Solicitare anulare acte ce nu pot fi încadrate in categoria actelor juridice civile (notă de constatare, proces-verbal de analiză a abaterilor, fisă de calcul a energiei). Inexistenta unor elemente de identificare a unui raport juridic

Decizie 118 din 09.10.2017


Conform definiţiei tradiţionale, actul juridic civil reprezintă manifestarea de voinţă săvârşită cu intenţia de a produce efecte juridice, adică de a crea, modifica ori stinge un raport juridic civil concret, respectiv acea relaţie socială devenită raport juridic prin voinţa legiuitorului care a adoptat norma juridică de protecţie, dar şi prin voinţa autorilor sau autorului actului juridic.

Nota de constatare nu face altceva decât să constate o stare de fapt identificată de furnizorul de energie electrică şi poate fi analizat numai din perspectiva unui mijloc de probă în cadrul unei acţiuni admisibile.

De asemenea, procesul-verbal de analiză a abaterilor este un document întocmit pentru stabilirea unei stări de fapt, respectiv rezultatul verificărilor contorului electric, şi nu dă naştere niciunui raport juridic obligaţional, chiar dacă se face referire la obligaţia consumatorului de a achita c/val energiei electrice.

Cu alte cuvinte, niciunul din aceste documente nu poate sta la baza naşterii, în patrimoniul consumatorului, a obligaţiei de plată a energiei electrice, cu atât mai mult cu cât în afara descrierii generale a abaterii şi stabilirii perioadei de recalculare a energiei electrice, documentul tipizat nu cuprinde elemente concrete de identificare a unui raport juridic în conţinutul căruia să intre vreo obligaţie a consumatorului.

In acest sens, prin decizia Înaltei Cur?i de Casaţie şi Justiţie nr. 3144/09.10.2013 s-a stabilit că documentele justificative ale consumului de energie electrică (notă de constatare, proces verbal de analiză, factura fiscală)  nu au calitate de act juridic care să îndeplinească cerinţele art. 948 Cod civil, indiferent dacă sunt emise sau nu în baza unui contract, ci reprezintă doar mijloace de probă cu privire la consum.

Art. 948 Cod civil

Decizia Înaltei Cur?i de Casaţie şi Justiţie nr. 3144/09.10.2013

1. Prin sentinţa civilă nr.7164/23.06.2014, Judecătoria Constanţa a respins excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei [...] S.A., a admis acţiunea formulată de reclamanta societate [...] S.R.L. în contradictoriu cu pârâtele [...] S.A. şi [...] S.A. şi a anulat nota de constatare nr. [...]/10 întocmită la data de 06.07.2011, procesul - verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 întocmit la data de 16.12.2011, ambele de către pârâta [...] S.A. precum şi fişa de calcul a energiei evaluate emisă la data de 16.12.2011 de [...] S.A.

A obligat pârâtele, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 25761,37 lei  – cheltuieli de judecată (4023,62 lei – taxa judiciară de timbru şi timbrul judiciar mobil, 12437,75 lei – onorariu expertize, 9300 lei – onorariu avocat).

Pentru a se pronunţa în acest sens, prima instanţă a reţinut următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 12.03.2012  reclamanta [...] S.R.L. a chemat în judecată pe paratele [...] S.A. şi [...] S.A., solicitând instanţei să dispună anularea Notei de constatare nr. [...]/10 întocmită de [...]  SA la 06.07.2011, anularea procesului - verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 întocmit la data de 16.12.2011 de pârâta [...] SA, anularea fişei de calcul a energiei evaluate emisă la 16.12.2011 de [...] SA; obligarea pârâtelor, în solidar, la plata cheltuielilor de judecată.

Reclamanta a arătat că la data de 06.07.2011, o echipă din cadrul [...] SA s-a deplasat la punctul său de lucru situat în Staţiunea Mamaia, Restaurant [...] pentru citirea/verificarea contorului de energie electrică, iar la finalizarea verificării, angajaţii [...] au luat legătura cu administratorul societăţii, căruia i-au adus la cunoştinţă faptul că au demontat contorul, întrucât indica o eroare şi necesita verificări, sens în care au prezentat administratorului un proces - verbal de verificare şi nota de constatare nr. [...]/06.07.2011, în care se consemna faptul că sigiliul [...] aplicat pe cutia în care era montat contorul a fost găsit intact şi faptul demontării contorului şi a transferării sale într-o pungă sigilată pentru trimiterea la laboratorul metrologic.

Prin adresa nr. 9739 comunicată reclamantei la 13.12.2011, pârâta [...] SA a solicitat desemnarea unui reprezentant care să se prezinte la sediul său în data de 16.12.2011, ora 12,00, pentru a reprezenta societatea în faţa Comisiei de analiză a cazurilor de nerespectare a normelor legale de consum, sens în care la data astfel stabilită, în prezenţa împuternicitului său [...], s-a procedat la întocmirea procesului - verbal de analiză a abaterilor nr.[...]/10 prin care s-a constatat existenţa unei intervenţii interne neautorizate în contorul de facturaţie, intervenţie stabilită pe baza raportului de expertiză metrologică nr. 79/20.10.2010, sens în care s-au dispus următoarele măsuri: recalcularea consumului de energie electrică în perioada 06.01 - 06.07.2011; plata contravalorii contorului electronic trifazat şi a taxei de comisie; plata contravalorii energiei electrice recalculate în conformitate cu fişa de calcul anexată procesului verbal, respectiv 119.181,23 lei.

