Liberare condiţionată - art. 59 si următoarele Cod Penal

Sentinţă penală 2051 din 30.10.2017


Obiect –  liberare condiţionată - art. 59 si următoarele Cod Penal

Cuprins pe materii : Drept penal. Liberare condiţionată. Termen de reanalizare.

Index alfabetic :

-Liberare condiţionată

-Termen reanalizare

Rezumat hotărâre  :

 Instanţa de fond

A avut în vedere faptul că petentul  nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, nu a făcut dovada că perioada petrecută în detenție a condus la reeducarea sa şi la înţelegerea pe deplin a necesităţii respectării valorilor sociale ocrotite de lege, precum și că a avut probleme de relaţionare cu cadrele instituţiei, a săvârşit 7 abateri disciplinare, ultima sancţionată în data de 07.07.2017, din care două foarte grave. S-a mai constatat că în perioada executată a câştigat 115  credite, dar a pierdut prin sancţiuni 200, soldul său actual indicând o valoare negativă de – 85, nefiind niciodată recompensat.

Calea de atac:

Împotriva acestei hotărâri a declarat contestație petentul M.C.M. ndreptată împotriva sentinței penale nr. 2051 / 30.10.2017 a Judecătoriei Galați. Contestația nu a fost motivată în drept ori în fapt.

Tribunalul a reţinut că potrivit art. 59 si următoarele Cod Penal, pentru a putea beneficia de liberare condiţionată este necesară îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii, respectiv:

-executarea unei părţi din pedeapsă, care este diferită în funcţie de pedeapsa aplicată de instanţă, vârsta condamnatului şi forma de vinovăţie cu care s-a săvârşit infracţiunea;

-sa fie stăruitor în muncă;

-sa fie disciplinat pe durata executării pedepsei;

-sa dea dovezi temeinice de îndreptare.

 In cauza de față, pentru a putea fi analizat în vederea liberării condiționate, condamnatul M.C.M. trebuie să execute 2/3 din pedeapsă, respectiv 974 zile, de la 08.09.2015 la 25.10.2017 acesta executând 779 zile, la care se adaugă alte 54 zile executate în stare de arest preventiv și 150 de zile considerate ca executate în baza Legii nr. 169 / 2017.

 În ceea ce privește comportamentul in timpul executării detenției, instanța retine ca M. C. M. a fost sancționat de 7 de ori în perioada executării pedepsei pentru diverse abateri (autoagresiune, atitudine necuviincioasă față de cadre, confecționare/ deținere obiecte interzise), nefiind recompensat niciodată.

În conformitate cu prevederile art. 52 Cod Penal, pedeapsa este in egala măsura o măsură de constrângere şi un mijloc de reeducare a condamnatului, scopul acesteia fiind acela de prevenire a săvârşirii de noi infracţiuni, iar pentru a se asigura acest scop, pedeapsa trebuie să fie adecvata atât în momentul individualizării prin aplicarea ei de către instanţa, cât şi în momentul executării efective a pedepsei.

Tribunalul apreciază că în cauza de față nu sunt îndeplinite condițiile cumulative prevăzute de lege pentru a se dispune liberarea condiționată. Așa cum s-a arătat anterior, pe durata executării pedepsei condamnatul a avut un comportament necorespunzător, fiind sancționat în repetate rânduri, fără ca sancțiunile aplicate să îi fie ridicate ca urmare a recompensării. De asemenea, petentul-condamnat este cunoscut cu antecedente penale, anterior pedepsei pe care o execută în prezent fiind condamnat în repetate rânduri și liberat condiționat, ceea ce demonstrează că reeducarea sa se desfășoară cu dificultate, fiind astfel necesară menținerea sa în stare de detenție.

 În ceea ce privește termenul de reanalizare fixat de administrația locului de deținere și confirmat de prima instanță, Tribunalul apreciază că se impune reducerea acestuia. Astfel, față de gravitatea abaterilor disciplinare săvârșite de condamnat, precum și raportat la durata totală a pedepsei, Tribunalul urmează a admite  contestația formulată de M. C. M. împotriva sentinței penale nr. 2051 / 30.10.2017 a Judecătoriei Galați, va desființa hotărârea atacată și în rejudecare va proceda la reducerea termenului fixat în vederea reanalizării de la 21.08.2018 la 21.05.2018.

În baza art. 275(3) Cod Procedură Penală cheltuielile judiciare avansate de către stat urmează a rămâne în sarcina acestuia.

Problema de drept

Soluție netemeinică sub aspectul  fixării unui termen prea lung de reiterare a cererii de liberare condiționată.