Plângere contravenţională

Hotărâre 1502 din 07.03.2016


Prin plângerea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 29.09.2015, petenta a solicitat instanţei ca, prin hotărârea ce va pronunţa, să se dispună anularea procesului-verbal de contravenţie seria întocmit de intimata ANPC, CJPC B.

În motivarea plângerii, petenta a arătat că prin procesul-verbal mai sus precizat a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea art. 4 al.1 din Legea 363/2007. A arătat că  procesul-verbal este nelegal întrucât nu indică data corectă a săvârşirii presupuselor fapte, iar actul administrativ este lipsit de efecte juridice întrucât sancţiunea amenzii este prescrisă. Amenda contravenţională a fost aplicată în data de 11.09.2015 pentru fapte din 31.03.2008.

Raportat la netemeinicia procesului-verbal petenta a precizat că la data de 06.05.2008, la solicitarea doamnei D N, B SA i-a  acordat un credit ipotecar cu dobândă variabilă, în sumă de 87600 CHF, pe o perioadă de 360 luni, conform  contractului de credit  nr. HL21217.

În cuprinsul procesului verbal seria, în mod netemeinic,  agentul constatator a reţinut că „ prin prezentarea unor informaţii eronate, dar şi prin lipsirea unor informaţii clare în Scrisoarea de ofertă s-a creat un drept premisă pentru Bancpost de a induce în eroare sau de a fi  susceptibilă să ducă în eroare, decizia de tranzacţionare a consumatorului, comportamentul economic al consumatorului care a semnat un contract de credit”.

Potrivit art.4 alin.1 din Legea nr. 363/2007, „O practică comercială este incorectă dacă:

a)este contra cerinţelor diligenţei profesionale;

b) deformează sau este susceptibilă  să deformeze în mod esenţial comportamentul economic  al consumatorului mediu la care ajunge sau căruia i se adresează ori al membrului mediu al unui grup atunci când o practică comercială este adresată unui anumit grup de consumatori.

Menţionăm că oferta transmisă împrumutantei  D Na fost sub condiţie suspensivă, neîndeplinirea condiţiei ducând la anularea ofertei. În ipoteza în care nu se îndeplinea condiţia menţionată în Scrisoare de ofertă, împrumutata nu ar fi semnat contract de credit  din data de 06.05.2008.

Mai mult decât atât, costurile creditului, şi anume dobânda, sunt mai mici în contractul de credit  faţă de cele comunicate prin Scrisoarea de ofertă, deci în avantajul împrumutatei (conform Scrisorii de ofertă, dobânda este compusă din marja fixă  de 4,40% + indicele de referinţă, iar conform contractului de credit , dobânda este compusă din marja fixă de 3,90 % + indicele de referinţă la care se adaugă un procent de 0,25% în perioada de dobândă variabilă)

Aşadar, prin instrumentarea valorilor anterior menţionate, se constată că, pentru perioada în care dobânda are caracter variabil, oferta transmisă împrumutatei referitoare la marja aplicată este mai mare cu 0,5% faţă de contractul de credit

În subsidiar a solicitat înlocuirea sancţiunii amenzii cu avertismentul.

Plângerea este legal timbrată. Plângerea a fost întemeiată în drept pe dispoziţiile OG 2/2001.

Intimata a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii ca neîntemeiată, întrucât lipsesc probele  contrare care să răstoarne forţa probantă a actului de constatare seria  X

La dosarul cauzei s-au depus în copie: procesul-verbal de contravenţie seria X , raport de evaluare, extras de cont, grafic de rambursare.

Instanţa a încuviinţat pentru ambele părţi proba cu înscrisurile depuse la dosar, considerându-le utile cauzei. Prin încheierea din data de 0.08.2016 instanţa a respins excepţie prescripţiei invocată de petentă.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin procesul-verbal seria  încheiat de intimata ANPC, CJPC B , s-a aplicat petentei sancţiunea amenzii în valoare de 10.000 lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art.4 al. 1 lit. A şi b din Legea 363/2007, reţinându-se că în urma sesizării formulate de numitei D N, s-au constatat următoarele :

În data de data de 06.05.2008, la solicitarea doamnei DN, B  SA i-a  acordat un credit ipotecar cu dobândă variabilă, în sumă de 87600 CHF, pe o perioadă de 360 luni, conform  contractului de credit  .

În cuprinsul procesului verbal în mod netemeinic,  agentul constatator a reţinut că „ prin prezentarea unor informaţii eronate, dar şi prin lipsirea unor informaţii clare în Scrisoarea de ofertă s-a creat un drept premisă pentru Bancpost de a induce în eroare sau de a fi  susceptibilă să ducă în eroare, decizia de tranzacţionare a consumatorului, comportamentul economic al consumatorului care a semnat un contract de credit”.

Potrivit art.4 alin.1 din Legea nr. 363/2007, „O practică comercială este incorectă dacă:

b)este contra cerinţelor diligenţei profesionale;

b) deformează sau este susceptibilă  să deformeze în mod esenţial comportamentul economic  al consumatorului mediu la care ajunge sau căruia i se adresează ori al membrului mediu al unui grup atunci când o practică comercială este adresată unui anumit grup de consumatori.

Menţionăm că oferta transmisă împrumutantei  D N a fost sub condiţie suspensivă, neîndeplinirea condiţiei ducând la anularea ofertei. În ipoteza în care nu se îndeplinea condiţia menţionată în Scrisoare de ofertă, împrumutata nu ar fi semnat contract de credit din data de 06.05.2008.

Mai mult decât atât, costurile creditului, şi anume dobânda, sunt mai mici în contractul de credit  faţă de cele comunicate prin Scrisoarea de ofertă, deci în avantajul împrumutatei (conform Scrisorii de ofertă, dobânda este compusă din marja fixă  de 4,40% + indicele de referinţă, iar conform contractului de credit, dobânda este compusă din marja fixă de 3,90 % + indicele de referinţă la care se adaugă un procent de 0,25% în perioada de dobândă variabilă)

Aşadar, prin instrumentarea valorilor anterior menţionate, se constată că, pentru perioada în care dobânda are caracter variabil, oferta transmisă împrumutatei referitoare la marja aplicată este mai mare cu 0,5% faţă de contractul de credit nr..

Fiind investită, potrivit dispozitiilor art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu verificarea legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal, instanţa constată urmatoarele:

Potrivit art. 16 din OG 2/2001” (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.”

Studiind procesul-verbal de constatare a contravenţiei, instanţa reţine că acesta nu conţine semnăturile ambilor agenţi constatatori, pe acesta regăsindu-se  numai semnătura numitei H -comisar, lipsind cea a celuilalt agent constatator-comisar R A F.

Conform art. 17 din acelaşi act normativ « Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.”

Lipsa semnăturii agentului constatator –comisar duce la concluzia că acesta nu îşi însuşeşte cele menţionate în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Procesul-verbal de contravenţie, materializând o manifestare de voinţă unilaterală a unei autorităţi publice, reprezintă un act administrativ unilateral emis în vederea executării legii, care dă naştere unor raporturi juridice de constrângere între o autoritate publică, pe de o parte, şi autorul contravenţiei, pe de altă parte, aspecte ce fundamentează concluzia că raporturile juridice care iau naştere în materie contravenţională sunt specifice dreptului public, cu menţiunea că procesul-verbal de constatare a contravenţiei trebuie să îndeplinească condiţiile de fond şi de formă reglementate de legea specială, respectiv Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001