Susţine reclamanta că procesul verbal astfel întocmit este nelegal, că fişa de calcul a energiei evaluate din 16.12.2011 este emisă ca urmare a constatărilor şi măsurilor dispuse prin procesul verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 din 16.12.2011, sens în care se impune anularea acesteia ca act subsecvent procesului verbal menţionat anterior, iar în ce priveşte Nota de constatare nr. [...]/10 din 06.07.2011, s-a solicitat anularea acesteia în considerarea faptului că toată procedura de verificare ulterioară la care a fost supusă societatea, implicit procesul - verbal de analiză a abaterilor şi recalcularea consumului, au avut la bază această Notă de constatare.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 969 Cod civil, Legea nr.13/2007, HG nr. 1007/2004, art.274 Cod procedură civilă.

Pârâta [...] S.A. a formulat întâmpinare prin care, pe cale de excepţie, a invocat netimbrarea cererii de chemare în judecată, litispendenţa dintre prezenta cauză şi cea care face obiectul dosarului nr. …/118/2012.

 S-a susţinut că Nota de constatare nr. [...]/06.06.2011 nu face decât să constate o situaţie de fapt de la locul de consum aparţinând reclamantei, fiind întocmită conform prevederilor legale în vigoare aplicabile în materie şi în exercitarea obligaţiilor legale ce îi incumba, în prezenţa şi cu semnătura reprezentantului reclamantei, iar actele întocmite cu aceeaşi ocazie, respectiv procesul verbal de verificare a contorului nr. [...]/10/06.07.2011 si Bonul de mişcare contor nr. 269292/06.07.2011, semnate de asemenea de reprezentantul reclamantei, nu fac decât sa ateste faptul ca aparatul de măsura de la respectivul loc de consum prezenta erori in înregistrarea energiei electrice si ca acesta a fost schimbat. Raportul de expertiză metrologică nr. 79/20.10.2011, precum ?i procesul verbal de analiză a abaterilor, au fost întocmite conform prevederilor legale ?i nu fac decât să confirme ?i să consemneze faptul ca au existat intervenţii neautorizate in acest contor, intervenţii care au condus la înregistrări eronate a energiei electrice consumate.

Pârâta S.C. [...] S.A. a formulat întâmpinare prin care a invocat pe cale de excepţie lipsa calităţii procesuale pasive şi autoritatea de lucru judecat.

În susţinerea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive susţine pârâta că obiectul său de activitate constă în furnizarea şi comercializarea energiei electrice pe întreg teritoriul ţării, pârâta [...] S.A. are ca obiect principal de activitate distribuirea energiei electrice, având şi calitatea de proprietar al instalaţiilor electrice prin care se asigură distribuţia energiei electrice către clienţi, aceasta fiind în drept să constate integritatea grupurilor de măsură şi corecta lor funcţionare, iar în cauză reclamanta pretinde anularea unor acte emise de  [...] [...] S.A.

În susţinerea excepţiei autorităţii de lucru judecat se arată că reclamanta a mai formulat o astfel de cerere de chemare în judecată la data de 03.01.2012 în dosarul nr. …/118/2012 al Tribunalului Constanţa, acţiune declinată în favoarea Judecătoriei Constanţa.

Pe fondul cauzei, pârâta a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată întrucât, potrivit art. 48 alin. 2 din Legea nr. 13/2007 a energiei electrice, energia electrică furnizată clientului final se facturează de către furnizor pe baza valorilor înregistrate de grupurile de măsurare, iar potrivit art.131 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice către consumatori, citirea grupurilor de măsurare pentru decontare se realizează de operatorul de reţea.

In cazul în care se constată o neconcordanta în modul de calcul al contravalorii cantităţii de energie electrica consumată, operatorul de distribuţie/furnizorul are dreptul să recalculeze cantitatea reală de energie electrică consumată ?i nefacturată.

Se mai arată în susţinere că [...] SA a emis factura fiscală nr. 09352493/20.12.2011 în valoare de 119.181,23 lei, în baza recalculării c/valorii cantităţii de energie electrică consumată, recalculare efectuata de către operatorul de reţea – [...] [...] SA şi transmisă către S.C. [...] S.A. în vederea facturării, în conformitate cu prevederile contractului de distribuţie încheiat între părţi, potrivit cărora  clientul va plăti pentru energia electrica consumata efectiv.

In ceea ce priveşte lipsa calităţii procesual pasive a pârâtei [...] SA, prima instanţă a reţinut că obligaţia reclamantei a luat naştere în urma unor constatări făcute de către [...] [...] S.A., astfel încât, chiar daca emitentul facturii este o alta societate, ca urmare a divizării atribuţiilor privind producerea, furnizarea si distribuirea energiei electrice, raportul juridic s-a stabili prin fapte şi acte ale pârâtei. In aceste condiţii, există identitate între persoana pârâtei ?i cea rezultată din raportul juridic dedus judecăţii.

Pe fondul pretenţiilor, prima instanţă a reţinut că între societatea reclamantă [...] S.R.L. în calitate de consumator şi pârâta [...] SA, în editate de furnizor, a fost încheiat contractul nr. [...] din 14.01.2005, având ca obiect furnizarea energiei electrice la locul de consum situat în Constanţa, Staţiunea Mamaia, Restaurant [...], în baza căruia periodic echipe din cadrul celor două pârâte au efectuat verificări asupra grupului de măsură aferent punctului de lucru situat în Staţiunea Mamaia.

Contractul a fost încheiat pe durata determinată, respectiv până la data de 01.05.2010, în condiţiile valabilităţii actelor prezentate la încheierea contractului, furnizarea urmând sa fie făcută în condiţiile stabilite prin avizul de racordare nr. [...] din 30.07.2004 emis de S.D Constanţa, ce constituie anexa nr. 2 la contract.

In art. 4 din contract s-a prevăzut că determinarea puterilor maxime şi a cantităţilor de energie electrica furnizate se face pe baza indicaţiilor grupurilor de măsurare-contoare sau decontare, instalate de către furnizor, la care se fac corecţiile prevăzute în anexele 3 şi 4 la contract.

