009, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. 2647/290/2007.

În motivarea contestaţiei, contestatoarea a arătat că a fost citată pentru termenul de judecată stabilit la data de 12.10.2009, fără o copie de pe motivele de recurs, şi nu a putut studia dosarul înainte de termen, întrucât nu s-a aflat la arhivă, când un reprezentant al său s-a deplasat la Timişoara cu o cerere pentru copie motive de recurs, solicitând astfel amânarea judecării cauzei din acest motiv şi pentru a-şi angaja apărător.

Contestatoarea a mai arătat că, în cauză, sunt incidente prevederile art. 317 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., întrucât citarea părţii nu s-a făcut în conformitate cu prevederile legale în materie, prin necomunicarea motivelor de recurs, încălcându-se în mod evident principiul contradictorialităţii şi al dreptului la apărare.

Prin Decizia civilă nr. 39 din 19 ianuarie 2010, pronunţată în dosarul nr. 1200/59/2009, Curtea de Apel Timişoara a respins ca neîntemeiată contestaţia în anulare formulată de contestatoare.

Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea de Apel Timişoara a avut în vedere argumentele ce succed.

Potrivit dispoziţiilor art. 317 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare, când procedura de citare cu partea pentru ziua când s-a judecat pricina nu a fost legal îndeplinită.

Din tehnica de redactare folosită de legiuitor, rezultă cu îndestulătoare evidenţă faptul că această cale extraordinară de atac se poate exercita cu succes în cazul în care procedura de citare nu a fost legal îndeplinită pentru ziua când s-a judecat pricina. Nu se menţionează, ca şi motiv de contestaţie în anulare, necomunicarea motivelor de recurs şi nici încălcarea dreptului la apărare al unei părţi.

Ca atare, fiind vorba de o cale extraordinară de atac, de retractare, pentru a se asigura stabilitatea circuitului juridic, practica judiciară şi doctrina juridică au fost unanime în a aprecia că această cale extraordinară de atac devine admisibilă doar în cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege, care nu pot fi extinse prin extrapolare şi la alte situaţii nereglementate expres de lege, prin analogie.

Ca atare, chiar dacă este întemeiată susţinerea contestatoarei cu privire la pretinsa încălcare al dreptului său la apărare, prin necomunicarea motivelor de recurs, aceasta nu poate conduce la concluzia că partea nu a fost legal citată pentru termenul de judecată din 12.10.2009.

Din cuprinsul procedurii de citare, rezultă că aceasta cuprinde toate menţiunile obligatorii prevăzute de art. 88 C. proc. civ., fiind aplicată şi ştampila societăţii contestatoare, astfel că se impune concluzia că procedura de citare cu aceasta a fost legal îndeplinită.

Nu trebuie confundate instituţiile citării părţilor, respectiv a comunicării actelor de procedură, astfel că, atâta timp cât art. 317 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ. se referă exclusiv la nelegala citare, nu poate fi extins acest caz şi la necomunicarea unor acte procedurale. Chiar dacă în această din urmă situaţie s-ar aduce atingere drepturilor procesuale ale părţilor, în speţă, nu sunt îndeplinite cerinţele expres şi limitativ prevăzute de textul procesual arătat pentru admisibilitatea prezentei contestaţii în anulare.

Pentru aceste motive, în baza dispoziţiilor art. 320 C. proc. civ., Curtea, constatând că nu sunt îndeplinite cerinţele art. 317 C. proc. civ., a respins contestaţia în anulare ca neîntemeiată.