Evaziune fiscală

Sentinţă penală 164 din 20.02.2017


Data publicare portal: 15.01.2018

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria … nr. …  înregistrat pe rolul Judecătoriei … sub nr. …, a fost trimisă în judecată inculpata …, cercetată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 4 din Legea nr. 241/2005, reţinându-se în actul de sesizare în fapt, că în data de 02.06.2014, ora 0930, inculpata …, administrator al …, a refuzat nejustificat să prezinte … documentele contabile ale societăţii, menţionate în invitaţia nr. 2285/15.05.2014.

Prin încheierea judecătorului de cameră preliminară din data de 06.10.2016, în baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen. s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 2980/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria …privind pe inculpata …, cercetată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 4 din Legea nr. 241/2005, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Prin acelaşi act s-a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpata ...

Pe parcursul cercetării judecătoreşti, a fost audiată inculpata care a recunoscut în totalitate săvârşirea faptei reţinute în actul de sesizare, nu a contestat probele administrate în faza de urmărire penală şi a solicitat aplicarea procedurii simplificate, a depus acte în circumstanţiere.

Din ansamblul probelor administrate în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Inculpata … are vârsta de … ani şi locuieşte în oraşul …, judeţul ...

În data de 02.06.2014, ora 0930, inculpata …, administrator al …, a refuzat nejustificat să prezinte … documentele contabile ale societăţii, menţionate în invitaţia nr. 2285/15.05.2014.

În cursul judecăţii, inculpata a recunoscut în totalitate fapta reţinută în sarcina sa, solicitând ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Situaţia de fapt mai sus menţionată se susţine cu următoarele mijloace de probă: plângerea … (fil. 6-9), invitaţia nr. 2285/15.05.2014 (fil. 12), adresa … nr. 19335/2015 (fil. 64-66), adresa … (fil. 32), declaraţie martor (fil. 39-41), declaraţii inculpat (fil.35-37, 47-49, 56, 57), alte înscrisuri.

În drept, fapta inculpatei … administrator al …care în data de 02.06.2014, ora 0930, a refuzat nejustificat să prezinte … documentele contabile ale societăţii, menţionate în invitaţia nr. 2285/15.05.2014, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 4 din Legea nr. 241/2005.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret, instanţa reţine că inculpata se afla la primul conflict cu legea penala, a recunoscut săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa şi a răspuns la toate solicitările organelor judiciare.

Pentru aceste motive, având în vedere şi aplicarea în cauză a dispoziţiilor art. 396 alin. 1 şi 4 din Codul de procedură penală raportat la art. 83 din Codul penal şi art. 375 alin. 1, art. 396 alin. 10 din Codul de procedură penală, stabileşte pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatei …, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prev. şi ped. de art. 4 din Legea nr. 241/2005.

În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei, instanţa constată că, în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 83 C. pen., pedeapsa stabilită fiind mai mică de 2 ani închisoare, respectiv 1 an închisoare, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, acesta şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

De asemenea, se constată faptul că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea săvârşită de inculpat este de 5 ani închisoare, valoare inferioară celei de 7 ani închisoare prevăzute de art. 83 alin. 2 C. pen. iar inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

În baza art. 83 alin. 1 din C.p. va amâna aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 din Codul penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85 alin. 1 din Codul penal pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul …, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 86 alin. 1 din Codul penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c - e se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul ...

În baza art. 404 alin. 3 din Codul de procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

În baza art. 274 alin. 1 C. proc. pen. obligă inculpata la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.