La data de 06.07.2011, o echipa din cadrul pârâtei [...] S.A. s-a deplasat la punctul de lucru al reclamantei situat în Staţiunea Mamaia, Restaurant [...] pentru citirea/verificarea contorului de energie electrică, iar la finalizarea verificării, angajaţii [...] au adus la cunoştinţa reclamantei, prin administratorul acesteia, [...], faptul că au demontat contorul, întrucât indica o eroare şi necesita verificări, sens în care a fost încheiat un proces verbal de verificare şi nota de constatare nr. [...]/06.07.2011, în care se consemna faptul că sigiliul [...] aplicat pe cutia în care era montat contorul, a fost găsit intact şi faptul demontării contorului şi a transferării sale într-o punga sigilată pentru trimiterea la laboratorul metrologic.

Prin nota de constatare nr.[...]/06 iulie 2011 s-a reţinut că la verificarea efectuată asupra grupului de măsură, montat în cutie de plastic pe soclu, respectiv contor Elster A1 R+30 (200)A găsit sigilat cu sigilii SUI (unic identificabile) [...]/00124050.

S-a mai reţinut în cuprinsul notei de constatare că în urma verificării efectuate cu aparatul analizor s-a constatat că datele afişate nu corespund cu valorile indicate de contor în modul alternativ  (conform procesului verbal de verificare [...]/10) pe faza „S” şi „T” , precum şi faptul că s-a demontat contorul şi s-a pus în pungă sigilată în vederea trimiterii către laboratorul metrologic.

Prima instanţă a reţinut că potrivit dispoziţiilor legale, scopul controalelor efectuate la consumatori este acela de a verifica dacă energia electrica efectiv consumata de către consumator este egala cu energia electrica măsurata şi facturată. Astfel, cu ocazia controlului efectuat la 06.07.2011 la grupul de măsură al S.C. [...] S.R.L. a fost constatată o eroare mare de măsurare raportată la staţie de -66%, fiind descoperit un ?unt electric montat pe senzorul de curent al contorului prin intervenţii interne neautorizate, care a determinat ca măsurarea energiei elctrice să se facă cu eroare.

La data de 13.12.2011 prin adresa nr. 9739, pârâta [...] SA i-a solicitat reclamantei să desemneze un reprezentant care să se prezinte la sediul său în data de 16.12.2011, ora 12,00, iar la data stabilită, în prezenţa împuternicitului [...], s-a procedat la întocmirea Procesului verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 prin care s-a constatat existenţa unei intervenţii interne neautorizate în contorul de facturaţie, intervenţie stabilită pe baza raportului de expertiză metrologică nr. 79/20.10.2010, sens în care s-au dispus următoarele măsuri: recalcularea consumului de energie electrică în perioada 06.01 - 06.07.2011; plata contravalorii contorului electronic trifazat şi a taxei de comisie; plata contravalorii energiei electrice recalculate în conformitate cu fişa de calcul anexată procesului - verbal, respectiv 119.181,23 lei.

Cele două acte întocmite de pârâta [...] [...] S.A., respectiv nota de constatare nr. [...]/06 iulie 2011 şi Procesul - verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 au stat la baza emiterii facturii fiscale 1F [...]/20.12.2011 în valoare de 119.181,23 lei de către pârâta [...] S.A., suma reprezentând contravaloarea consumului de energie electrică recalculată pentru perioada 06.01 - 06.07.2011.

A mai reţinut instanţa că în cauză nu este dovedită intervenţia asupra locului de măsură, intervenţie care ar fi avut drept scop asigurarea energiei electrice fără ca aceasta să poată fi înregistrată în aparatele de măsură, întrucât contorul care avea la rândul său aplicate sigiliile aparţinând pârâtei [...] se afla la rândul său într-o altă cutie sigilată cu sigiliile aparţinând pârâtei [...], al cărei sigiliu era intact la data de 06.07.2011 când s-a intervenit de o echipă [...] pentru demontarea lui.

Potrivit concluziilor raportului de expertiză în specialitatea electroenergetică efectuat în cauză de expertul [...], la data expertizării – iunie 2013 prin raportare la numărul receptoarelor electrice existente şi funcţionale s-a înregistrat prin însumare o putere instalată  de 49,7 KW, iar prin contractul de furnizare a energiei nr.[...]/14.01.2005 s-a menţionat în Anexa 6 puterea maximă contractată de 86,95 kW, astfel că pentru calculul energiei electrice, consumată şi neînregistrată pârâta [...] a utilizat procedura Eel cod P-04-03 care prezintă la pagina 26/29 fişa de calcul a energiei evaluate.

Astfel pârâta a luat  în considerare în fişa de energie evaluată  pentru calculul energiei de recuperat, în mod eronat o putere de 125 KW şi un număr de 300 de ore în loc de 250 ore lunar, astfel cum este menţionată în procedura aplicabilă, însă puterea de 125 kW nu este determinată prin măsurare, nu este înscrisă în nota de constatare ca fiind măsurată la data controlului şi nu rezultă din procesul verbal de verificare după înlocuirea contorului defect.

A mai reţinut expertul [...] că din analiza fişei contorului rezultă că în perioada 11.11.2010-06.07.2011 nu s-au efectuat citiri ale contorului, indexurile înscrise la data de 06.12.2010 şi 04.01.2011 având caracterul unor citiri nereale, fără verificarea contorului la faţa locului, iar începând cu data de 04.01.2011 şi până în 06.07.011 perioada de 6 luni contorul nu a mai fost citit, ultimul index fiind înregistrat la data 06.07.2011, când a fost verificată instalaţia electrică de utilizare a reclamantei, index la demontarea contorului 271847 kWh – energie activă şi 146163 - energie reactivă, concluzionându-se că contorul montat la punctul de lucru Restaurant [...] nu a fost citit în conformitate cu prevederile contractului de furnizare a energiei electrice la micii consumatori finali, industriaşi şi similari, la tarife reglementate nr.[...]/14.01.2005 la art.8.

