Anulare act administrativ

Sentinţă civilă **** din 19.05.2016


 

Dosar nr. ……….

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR. …..

Şedinţa publică din data de 19.05.2016

Tribunalul constituit din:

Preşedinte : *******

Grefier : ******

Pe rol judecarea cauzei Contencios administrativ şi fiscal privind pe  reclamantul ….., pârâţii ….., având ca obiect anulare act administrativ.

Dezbaterile în fond şi susţinerile părţilor au avut loc în şedinţă publică din data de …., fiind consemnate în încheierea de şedinţă da la acea dată, parte integrantă din prezenta când, tribunalul, având nevoie de timp pentru a delibera, a dispus succesiv amânarea pronunţării soluţiei la data de ….,  respectiv …., când a hotărât următoarele:

TRIBUNALUL,

Deliberând asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal sub numărul de dosar ….., reclamantul a chemat în judecată pe pârâta ….., solicitând plata sumelor ce i se cuvin lunar de când a apărut Decretul - Lege nr.226/2011, precizând că cererea este formulată împotriva hotărârii date de Comisia pentru determinarea calităţii de fost cadru militar, îndepărtat abuziv din armată.

În motivare, reclamantul a arătat, în esenţă, că pârâta a analizat în mod superficial situaţia din dosarul său şi nu i-a recunoscut calitatea de fost cadru militar activ îndepărtat abuziv din armată, fiind astfel privat şi de drepturile băneşti ce i se cuveneau, deşi are o vârstă foarte înaintată, respectiv 90 de ani, şi este veteran de război, fiind şi deţinut politic, persecutat politic şi prizonier de război.

În susţinerea acţiunii sale, reclamantul a depus precizări scrise şi înscrisuri.

Pârâta ….. a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii reclamantului ca rămasă fără obiect, deoarece … a admis cererea reclamantului, fiind emisă Hotărârea nr….. prin care se atestă că acesta are calitatea de fost cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată, în perioada …., conform prevederilor Legii nr.226/2011, cu modificările şi completările ulterioare. 

În susţinerea întâmpinării au fost depuse înscrisuri.

La data de ….., reclamantul a depus cerere completatoare şi răspuns la întâmpinare, solicitând ca instanţa:

1. să ia act că renunţă la capătul de cerere prin care a solicitat determinarea/constatarea calităţii sale de fost cadru militar activ îndepărtat abuziv din armată, acesta rămânând fără obiect, ca o consecinţă a emiterii Hotărârea nr….. prin care s-a constatat că are calitatea de calitatea de fost cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată, în perioada …., conform prevederilor Legii nr.226/2011, cu modificările şi completările ulterioare;

2. să dispună introducerea în cauză a pârâtului ….. pentru a se rectifica data de la care i se cuvine indemnizaţia reparatorie în cuantum de …. lei, prevăzută şi reglementată de Legea nr.226/2011, astfel încât plata drepturilor sale să se efectueze din …., în conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Legii nr.226/2011. Prin acest capăt de cerere, reclamantul a solicitat obligarea pârâtului …..de a rectifica Decizia nr……, în conformitate cu temeiurile legale în vigoare, pentru ca indemnizaţia reparatorie lunară, în sumă de ….. lei, să-şi producă efectele de la data prevăzută în normele de aplicare a legii incidente în cazul său.

La termenul din data de ….., tribunalul a dispus introducerea în cauză în calitate de pârâtă a …..

La data de …., reclamantul a depus concluzii scrise.

La data de ….. s-a depus la dosarul cauzei, la solicitarea tribunalului, înscrisuri de către …..

Prin precizările depuse la data de …., s-a apreciat de către ….. că solicitarea reclamantului este neîntemeiată, deoarece indemnizaţia reparatorie lunară se acordă începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ îndepărtat abuziv din armată.

La termenul din data de …., tribunalul a luat act de cererea de renunţare la judecată,  formulată de reclamant, cu privire la primul capăt de cerere, respectiv cel prin care a solicitat constatarea calităţii de fost cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului cu privire la capătul doi din acţiunea reclamantului, tribunalul reţine următoarele:

Prin Hotărârea nr….., emisă de …. .. …, a fost admisă cererea solicitantului în cauză şi s-a constatat că acesta are calitatea de fost cadru militar activ îndepărtat abuziv din armată în perioada ….., conform prevederilor Legii nr.226/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi faptul că acesta beneficiază de drepturile prevăzute de Legea nr.226/2011. 

Prin Decizia nr….., emisă în baza Hotărârii nr….. de pârâta ….., pentru stabilirea indemnizaţiei reparatorii prevăzută la art.4 alin.2 din Legea nr.226/2011, cu modificările şi completările ulterioare, s-a decis să se acorde o indemnizaţie reparatorie lunară, în sumă de …. lei, începând cu data de …..

În conformitate cu dispoziţiile art.4 alin.2 din Legea nr.226/2011, cu modificările şi completările ulterioare, “Fostelor cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată sau din comandamentele şi unităţile de grăniceri, prevăzute la art. 3 alin. (1), (2) şi alin. (3) lit. e) - în ceea ce îi priveşte pe cei care au făcut disidenţă politică şi/sau au suferit condamnări din motive politice -, li se acordă o indemnizaţie reparatorie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată”.

Faţă de aceste dispoziţii legale şi data la care a fost emisă Hotărârea nr….. tribunalul constată că acordarea drepturilor respective nu poate avea loc decât începând cu data de 01.10.2015, astfel că nu se impune nici rectificarea datei din Decizia nr…… şi nici plata drepturilor solicitate pentru o perioadă anterioară datei de 01.10.2015.

Susţinerile reclamantului că trebuie să beneficieze de aceste drepturi cu data de 24.10.2012, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.226/2011, sunt neîntemeiate, din moment ce legiuitorul a prevăzut în mod expres la art.4 alin.2 din Legea nr.226/2011, cu modificările şi completările ulterioare, că indemnizaţia reparatorie lunară se acordă începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată.

Ţinând seama că la termenul din data de …. s-a luat act de cererea de renunţare la judecată cu privire la primul capăt de cerere, respectiv cel prin care s-a solicitat constatarea calităţii de fost cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată, tribunalul va respinge capătul doi din acţiunea reclamantului, astfel cum a fost completată, ca fiind neîntemeiat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE: 

Respinge capătul doi din acţiune, astfel cum a fost completată, privind pe reclamantul …., pârâţii …… ca neîntemeiat.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare ce se va depune, în caz de formulare, la Tribunalul Bucureşti.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19.05.2016.

Preşedinte, Grefier,

Red./teh./G.P.V./5  ex.

Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a fost respins recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. ……. pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal ca nefondat.