Insolvenţa persoanei fizice – contestaţie creditor Legea 77/2016

Sentinţă civilă 1571 din 18.07.2016


Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa apreciază contestaţia formulata ca întemeiată pentru următoarele motive:

Între Casa de Economii si Consemnațiuni CEC SA si SC S”S SRL B au fost încheiate contractele de credit nr. 000 din data de 21.08.2007 si  nr 000/12.03.2008 având ca obiect acordarea unor împrumuturi în cuantum de 98.000 lei (contract de credit nr. 177 din data de 21.08.2007) si 51.000 lei (contract de credit nr. 136/12.03.2008),  pentru rambursarea integrală a creditelor acordate fiind încheiate contractele de garanţie imobiliară autentificate  sub număr 1258/12.03.2008 la BNP F L din B si sub nr 2705/22.08.2007 la BNP E M si M N B din T.

Prin Notificarea înregistrată sub numărul 6546/15.07.2006 la CEC BANK Bank SA, semnată de către intimaţi aceștia solicită acceptarea notificării de dare în plată a imobilului situat în sat B, comuna C

Potrivit dispoziţiilor Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite:

,, ART. 3

Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului, dacă în termenul prevăzut la art. 5 alin. (3) părţile contractului de credit nu ajung la un alt acord.

ART. 4

(1) Pentru stingerea creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

a) creditorul şi consumatorul fac parte din categoriile prevăzute la art. 1 alin. (1), astfel cum acestea sunt definite de legislaţia specială;

b) cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit;

c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

d) consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.

(2) În situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri, în vederea aplicării procedurii prevăzute de prezenta lege debitorul va oferi în plată toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului.

ART. 5

(1) În vederea aplicării prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii, astfel cum sunt reglementate la art. 4.

(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) trebuie să cuprindă şi stabilirea unui interval orar, în două zile diferite, în care reprezentantul legal sau convenţional al instituţiei de credit să se prezinte la un notar public propus de debitor în vederea încheierii actului translativ de proprietate, prin care se stinge orice datorie a debitorului, principal, dobânzi, penalităţi, izvorând din contractul de credit ipotecar, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi.

(3) Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia.

(4) Cu cel puţin 3 zile libere înainte de prima zi de convocare la notarul public, părţile transmit acestuia informaţiile şi înscrisurile necesare încheierii actului de dare în plată.

(5) Toate costurile notariale şi, după caz, ale executorului judecătoresc sau ale avocatului se suportă de către debitor.”

Având în vedere dispoziţiile legale anterior menţionate  precum şi faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile de admisibilitate a cererii prevăzute de art. 4, intimaţii nu au făcut dovada ca ei sunt beneficiarii creditului pentru  a li se aplica disp Lg 77/2016 privind darea in plata, ai neavând calitatea de consumatori ai creditului urmează a fi admisă contestaţia  şi în temeiul art. 7 alin 5 din Legea nr. 77/2016  părțile în situația anterioară emiterii notificării de către intimații  V Isi V M.