Pe de altă parte, în raportul de expertiză întocmit în cauză de expertul tehnic in specialitatea metrologie [...] s-a reţinut că, potrivit buletinului de verificare metrologică care atestă calitatea de mijloc de măsurare legal nr. TM  [...] din 12.08.2004 eliberat de [...] S.R.L., acesta a fost eliberat pentru contorul supus expertizei tehnice seria [...] din 2004 (contor electronic trifazat de energie electrică) valabil 5 ani, în interiorul termenelor prevăzute în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologică legal LO 2004 publicată în MO 178/02.03.2004, în vigoare la data când s-a efectuat verificarea metrologică a contorului ce face obiectul dosarului în cauză, astfel că pe perioada facturării (ianuarie 2011 - iulie 2011) contorul a fost utilizat nelegal.

Pe cale de consecinţă, neasigurarea legalităţii mijloacelor de măsurare utilizate în domenii de interes public în interiorul termenelor prevăzute în lista oficială, constituie abatere de la prevederile art.19 alin.2, reţinându-se şi că demontarea contorului nu a fost efectuată în prezenţa personalului BRML, care ar fi putut constata dacă se respectă schema de sigilare menţionată în Certificatul de aprobare de model nr. 312/2003 emis de BRML, nu s-a prezentat Bonul de mişcare/verificare, întocmit cu ocazia punerii în funcţiune şi nici avizul activităţii de montare, emis de BRML, valabil la data efectuării montajului la consumatorul [...] S.R.L.

Întrucât concluziile cuprinse în raportul de expertiză în specialitatea electroenergetică efectuat în cauză de expertul [...] se coroborează cu concluziile raportului de expertiză întocmit în cauză expertul tehnic in specialitatea metrologie [...] şi cu celelalte probe administrate în cauză, instanţa a concluzionat că pârâta [...] S.A. a stabilit un consum de energie în mod incorect, în baza notei de constatare nr. [...]/10 şi a fişei de calcul a energiei evaluate emise de pârâta [...] [...] S.A. întocmite cu încălcarea dispoziţiilor legale menţionate, întrucât contorul utilizat nu a fost corespunzător.

Prima instanţă a constatat că atât Nota de constatare nr. [...]/10 întocmită de [...] SA la 06.07.2011, cât şi Procesul verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 întocmit la data de 16.12.2011 de pârâta [...] SA, care constată că la verificarea efectuată asupra grupului de măsură, montat în cutie de plastic pe soclu (…) respectiv contor Elster A1 R+30 (200)A găsit sigilat cu sigilii SUI (unic identificabile) [...] [...]/00124050 şi că în urma verificării  efectuate cu aparatul analizor s-a constatat că datele afişate nu corespund cu valorile indicate de contor în modul alternativ (conform procesului verbal de verificare [...]/10) pe faza „S” şi „T” sunt nelegale, în realitate consumul de energie fiind măsurat si facturat, grupul de măsura fiind înlocuit cu încălcarea prevederilor contractuale.

A stabilit, de asemenea, că întrucât cele două acte întocmite unilateral de pârâta [...] SRL sunt de natură a produce efecte juridice, in sensul creării obligaţiei de recalculare a contravalorii energiei electrice de către pârâta [...] SA, instanţa le-a anulat.

2. Prin decizia civilă nr. 484/15 martie 2017, Tribunalul Constanţa – Secţia a II - a civilă a anulat ca insuficient timbrat apelul formulat de către [...] S.A., a admis apelul promovat de [...] S.A., a schimbat în parte împotriva sentinţei civile nr. 7164/23.06.2014 , pronunţată de Judecătoria Constanţa, în sensul că a respins, ca inadmisibilă, acţiunea reclamantei [...] S.R.L., menţinând celelalte dispoziţii ale instanţei de fond.

Instanţa de apel a reţinut următoarele:

Apelanta pârâtă [...] SA a criticat modalitatea de soluţionare a excepţiei lipsei calităţii sale procesuale pasive, arătând că prin acţiunea introductivă se solicită anularea unor acte emise de către o altă societate comercială.

Apelanta pârâtă [...] SA a solicitat modificarea hotărârii atacate  în sensul respingerii acţiunii ca inadmisibilă, iar în subsidiar ca neîntemeiată, susţinând că înscrisurile a căror anulare se cere nu pot fi considerate acte juridice în sensul legii civile, acestea neconţinând un raport juridic civil, în condiţiile în care îi lipsesc elementele constitutive.

Acestea nu pot fi considerate acte juridice unilaterale, deoarece nu sunt rezultatul unei voinţe juridice cu intenţia de a produce efecte juridice, reprezentând doar înscrisuri constatatoare prin care emitentul constată că în cauză un terţ a cauzat un prejudiciu.

Înscrisurile a căror anulare s-a cerut nu cuprind vreun drept ori obligaţie corelativă pentru intimata reclamantă, reprezintă doar mijloace de probă, ele nu sunt acte juridice care trebuie să îndeplinească condiţiile de validitate ale actului civil, neputându-se solicita printr-o acţiune în justiţie constatarea nulităţii lor pentru neîndeplinirea condiţiilor de validitate.

S-a susţinut că în acest sens a reţinut şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr. 3144/09.10.2013, respectiv că documentele justificative ale consumului de energie electrică (notă de constatare, proces verbal de analiză, factura fiscală)  nu au calitate de act juridic care să îndeplinească cerinţele art. 948 Cod civil, indiferent dacă sunt emise sau nu în baza unui contract, ci reprezintă doar mijloace de probă cu privire la consum.

