Cerere divorț respinsă ca nesusținută

Sentinţă civilă 131 din 17.02.2016


Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Cerere divorț respinsă ca nesusținută.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa  nr. 131/17.02.2016

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei T B la data de 10.12.2015 sub nr. ....../2015, reclamanta B V în contradictoriu cu pârâtul B D a solicitat instanţei ca prin hotărâre să dispună desfacerea căsătoriei încheiată între părţi şi revenirea reclamantei la numele avut anterior căsătoriei şi anume acela de ,,H,,.

În motivarea în fapt a cererii, reclamanta a arătat că din căsătoria părţilor au rezultat doi copii, care în prezent sunt majori.

A mai arătat reclamanta că nu a mai putut suporta comportamentul pârâtului, care provoca scandal, astfel încât a fost nevoită să se mute în com.T, la domiciliul mamei sale, în urmă cu trei ani de zile.

Reclamanta a precizat că pârâtul obişnuieşte să vină în stare de ebrietate la actuala sa locuinţă şi provoacă scandal, a sustras o sumă de bani ce aparţinea mamei acesteia, i-a sustras cartea de identitate şi i-a distrus telefonul mobil.

A menţionat reclamanta că a reclamat faptele pârâtului la poliţie, acesta fiind sancţionat cu amendă de mai multe ori.

Reclamanta a mai menţionat că pârâtul a ameninţat-o atât pe aceasta cât şi pe mama sa, de mai multe ori.

Cererea nu a fost motivată în drept.

Potrivit art. 373 Cod civil, instanţa judecătorească poate desface căsătoria prin divorţ atunci când, datorită unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.

Potrivit art. 921 C.proc.civ., în faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore sau curator.

Distinct de obligativitatea înfăţişării personale a părţilor la judecata în faţa instanţelor de fond, pentru judecata în primă instanţă a procesului de divorţ, se cere prezenţa obligatorie a reclamantului. Astfel, potrivit art. 922 C.proc.civ., dacă la termenul de judecată, în primă instanţă, reclamantul lipseşte nejustificat şi se înfăţişează numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută. Respingerea cererii de divorţ ca nesusţinută se bazează pe o prezumţie de renunţare a reclamantului la judecată.

Analizând actele depuse la dosar, instanţa constată că în prezenta cauză nu este incidentă niciuna dintre situaţiile de excepţie prevăzute de art. 921 C.proc.civ., astfel că prezenţa reclamantei era obligatorie.

De asemenea, mai stabileşte şi caracterul nejustificat al absenţei reclamantei  la termenele de judecată din primă instanţă, faţă de care se impune incidenţa sancţiunii specifice prevăzute de art. 922 teza finală C.proc.civ. .

Faţă de toate aceste considerente, instanţa urmează, aşadar, a respinge capătul de cerere privind divorţul ca nesusţinut.

În baza principiului ,,accesoriumsequitur principale,, având în vedere soluţia care urmează a fi pronunţată cu privire la divorţ,va respinge şi capătul de cerere referitor la revenirea la numele deţinut anterior căsătoriei de către reclamantă,  respectiv acela de ,,H,,.