Fondul funciar

Sentinţă civilă 170 din 17.02.2017


Prin cererea inregistrată sub nr. (…) din (…) petenta (…) a formulat plângere, in contradictoriu cu intimatele (…) solicitand instantei ca prin hotărârea ce va pronunta să se dispună obligarea (…) să întocmească documentatia prevăzută de Legea 18/1991 pentru emiterea titlului de proprietate şi să o inainteze (...) in vederea eliberării acestuia si obligarea intimatei (…) să emită titlul de proprietate pentru terenul din pct.(…), ce face obiectul reconstituirii.

În motivarea cererii petenta arată că prin (…) nr. (…) tabelul anexă nr. (…), poz. (…), tatălui său, (…)  i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru terenul in suprafată totală de (…) ha., situatie confirmată de adeverinta nr. (…) din (…) eliberată de (…). Mai sustine petenta că soliccită eliberarea titlului de proprietate partial, numai cu privire la terenul din pct. (…) în suprafată de (…) mp., din care (…) mp. curti-constructii si (…) mp. arabil, astfel că solicită admiterea plangerii.

In drept, a invocat dispozitiile art. 8 si urm. din Legea 18/1991.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

La data de (…) (…) a formulat întampinare .

In drept, a invocat legile fondului funciar, art. 205-208 cod procedură civilă.

A solicitat judecarea cauzei în lipsă, potrivit art. 223 cod procedură civila.

La data de (…), intimata (…) a depus la dosar, in copie, înscrisuri.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

Expertiza tehnică topografică a fost intocmită de expert (..) si depusă la dosar.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Autorului petentei din prezenta cauza, respectiv defunctul (…), i-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata totala de 1,24 ha asa cum rezulta din adeverinta provizorie de reconstituire a dreptului de proprietate nr.(…) adeverinta eliberta in baza (…)

Prin cererea de chemare in judecata, petenta a solicitat insa ca instanta sa oblige intimatele la emiterea unui proces verbal partial de punere in posesie pentru suprafata de (…) mp situata in punctul (…) precum si la eliberarea titlului de proprietate pentru acest teren.

La dosarul cauzei , intimata (…) a depus relatii din care rezulta ca emiterea celor doua acte nu s-a putut realiza pana la momentul de fata deoarece exista un litigiu cu unul dintre vecini cu privire la linia de hotar si nu se poate obtine un acord de vecinatate al acestuia.

Astfel instanta retine ca potrivit prevederilor art. 34 din Regulament, punerea în posesie cu terenuri agricole a persoanelor îndreptăţite, pe baza de măsurători topografice, se va efectua în conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de către specialişti în măsurători topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului, îmbunătăţiri funciare şi cadastru general. În cazurile în care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente ale proprietarilor deposedati, iar proprietarii vecini recunosc limitele acestor proprietăţii pe toate laturile, comisia locală ia act de recunoaşterea reciprocă a limitelor proprietăţii, formulată în scris, întocmeşte planurile parcelare şi înaintează în termen de 10 zile documentaţia comisiei judeţene sau prefectului pentru validare şi, respectiv, pentru eliberarea titlurilor de proprietate.

 Punerea în posesie se face prin întocmirea procesului-verbal, conform machetelor prevăzute în anexa nr. 19, şi prin semnarea acestuia. Un exemplar al procesului-verbal se înmânează proprietarului împreună cu schita terenului.

Potrivit prevederilor art. 36 din Regulament, pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind:

-anexele validate;

- planurile parcelare;

- procesele-verbale de punere în posesie;

-schiţele terenurilor,

comisia judeteana emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr. 20. Documentaţiile se trimit în doua exemplare, dintre care unul se retine şi se depoziteaza la arhiva oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară.

Potrivit prevederilor art. 27 din Legea nr. 18/1991 la care face trimitere art. 34 din Regulament, punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate celor îndreptăţiţi nu pot avea loc decât numai după ce s-au făcut în teren delimitarile necesare pentru măsurători, stabilirea vecinatatilor pe temeiul schitei, amplasamentului stabilit şi întocmirea documentelor constatatoare prealabile. În toate cazurile în care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu ocazia măsurătorilor comisia ia act de recunoaşterea reciprocă a limitelor proprietăţii de către vecini şi le consemnează în documentele constatatoare.

In cauza de fata, intimata comisie locala nu a facut nicio dovada ca pe parcursul celor 25 de ani ce au trecut de la momentul validarii dreptului de proprietate a realizat vreo masuratoare si a incercat punerea in posesie a petentei asupra suprafetei de teren solicitate. Desi in cauza s-a invocat opozitia unuia dintre vecinii de hotar care la randul sau beneficiaza de reconstituirea dreptului de proprietate nu s-a depus niciun inscris in acest sens si nici vreun act de proprietate detinut de acesta din care sa rezulte eventual o alta topografie a terenului aflat in posesia reclamantei sau o alta linie de hotar decat cea identificata de catre expertul topo (...)

Se retine asadar ca prin raportul de expertiza topo a fost identificat terenul in litigiu , rezultand ca acesta masoara suprafata de (...) mp teren si este delimitata pe punctele de contur (...) iar pe linia de hotar cu numitul (...) dar si pe celelalte hotare cu exceptia punctelor 1-2 exista delimitare prin gard. Fata de aceasta delimitare cu gard, cu atat mai putin se poate sustine ca intimata comisie locala nu putea proceda la punerea in posesie, in caz de litigiu partile avand deschisa fie o actiune in granituire fie o actiune in revendicare.

In consecinta, avand in vedere considerentele din cele ce preced, in baza art.64 din Lg.18/1991 instanta va admite plangerea si va obliga intimata (…) sa elibereze in favoarea reclamantei proces verbal de punere in posesie pentru suprafata de (…) mp teren situat in (…) intravilan, (…) asa cum a fost identificat prin raportul de expertiza tehnica judiciara topografica (…)

Obliga intimata (…) sa elibereze in favoarea petentei titlul de proprietate pentru suprafata de (…) mp teren situat in (….) asa cum a fost identificat prin raportul de expertiza tehnica judiciara topografica (…)