Apelanta a reiterat argumentele de fapt şi de drept pentru care apreciază că procesul - verbal de verificare, nota de constatare şi procesul verbal de analiză a abaterilor, procesul verbal de stabilire a despăgubirilor au fost întocmite cu respectarea prevederilor legale în vigoare, respectiv H.G. nr. 1007/2004 şi Legea nr. 13/2007.

În legătură cu apelul formulat de apelanta pârâtă [...] SA, instanţa a reţinut că aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată a taxei judiciare de timbru în cuantum de 2011,81 lei, iar taxa de 20 lei este insuficientă pentru analizarea temeiniciei şi legalităţii hotărârii apelate.

În apelul formulat de [...] SA, Tribunalul a constatat că prima instanţă a făcut o greşită  interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 969 Cod civil, Legii nr.13/2007 şi HG nr. 1007/2004 când a apreciat că cererea reclamantei intimate având ca obiect anularea Notei de constatare nr. [...]/10 întocmită la 06.07.2011, anularea Procesului verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 întocmit la data de 16.12.2011 şi anularea fişei de calcul a energiei evaluate emisă la 16.12.2011 este admisibilă şi a admis-o.

Potrivit instanţei de control, sunt pertinente criticile apelantei [...] SA potrivit cărora documentele a căror anulare se solicită nu sunt acte juridice pentru care este necesară îndeplinirea condiţiilor de validitate ale actului civil, prevăzute de  art. 948 Cod civil,  neputându-se solicita printr-o acţiune în justiţie constatarea nulităţii lor, indiferent dacă sunt emise sau nu în baza unui contract.

Sus?inerile apelantei cu privire la natura juridică a actelor a căror anulare s-a solicitat sunt întemeiate şi conforme constatărilor şi concluziilor extrase din decizia nr. 3144/9.10.2013 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  acestea nereprezentând acte juridice civile.

Nota de constatare, Procesul verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 întocmit la data de 16.12.2011 ?i fi?a de calcul a energiei evaluate emisă la 16.12.2011 sunt acte interne ale apelantei, întocmite în cadrul unor proceduri interne specifice ale acesteia, fiind menite să constate o situa?ie de fapt care la rândul ei să fundamenteze aplicarea dispozi?iilor Regulamentului aprobat prin HG nr. 1007/2004 ?i emiterea facturii privind consumul de energie al intimatei reclamante.

Aceste documente reprezintă în fapt documente justificative, mijloace de probă cu privire la consumul de energie electrică, neavând calitatea de act juridic în sensul de manifestare de voin?ă făcută cu inten?ia de a produce efecte juridice, respectiv de a na?te, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.

Deficien?ele acestor acte nu pot fi cenzurate de instan?ă pe cale principală, for?a lor probantă putând fi pusă în discu?ie numai în analiza unei apărări într-un eventual litigiu având ca obiect preten?iile pe care le fundamentează. 

S-a constatat că niciunul din documentele menţionate nu constituie un act juridic reprezentat de manifestarea de voinţă a uneia dintre părţi (act juridic unilateral) sau a ambelor părţi (act juridic bilateral) şi nu pot fi anulate într-o acţiune având ca obiect ”anulare act” întrucât o asemenea acţiune vizează doar acte juridice, nu şi stări de fapt.

Potrivit instanţei de apel, starea de fapt reprezentată de existenţa unor documente care consfinţesc un debit pretins nereal de către consumator reclamă intervenţia instanţei de judecată, cu finalitatea obţinerii unor documente întocmite corect, conţinând obligaţii de plată într-un cuantum just stabilit, dar nelegalitatea facturilor întocmite de furnizorul de electricitate şi incorectitudinea  înscrisurilor care stau la baza emiterii acestora nu poate fi invocată pe cale de acţiune principală, ci în mod incidental în cadrul apărărilor formulate de consumator împotriva demersurilor în justiţie ale furnizorului.

Apărările intimatei reclamante, potrivit cărora nu se poate nega natura de act juridic a procesului - verbal de analiză a abaterilor doar pentru faptul că legea nu prevede o anumită procedură pentru contestarea în instanţă a acestui act, iar analiza reglementărilor în această materie relevă carenţe grave în ce priveşte drepturilor consumatorilor şi mijloacele de apărare a drepturilor şi intereselor acestora, au fost respinse ca nepertinente.

Contrar susţinerilor intimatei, s-a reţinut că efectele pe care le generează sau le poate genera un astfel de act, mergând până la întreruperea furnizării energiei electrice, nu constituie un argument suficient pentru a admite existenţa dreptului consumatorului de a contesta în instanţă pe cale principală un astfel de proces verbal.

A mai constatat instanţa de apel că faptul că după data la care a fost întocmit Procesul verbal de analiză a abaterilor ce face obiectul prezentei cauze, atât Legea energiei electrice, cât şi Regulamentul de furnizare a energiei electrice la consumatori au suferit unele modificări, cea mai importantă, în raport de problemele deduse judecăţii, fiind aceea că în prezent sustragerea de energie electrică trebuie constatată prin hotărâre judecătorească definitivă (art.41 alin.1 lit. a din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2014), iar rezilierea în cazurile de sustragere de energie electrică nu operează decât la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care se constată sustragerea (art.41 alin.2 din acelaşi Regulament), nu constituie un argument suficient pentru a admite existenţa dreptului consumatorului de a solicita în instanţă, pe cale principală, anularea actelor de natura celor ce fac obiectul litigiului de faţă.

În concluzie, reţinând că inadmisibilitatea este sancţiunea procedurală aplicabilă atunci când demersul judiciar al reclamantului nu este propice apărării dreptului subiectiv pretins sau interesului invocat, întrucât acesta are la dispoziţie o altă cale procesuală, instanţa de control a admis apelul şi a schimbat în parte hotărârea apelată în sensul că a dispus respingerea acţiunii reclamantei ca inadmisibilă.

