Încuviinţarea părăsirii teritoriului României, pentru o perioadă de 30zile-pe durata termenului de supraveghere al suspendării executării pedepsei. Art.557al.10 cpp coroborat cu art.46 din l.253/2013 cu referire la art.93al.2 lit.d C.penal

Hotărâre 128 din 07.09.2017


Prin cererea formulată la data de 29.08.2017 înregistrată pe rolul instanţei sub nr. /99/2017, petentul ZB a solicitat instanţei încuviinţarea părăsirii teritoriului României, pentru o perioadă de 30 de zile.

În motivarea cererii, petentul a arătat că a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe o perioadă de 4 ani, care constituie termen de supraveghere. Printre alte obligaţii impuse în cadrul supravegherii este şi aceea de a nu părăsi teritoriul ţării fără acordul instanţei de executare. A arătat petentul că până în prezent s-a suspus măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse în cadrul măsurii conduită constatată de consilierul de probaţiune. A învederat petentul că în prezent solicită să i se permită să părăsească ţara pe o durată de 30 de zile întrucât a contractat un împrumut la o instituţie de credit, având o rată lunară de 3.487,62 lei, iar pentru a putea achita ratele lunare la timp şi pentru a avea venitul necesar rambursării la timp a creditului a încheiat la distanţă, un contract de muncă cu „Tax &Legal Centre cu sediul la Londra, prin care a fost angajat în calitate de constructor cu un venit de 9 lei /oră, 12 ore/zi, 6 zile/săptămână, începând cu data de 28.08.2017 pe o perioadă de doi ani. În această modalitate, la angajatorul britanic îşi poate asigura în 30 de zile un venit de 2000 de lire sterline, care i-ar permite să acopere trei rate lunare de împrumut. În caz contrar ar fi supus riscului de a fi declarat în centrala incidentelor de plată şi să îşi piardă imobilele ipotecate (constituite din teren şi casă de locuit din sat)  pentru obţinerea creditului. A mai arătat petentul că deşi a încercat să se angajeze în ţară la diverse firme de construcţii, cu veniturile salariale plătite de angajatorii români nu ar putea achita nici măcar o treime din rata lunară de împrumut.

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 557 alin. (10) C. proc. pen., art.46 din Legea nr.253/2013 rap. la art.93 alin.2 lit.d C.penal, art.41 alin.1, art.44 alin.1 din Constituţia României, art.15 şi art.17 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Petentul a depus în susţinerea cererii înscrisuri, fiind ataşate la dosarul cauzei următoarele acte în copie conformă cu originalul: contract de ipotecă imobiliară şi contractul de credit pentru nevoi personale cu garanţie reală imobiliară nr.1179/09.11.2016, contractul de angajare încheiat la 07.07.2017 între Tax&Legal Centre şi ZB în traducere legalizată.

Instanţa, din oficiu, a dispus ataşarea la dosarul cauzei a copiei sentinţei penale nr.242 NCPP din 24.03.2015 a Tribunalului Iaşi, însoţită de un referat privind stadiul executării pedepsei întocmit de Biroul executări penale, precum şi depunerea la dosar a contractului de angajare încheiat de petent cu angajatorul britanic, în original.

Consilierul de Probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi, prezent în instanţă a arătat că petentul se află  sub supravegherea Serviciului încă din aprilie 2015 şi că pe toată durat supravegherii, persoana supravegheată a respectat obligaţiile şi măsurile de supraveghere, ultima  întrevedere cu acesta având  loc la data de 2.08.2017, ocazie cu care  petentul a adus la cunoștință că a identificat un loc de muncă în Anglia, cu contract de muncă şi a motivat că doreşte să plece  pentru  a-şi achita aceste  credite  bancare.  Având în vedere că aceasta a respectat  şi obligația de a presta  muncă neremunerată, pe care a executat-o deja şi a răspuns  solicitărilor consilierului de probațiune, consilierul de probaţiune a aratat că este de acord cu solicitarea petentului de a i se acorda  permisiunea de a părăsi teritoriul României, atrăgându-i atenţia că are obligaţia să respecte în continuare măsurile  de supraveghere impuse.

