Drepturi băneşti

Sentinţă civilă 301 din 11.03.2016


Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bacău la data de  2.09.2015, sub nr. 3083/110/2015, reclamanta C.L. a chemat în judecată pârâţii  C. C.A.S.B. şi SC U. SA prin lichidator judiciar  I.C.T., solicitând instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună obligarea pârâtelor la plata concediilor medicale neachitate  pe perioada cuprinsă între lunile august 2012-iunie 2013, în cuantum de 66.193 lei, actualizată cu dobândă legală penalizatoare calculată conform art. 3 al. 2 din OG nr. 13/2011, plus cheltuieli de judecată.

În motivare, reclamanta a arătat că a fost angajata SC U. SA până la data de 1.07.2013, iar în perioada 1.07.2012-30.06.2013 a  fost în concediu medical. Deşi angajatorul  a completat şi a depus la C. de asigurări toate certificatele, această pârâtă nu le-a plătit şi nici nu le-a respins. La data de 7.02.2013, societatea angajatoare a intrat în procedura insolvenţei.

Reclamanta a mai menţionat că faţă de dispoziţiile art. 32 al. 1 şi 3 din OUG nr. 158/2005 şi art. 62 şi 64 din Ord. 60/32/2006,  Casei de Asigurări îi revine sarcina de plată a concediilor medicale atunci când firma este în insolvenţă.

Deşi a luat legătura personal atât cu CAS Bacău cât şi cu lichidatorul angajatorului, aceste demersuri au rămas fără rezultat. Răspunsul dat prin adresa nr. 9566/6.05.2015 denotă clar dezinteresul total al acestei instituţii pentru plata concediilor medicale ale reclamantei.

Din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă, reclamanta s-a descurcat foarte greu din punct de vedere financiar în toată această perioadă, fiind nevoită  să împrumute bani de la rude şi prieteni pentru a putea supravieţui.

În drept, au fost invocate dispoziţiile OUG nr. 158/2005, Legii nr. 263/2010, Legii  nr. 95/2006.

Acţiunea este scutită de la plata taxei de timbru. 

Pârâta CASS Bacău a formulat în termen legal întâmpinare, solicitând respingerea acţiunii ca nefondată.

În motivare, pârâta  a arătat că  anterior depunerii documentaţiei la CAS Bacău şi preluării în plată a concediilor medicale, toate drepturile salariale/concedii şi indemnizaţii sunt în sarcina angajatorului SC U. SA. Pârâta a luat legătura cu lichidatorul pentru identificarea motivelor pentru care nu s-au plătit concediile medicale  şi a primit asigurări că se vor face toate demersurile legale  pentru acoperirea restanţelor, obligaţiile fiind înregistrate în documentele contabile ale societăţii.

Societatea angajatoare a  menţionat în declaraţiile depuse la A. concediile medicale ale reclamantei.

 Restituirea sumelor din Fondul unic de asigurări sociale se face angajatorului în raport cu sumele stabilite prin documentaţia de restituire depusă de CASS. Îndeplinirea de către angajator a obligaţiei de depunere a declaraţiilor nu conduce  însă la decontarea sumelor solicitate automat, această obligaţie revenind CAS conform prevederilor art. 77 al. 2 din Ord. 60/2006 abia după înregistrarea solicitării scrise  făcute pe modelul de cerere  prevăzut la anexa 12 a aceluiaşi ordin.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată, pârâta a menţionat că reclamanta  nu şi-a motivat cererea  şi nu  s-a produs vreo pagubă iminentă.

În drept, au fost invocate dispoziţiile  C.pr.fiscală, Legea nr. 95/2006, OUG nr. 158/2005, Ord. 60/32/2006 şi art. 205-208 N.C.pr.civ.

 Reclamanta a formulat răspuns la întâmpinare, prin care a tăgăduit apărările formulate de pârâta CAS Bacău.

În susţinerea acţiunii, reclamanta a propus şi instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri, o serie de acte  fiind ataşate la dosarul cauzei.

Analizând actele şi dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta a fost angajată a  SC U. SA Oneşti în perioada 16.08.2010-10.06.2013, conform actelor de la filele  33-36. Începând cu data de 11.06.2012 şi până la 10.06.2013, reclamanta s-a aflat în concediu medical,  depunând la  societatea angajatoare certificatele medicale aferente (filele  11-23)

Cu toate acestea,  până la data promovării prezentei acţiuni, reclamanta nu a primit  indemnizaţiile aferente acestor concedii medicale în sumă totală de 66.193 lei, conform menţiunilor din certificatele medicale, necontestate de părţi.

Începând cu data de 7.06.2013,  pentru societatea SC  U. SA s-a deschis procedura insolvenţei, conform încheierii pronunţate în dosarul nr. 257/110/2013 al Tribunalului Bacău.

În drept, Tribunalul reţine că potrivit art. 32 din OUG nr. 158/2005 , în cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.

Dispoziţii similare se regăsesc şi în Normele de aplicare ale  OUG nr. 158/2005, aprobate prin Ordinul 60/32/2006, respectiv art. 62 şi 64, potrivit cărora în cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la art. 62 urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.

Faţă de această situaţie de fapt şi de drept, instanţa apreciază că acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâta CAS Bacău este întemeiată, pentru considerentele ce urmează:

Dreptul reclamantei  la plata indemnizaţiilor aferente concediilor medicale depuse la angajator nu este contestat în prezenta cauză, aceasta având calitatea de asigurat atâta timp cât a prestat activitate în baza unui contract individual de muncă (art. 1 al. 1 lit. A din  OUG nr. 158/2005).

În ceea ce priveşte obligaţia achitării acestor  indemnizaţii, instanţa constată că  pârâta CAS Bacău susţine că aceasta revine societăţii angajatoare,  iar aceasta din urmă nu şi-a manifestat nicicum poziţia.

Faţă de dispoziţiile legale mai sus menţionate, Tribunalul  reţine că această obligaţie incumbă pârâtei CAS Bacău,  prevederile legale fiind destul de clare şi explicite în acest sens.  Astfel, dreptul reclamantei  la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă s-au născut anterior intrării societăţii angajatoare în procedura insolvenţei, astfel că trebuie achitate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către C. de asigurări de sănătate unde medicul de familie al reclamantei are încheiată convenţie, respectiv CAS Bacău.

Prin urmare,  în speţă nu prezintă nici o relevanţă dacă angajatorul şi-a îndeplinit  obligaţia de a depune la A.  şi la CAS declaraţiile prevăzute de lege, acest aspect putând fi analizat numai în cazul în care C. de asigurări decide  recuperarea sumelor plătite de la angajator, conform al. 3 din art. 32.

De asemenea, dată fiind culpa pârâtei  şi dispoziţiile art.1535 C.civ.,instanţa apreciază că reclamanta este îndrituită şi la plata dobânzii legale calculată conform dispoziţiilor art. 3 al. 2 din OG nr. 13/2001 de la scadenţă  până la momentul plăţii.

Pentru toate aceste motive, va obliga pârâta C. C.A.S.B. să plătească reclamantei suma de  66.193 lei reprezentând indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă pentru perioada august 2012 - iunie 2013 precum şi dobânda legală penalizatoare calculată potrivit dispoziţiilor art. 3 alin.(2) din OG 13/2011 şi va respinge acţiunea formulată în contradictoriu cu SC U. SA Oneşti

În baza  art. 453 C.pr.civ., va obliga pârâta CAS Bacău  să plătească  reclamantei suma de 1000  lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, respectiv onorariu de avocat conform chitanţei de la fila 73 dosar.