3. Împotriva deciziei civile nr. 484/15 martie 2017 pronunţată de Tribunalul Constanţa a declarat recurs intimata reclamantă [...] SRL, care a solicitat modificarea în parte a hotărârii recurate, în sensul respingerii apelului formulat de [...] SA, ca nefondat şi a obligării apelanţilor la plata cheltuielilor de judecată ocazionate în apel, precizând că motivele de nelegalitate se circumscriu prevederilor art.304 pct.8 şi 9 Cod procedură civilă din 1865.

Arată recurenta că are în vedere în acest sens aprecierile instanţei de apel potrivit cu care actele a căror anulare a solicitat, nu reprezintă acte juridice civile, ci documente justificative care nu pot fi cenzurate de instanţă pe cale principală.

Considerentele instanţei de apel sunt fundamentate pe o decizie de speţă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia nr. 3144/09.10.2013, care din punctul de vedere al recurentei nu poate fi apreciată drept jurisprudenţă relevantă, în condiţiile în care nu au fost identificate şi alte soluţii similare pronunţate de aceeaşi instanţă, iar jurisprudenţa celorlalte instanţe nu este unitară în acest sens.

Se apreciază că soluţia instanţei de apel este întemeiată exclusiv pe decizia de speţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar nu pe o analiză riguroasă a motivelor invocate în cererea de apel şi a apărărilor. Jurisprudenţa nu a fost şi nu este izvor de drept, astfel că raţionamentul juridic al primei instanţe nu trebuia verificat prin raportare la soluţii pronunţate în speţe similare, ci eventual „infirmat" cu argumente juridice proprii instanţei de apel.

Susţine recurenta că dacă Nota de constatare din 06.07.2011 poate comporta discuţii referitoare la natura de act civil, sens în care a şi precizat că anularea acesteia a fost solicitată în considerarea faptului că toată procedura de verificare la care a fost supusă [...] SRL, inclusiv întocmirea Procesului-verbal de analiză a abaterilor şi a Fişei de calcul a consumului pauşal, a avut la bază această notă de constatare, în ce priveşte Procesul-verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10/16.12.2011, este de necontestat natura de act juridic civil a acestuia, date fiind efectele juridice pe care acesta le-a produs.

Prin respectivul proces-verbal apelanta-pârâtă [...] SA a stabilit existenţa unei intervenţii interne neautorizate în contorul de facturaţie, sens în care a procedat la calcularea consumului de energie electrică în sistem pauşal pentru o perioadă de 6 luni, iar ulterior apelanta-pârâtă [...] SA a emis un Ordin de deconectare a punctului de lucru al [...] SRL de la furnizarea de energie electrică.

Prin acelaşi proces-verbal de analiză a abaterilor au fost stabilite şi alte obligaţii în sarcina [...] SRL, între care cea mai importantă este cea de a „achita contravaloarea energiei electrice recalculate în conformitate cu fişa de calcul anexată".

Raportat la obligaţiile stabilite în sarcina sa prin Procesul-verbal de analiză a abaterilor, la maniera de întocmire a acestuia (în prezenţa unui reprezentant al [...] SRL), dar mai ales la efectele juridice produse de Procesul-verbal de analiză a abaterilor în ce o priveşte, respectiv stabilirea obligaţiei de plată a sumei de 119.181,23 lei prin emiterea facturii pentru contravaloarea consumului pauşal stabilit prin fişa de calcul, emiterea Ordinului de deconectare a punctului de lucru de la furnizarea de energie electrică şi sesizarea organelor de cercetare penală, susţinerile instanţei de apel potrivit cu care Procesul-verbal respectiv nu reprezintă o  manifestare de voinţă făcută cu intenţia de produce efecte juridice sunt vădit neîntemeiate.

Consideră recurenta că nu pot fi primite nici susţinerile potrivit cu care procesul - verbal de analiză a abaterilor nr. 00762/10/16.12.2011 ar reprezenta un document intern al apelantei [...] SA, care nu poate fi supus controlului de legalitate al instanţei pe cale principală.

Se are în vedere şi menţiunea din procesul-verbal de analiză a abaterilor, potrivit cu care împotriva acestuia se poate formula contestaţie la furnizor în termen de 25 zile de la comunicare, dar şi menţiunea întocmirii în două exemplare, câte una pentru fiecare parte, aspecte ce contrazic opinia instanţei de apel, potrivit cu care actul respectiv este un document intern. Un document intern nu implică existenţa mai multor părţi, prin urmare nu necesită întocmirea în mai multe exemplare, câte unul pentru fiecare parte. Un document intern nu se comunică terţilor, nu este destinat publicităţii şi nu poate fi contestat „în termen de 15 zile de la comunicare”.

Faptul că nu existau raporturi contractuale cu apelanta pârâtă [...] SA la momentul întocmirii procesului-verbal de analiză a abaterilor, este lipsit de relevanţă, acţiunile având ca obiect anularea unui act putând fi promovate şi de către terţi faţă de actul respectiv, în măsura în care aceştia sunt vătămaţi prin actul respectiv, prin urmare justifică un interes în obţinerea anulării acelui act.

Totodată, recurenta critică susţinerile potrivit cu care prin Procesul-verbal de analiză a abaterilor s-a constatat o situaţie/stare de fapt, întrucât rezultă fără echivoc din cuprinsul procesului-verbal că membrii comisiei nu au constatat vreo situaţie de fapt, ci au stabilit existenţa unei intervenţii neautorizate asupra contorului de facturaţie (pct.II/Hotărârile comisiei) şi au dispus măsuri cu privire la perioada de recalculare a consumului de energie electrică, calculul reparaţiilor echipamentului de măsură, taxele privind serviciile prestate de furnizor consumatorului, obligaţia consumatorului de a achita contravaloarea energiei electrice recalculată conform fişei de calcul (pct.III/Măsuri dispuse).