Analizând probele administrate în cauză, instanţa reţine următoarele:

Prin sentinţa penală nr. 242NCPP/24.03.2015 pronunţată de Tribunalul Iaşi, rămasă definitivă  prin neapelare, petentul ZB a fost condamnat (în urma admiterii acordului de recunoaştere a vinovăţiei)  la pedeapsa  rezultantă de 3 ani închisoare (pentru săvârşirea infracţiunilor  de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art.367 alin.1 şi 3 C.penal, complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni ilegale cu disozitive sau programe informatice, prev. de art.48 alin. 1 C.penal rap. la art.365 alin.2 C.penal şi complicitate la infracţiunea de fabricare, primire, deţinerea de echipamente, inclusiv hardwere, software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, prev. de art.48 rap. la art.314 alin.2 C.penal, toate cu aplicarea art.5 NCP şi art.38 NCP), pedeapsă a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, în condiţiile art. 91 C. proc. pen., pe un termen de supraveghere de 3 ani, în condiţiile art. 92 C. proc. pen.

Pe durata termenului de supraveghere, instanţa a impus petentului, printre altele, obligaţia  de a nu părăsi teritoriul României fără încuviinţarea instanţei.

Din actele dosarului rezultă că petentul a contractat în anul 2016, un împrumut în valoare de 90.000 lei pentru stingerea unor datorii, pentru care firma de credit a instituit o ipotecă imobiliară asupra unei construcţii- casă de locuit şi teren, aparţinând petentului.

Având în vedere că în prezent, petentul întâmpină dificultăţi în achitarea creditului, a solicitat permisiunea de a pleca să muncească o perioadă de 30 de zile, la Londra, Marea Britanie, sens în care a făcut dovada existenţei unui contract de muncă încheiat cu un angajator „Tax &Legal Centre” cu sediul în Londra (44 Broadway, Stradford, E15 1XH), valabil o perioadă de 2 ani, începând cu 28.08.2017. În cadrul contractului, petentul şi-a dat acordul de a fi angajat în calitate de constructor cu un venit de 9 lire sterline/oră, cu un program de maxim 12 ore/zi, 6 zile/săptămână.

Instanţa reţine că potrivit art.41 alin1 din Constituţie Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă. Împrejurarea că petentul are posibilitatea realizării unor venituri şi în România nu poate fi opusă acestuia, decât în situaţia în care îngrădirea dreptului acestuia de a se deplasa pentru realizarea unei activităţi producătoare de venituri într-o altă ţară ar fi necesară şi totodată proporţională cu scopul instituirii obligaţiei impusă petentului de a nu părăsi teritoriul ţării decât cu încuviinţarea instanţei.

Or, instanţa reţine că petentul se află în cursul unui termen de încercare de 4 ani fixat în cadrul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată de Tribunalul Iaşi, termen pe durata căruia ( de la debut, din aprilie 2015) a respectat toate măsurile şi obligaţiile impuse prin hotărârea de condamnare – astfel cum rezultă din susţinerile consilierului de probaţiune din cadrul Tribunalului Iaşi şi că nu există motive obiective pentru a se considera că acordarea permisiunii (unice în interval de 1 an) de a părăsi ţara pentru durata maximă de 30 de zile permisă de lege, pentru a acorda posibilitatea petentului de a munci în acest interval în străinătate, unde ar putea obţine o sumă de bani necesară pentru stingerea parţială a creditului contractat de acesta, ar putea împieta în vreun fel asupra supravegherii ce se exercită în continuare asupra sa de către Serviciul de probaţiune din cadrul Tribunalului Iaşi.

Pentru toate aceste considerente, având în vedere dispoziţiile art. 557 alin. (10) C. proc. pen., cu referire la art.46 din Legea nr.253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, instanţa va admite cererea petentului ZB, şi va  încuviinţa părăsirea de către acesta a teritoriului României, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.09.2017 şi până la 07.10.2017 inclusiv, pentru a se deplasa în Marea Britanie, Londra – în vederea desfăşurării de activităţi lucrative, conform contractului de muncă încheiat.

Copie de prezenta încheiere definitivă se va comunica de îndată Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Iaşi, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Generale de Paşapoarte.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.