Fapta inculpatului de a deţine droguri de risc în vederea consumului propriu, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Sentinţă penală 31/P din 18.05.2016


Fapta inculpatului de a lovi pe fratele său, cu putere, cu un topor și cu o scândură, provocându-i leziuni ce i-au pus în primejdie viața, întruneşte elementele constitutive ale infracțiunii de violenţă în familie, în forma tentativei, prevăzută de art. 32 alin. 1 raportat la art. 199 alin. 1 Cod penal, raportat la art.188 Cod penal, infracțiunea de violență în familie reprezentând o infracțiune distinctă, o formă agravată a infracțiunii de omor de sine stătătoare, iar nu o cauză de agravare a pedepsei prevăzute pentru infracțiunea de omor.

Prin sentința penală nr. 31 P/18.05.2016, în temeiul art. 386 Cod procedură penală, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul N. V. a fost trimis în judecată, din infracţiunea de tentativă de omor, prevăzută şi pedepsită de art. 32 alin. 1 raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, cu referire la art. 199 alin. 1 Cod penal, în infracţiunea de violenţă în familie, în forma tentativei, prevăzută de art. 32 alin. 1 raportat la art. 199 alin. 1 Cod penal, raportat la art.188 Cod penal, şi în această încadrare juridică:

A fost condamnat inculpatul  N. V. pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie, în forma tentativei, prevăzută de art. 32 alin. 1 raportat la art. 199 alin. 1 Cod penal, raportat la art.188 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 4 (patru) ani și 6 (șase) luni închisoare.

Pentru a pronunța această soluție instanța a reținut următoarele:

Inculpatul N. V. locuieşte în comuna B., jud. Neamţ, într-un imobil împreună cu mama sa și cu fratele său, victima N. D. Cei doi frați obișnuiesc să consume alcool în mod frecvent. După ce consumă alcool, N. V. devine violent, agresându-i verbal pe fratele și pe mama sa.

În ziua de 04.10.2015, inculpatul a plecat cu căruța, de dimineaţă, la târg, întorcându-se la amiază, sub influența alcoolului. Ulterior a plecat în sat, întorcându-se în jurul orei 17, mai beat, după care a plecat din nou de acasă.

În curtea locuinței se afla victima N. D., aflat și el în stare avansată de ebrietate. Întrucât acesta căzuse în dreptul porții, martora N. M., mama celor doi, l-a ajutat să se ridice și să meargă până la colțul bucătăriei, deoarece exista riscul să fie lovit atunci când N. V. va băga căruța în curte.

N. V. s-a întors la domiciliu în jurul orei 20, în stare avansată de ebrietate. În curtea locuinței s-a întâlnit  cu N. D., aflat și el în stare avansată de ebrietate, după cum s-a arătat. Între cei doi a izbucnit un conflict, în cursul căruia inculpatul l-a lovit cu un topor pe fratele său în partea dreaptă – față a capului, doborându-l la pământ. În continuare N. V. l-a lovit pe N. D. cu o scândură, moment în care martora N. M. a intervenit încercând îl oprească pe inculpat, fără însă a reuși.

În final, victima N. D. a reușit să meargă în camera sa, sângerând abundent. Acesta i-a spus mamei sale că a fost lovit de către N. V. cu bărdița. Victima a stat în camera sa până în dimineața zilei de 05.10.2015, când mama sa l-a văzut că era plin de sânge, în cameră era o baltă de sânge iar perna și patul murdare de sânge. Aceasta a anunțat pe un nepot al său, care, văzând starea în care se afla victima, a solicitat o ambulanță prin serviciul 112.

Victima a fost transportată inițial la Spitalul Municipal Roman, iar ulterior la Spitalul Clinic de Urgenţă Prof.  Dr. N. Oblu Iaşi, unde a primit îngrijiri medicale.

Din cuprinsul concluziilor raportului de expertiză medico-legală nr. A1/R/48/05.10.2015 al S.M.L. Neamţ, numitul Negruţ Dan a prezentat un traumatism cranio-cerebral şi facial, plagă contuză hemifacies drept, contuzie toraco-abdominală şi fractură gleznă dreaptă. Leziunile au putut fi produse prin lovire cu corp dur şi au necesitat pentru vindecare circa 30-35 zile îngrijiri medicale, nefiind de natură să pună în primejdie viaţa victimei.

Faţă de situaţia de fapt reţinută mai sus, şi de împrejurarea că victima infracțiunii este fratele inculpatului, Tribunalul a reţinut că fapta săvârşită de către N.V., de a lovi pe fratele său, cu putere, cu un topor și cu o scândură, provocându-i un traumatism cranio-cerebral şi facial, plagă contuză hemifacies drept, contuzie toraco-abdominală şi fractură gleznă dreaptă. Leziunile au putut fi produse prin lovire cu corp dur şi au necesitat pentru vindecare circa 30-35 zile îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracțiunii de violenţă în familie, în forma tentativei, prevăzută de art. 32 alin. 1 raportat la art. 199 alin. 1 Cod penal, raportat la art.188 Cod penal, infracțiunea de violență în familie reprezentând o infracțiune distinctă, o formă agravată a infracțiunii de omor de sine stătătoare, iar nu o cauză de agravare a pedepsei prevăzute pentru infracțiunea de omor.

Această concluzie rezultă și din Expunerea de motive a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal unde, la punctul 48, se arată că în capitolul 3 este conținută reglementarea unor infracțiuni comise asupra membrilor de familie. Reglementarea distincta a acestor infracțiuni, care nu constituie altceva decât forme agravate sau atenuate ale unor infracțiuni contra vieții sau integrității corporale, s-a impus în vederea eliminării lacunelor și incoerențelor datorate modificărilor succesive ale vechiului Cod penal.

Pentru acest motiv, în temeiul art. 386 Cod procedură penală, Tribunalul a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimis în judecată inculpatul N.V., din infracţiunea de tentativă de omor, prevăzută şi pedepsită de art. 32 alin. 1 raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, cu referire la art. 199 alin. 1 Cod penal, în infracţiunea de violenţă în familie, în forma tentativei, prevăzută de art. 32 alin. 1 raportat la art. 199 alin. 1 Cod penal, raportat la art.188 Cod penal.