De asemenea, procesul-verbal criticat a fost întocmit în prezenţa unui martor, chemat să ateste că acesta nu a fost semnat de persoana/consumatorul căruia i se adresa, în condiţiile în care un document intern nu se întocmeşte în prezenţa unui martor asistent.

Se relevă că, deşi instanţa de apel a susţinut că există o altă cale procesuală decât cea aleasă de [...] SRL, nu a reuşit să lămurească dacă acea cale este o acţiune în pretenţii îndreptată împotriva consumatorului, astfel cum susţine iniţial, în cadrul căreia consumatorul să pună în discuţie forţa probantă a înscrisului respectiv sau o „acţiune având ca obiect obligaţia de a face prin care instanţa de judecată să oblige furnizorul la calcularea unui consum real şi corect".

Concluzionând, consideră recurenta că nu se poate nega natura de act juridic a procesului-verbal de analiză a abaterilor, doar pentru faptul că legea nu prevede o anumită procedură pentru contestarea în instanţă a acestui act. Cu atât mai mult cu cât în ce priveşte energia electrică suntem în prezenţa unui monopol de piaţă, iar analiza reglementărilor în această materie relevă faptul că în toate situaţiile dreptul de a contesta al consumatorului „se opreşte" la furnizor.

Pe fondul cauzei, recurenta consideră că soluţia instanţei de fond este legală şi temeinică, sens în care solicită admiterea recursului, cu consecinţa modificării în parte a hotărârii recurate, în sensul respingerii apelului formulat de apelanta [...] SA.

În acest sens, are în vedere faptul că în speţă nu s-a dovedit de nicio manieră existenţa unei intervenţii neautorizate din partea reclamantei la aparatul de măsurare a consumului de energie electrică de la punctul de lucru din Staţiunea Mamaia. Dimpotrivă, probele administrate în faţa instanţei de fond au relevat faptul că la momentul demontării aparatului de măsurat de către angajaţii [...] la data de 06.07.2011, acesta era sigilat, iar sigiliul era intact.

Referitor la calculul consumului de energie electrică în sistem pauşal, expertiza de specialitate electroenergetică a concluzionat că este necorespunzător, dat fiind că a fost stabilit în raport de o putere instalată de 125 kw, deşi în realitate puterea instalată a receptoarelor electrice existente şi funcţionale era de 49,7 kw. De asemenea, s-a constatat că acest calcul a avut în vedere un consum de 300 de ore lunar, deşi procedura prevăzută de lege pentru calcularea consumului în sistem pauşal impune raportarea la 250 de ore lunar.

Mai arată recurenta că cercetările penale efectuate în cauză la sesizarea apelantei [...] SA au fost finalizate prin emiterea Ordonanţei de clasare nr.2461/P/2012 din 30.05.2014. Potrivit ordonanţei de clasare şi a referatului conţinând propunerea de neîncepere a urmăririi penale, organele de cercetare penală au concluzionat că nu se poate stabili existenţa infracţiunii constând în executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea pentru ocolirea aparatelor de măsurare, fiind astfel incidente dispoziţiile art.28 alin.1 teza I Cod procedură penală potrivit cu care „Hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile care judecă acţiunea civilă, cu privire la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o”.

Se solicită, în consecinţă, admiterea recursului şi modificarea în parte a hotărârii recurate, în sensul respingerii apelului formulat de [...] SA, ca nefondat şi a obligării apelanţilor la plata cheltuielilor de judecată ocazionate în apel.

Prin întâmpinarea formulată la data de 24.08.2017, [...] SA, fostă [...] SA, a solicitat respingerea recursului, susţinând că în mod corect a reţinut instanţa de apel că nulitatea este sancţiunea care se aplică pentru nerespectarea condiţiilor de validitate cerute de lege pentru încheierea actului juridic, însă înscrisurile a căror anulare se solicită nu pot fi considerate acte juridice în sensul legii civile, acestea neconţinând un raport juridic civil.

Un raport juridic civil trebuie să conţină totalitatea drepturilor şi obligaţiilor civile pe care le au părţile, însă în cauză înscrisurile a căror anulare s-a cerut nu cuprind vreun drept şi vreo obligaţie corelativă, acestea fiind înscrisuri interne constatatoare ale unei stări de fapt.

În recurs nu au fost propuse, încuviinţate şi administrate probe.

4. Verificând legalitatea deciziei civile apelate din perspectiva motivelor de recurs invocate, Curtea constată că recursul este nefondat şi urmează a fi respins, pentru următoarele argumente:

Analizând forma, conţinutul şi consecinţele în plan juridic ale actelor care formează obiect al acţiunii în anulare, respectiv Nota de constatare nr. [...]/10 întocmită la 06.07.2011, Procesul - verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 întocmit la data de 16.12.2011 şi fişa de calcul a energiei evaluate emisă la 16.12.2011, apreciem că soluţia instanţei de apel este legală, aceste acte nefiind acte juridice civile a căror anulare să fie dispusă pe calea unei acţiuni civile de sine-stătătoare.

Conform definiţiei tradiţionale, actul juridic civil reprezintă manifestarea de voinţă săvârşită cu intenţia de a produce efecte juridice, adică de a crea, modifica ori stinge un raport juridic civil concret, respectiv acea relaţie socială devenită raport juridic prin voinţa legiuitorului care a adoptat norma juridică de protecţie, dar şi prin voinţa autorilor sau autorului actului juridic.

Prin Nota de constatare nr. [...]/10 întocmită la data de 6 iulie 2011 în prezenţa reprezentantului consumatorului [...] SRL, furnizorul de energie electrică [...] SA a constatat următoarea stare de fapt: s-a efectuat o verificare asupra grupului de măsură, montat în cutie de plastic pe soclu, respectiv contor Elster A1 R+30 (200)A găsit sigilat cu sigilii Sui [...] [...]/00124050 şi s-a constatat în urma verificării  efectuate cu aparatul analizor că datele afişate nu corespund cu valorile indicate de contor în modul alternativ pe faza „S” şi „T”.

În cuprinsul aceluiaşi înscris s-a menţionat faptul că s-a demontat contorul şi s-a pus în pungă sigilată în vederea trimiterii către laboratorul metrologic, fiind menţionat faptul că rezultatul analizei se va aduce la cunoştinţa consumatorului.

În privinţa acestui act, chiar recurenta exprimă un dubiu în calificarea sa ca act juridic civil, însă întrucât este documentul care a stat la baza verificării şi emiterii actelor ulterioare, considerate a fi producătoare de efecte juridice, s-a apreciat că se impune şi contestarea acestuia.

Rezultă însă cu evidenţă că această notă de constatare nu face altceva decât să constate o stare de fapt identificată de furnizorul de energie electrică şi poate fi analizat numai din perspectiva unui mijloc de probă în cadrul unei acţiuni admisibile.

Prin procesul-verbal de analiză a abaterilor nr. [...]/10 întocmit la data de 16.12.2011, înscris care reprezintă rezultatul verificărilor efectuate asupra contorului demontat la data de 06.07.2011, s-a stabilit că în urma verificării a fost constatată o intervenţie internă neautorizată în contor, ceea ce a condus la înregistrări eronate, astfel cum rezultă din raportul de expertiză metrologică nr. 79/20.10.2011.

În acelaşi înscris se menţionează, la rubrica „alte măsuri”, că va achita c/val. energiei electrice recalculate consumatorul în conformitate cu fişa de calcul anexată.

Rezultă, la fel ca şi în cazul notei de constatare, că acest proces-verbal de analiză a abaterilor este un document întocmit pentru stabilirea unei stări de fapt, respectiv rezultatul verificărilor contorului electric, şi nu dă naştere niciunui raport juridic obligaţional, chiar dacă se face referire la obligaţia consumatorului de a achita c/val energiei electrice.

Cu alte cuvinte, nu acest document poate sta la baza naşterii, în patrimoniul consumatorului, a obligaţiei de plată a energiei electrice, cu atât mai mult cu cât în afara descrierii generale a abaterii şi stabilirii perioadei de recalculare a energiei electrice, documentul tipizat nu cuprinde elemente concrete de identificare a unui raport juridic în conţinutul căruia să intre vreo obligaţie a consumatorului.

Nici faptul că în act se menţionează că există un drept de contestaţie la furnizor nu atrage natura unui act juridic civil, îndeosebi pentru faptul că recunoaşterea dreptului de contestaţie este specifică raporturilor de drept public şi nu celor de drept privat, cum este cazul prezentului raport juridic dedus judecăţii.

Prin fişa de calcul a energiei evaluate emisă de acelaşi furnizor la data de 16.12.2011, s-a calculat şi s-a stabilit totalul energiei electrice consumate şi neînregistrate în perioada 06.01.2011 – 06.07.2011, indicându-se că [...] SRL are un total de plată de 194.053 KWh.

Acest document are evident la bază constatările din procesul-verbal de analiză a abaterilor, însă considerăm că nu a dat naştere, prin el însuşi, obligaţiei de plată a consumatorului la c/val energiei electrice calculate ca fiind consumată şi neînregistrată, ci a realizat, astfel cum este şi denumirea, un calcul al energiei evaluate.

Izvorul obligaţional al plăţii contravalorii energiei electrice furnizate de [...] SA este reprezentat de contractul de furnizare a energiei electrice la micii consumatori finali, industriali şi similari la tarife reglementate nr.[...]/14.01.2005, actul juridic civil generator al raportului juridic obligaţional, astfel că în mod corect a stabilit instanţa de apel că cele trei acte contestate pot fi utilizate ca înscrisuri – mijloace de probă, iar deficienţele lor nu pot fi verificate decât în cadrul unei acţiuni în realizare admisibilă.

Nici faptul că în baza acestor acte a fost emisă o factură prin care s-a stabilit în mod concret contravaloarea acestei cantităţi de energie electrică şi că factura poate sta la baza unei acţiuni în pretenţii contra consumatorului, nu atrage natura de acte juridice civile ale acestor documente.

Considerăm că nici contextul în care aceste acte au fost întocmite şi nici faptul că în final a fost emis un ordin de deconectare care a avut la bază neplata facturii nu pot înlătura apărarea [...] SA legată de inadmisibilitatea acţiunii în anularea actelor menţionate, o eventuală acţiune a furnizorului putând fi blocată de consumator.

De asemenea, contrar susţinerilor recurentei, considerăm că instanţa de apel a arătat propriul raţionament pentru care a considerat că cele trei acte nu pot fi contestate prin prezenta acţiune civilă, indicarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind făcută numai pentru a întări opinia exprimată, fără ca această hotărâre să fie determinantă pentru soluţia dată.

De altfel, chiar dacă jurisprudenţa nu este un izvor de drept, ea poate fi avută în vedere în formarea convingerii judecătorului, îndeosebi în chestiuni juridice care comportă discuţii pe planul accesului la justiţie şi mai ales când emană de la instanţa supremă.

Faţă de toate aceste argumente, apreciem că motivele de nelegalitate prevăzute de art.304 pct.8 şi pct.9 Cod procedură civilă de la 1865 nu sunt incidente, astfel că în baza art.312 alin.(1) va respinge recursul ca nefondat.