Infracţiunea de furt în scop de folosinţă

Sentinţă penală 195 din 26.03.2018


Prin rechizitoriul nr. …/115/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, Bacău şi înregistrat sub nr…./260/2017  pe rolul Judecătoriei Moineşti, a fost trimis în judecată inculpatul H.G.E. ,pentru săvârşirea infracţiuniilor de furt în scop de folosinţă şi conducerea unui vehicul fâră permis de conducere, fapte prevăzute şi pedepsite de art.230 alin.1 rap. la art.228 alin.1 - art.229 alin.1 lit.b) şi art.335 alin.l Cod penal, cu aplicarea art.38 alin.1 şi art.113 alin.3 Cod penal.

În actul de sesizare a instanţei se arată că inculpatul la data de 20.03.2016, a luat autoturismul marca Ford, cu nr.BC-88-…., aparţinând persoanei vătămate I.A. , fără ştirea acesteia, pe care l-a condus, fără a poseda permis de conducere, din oraşul …., până pe str……, din oraşul ….. unde a pierdut controlul volanului şi a ieşit de pe carosabil, avariind autovehiculul.

Din probatoriul administrat în cauză, materialul de urmărire penală şi declaraţiile date în faza de cercetare judecătorească, instanţa a reţinut următoarele:

Inculpatul  H.G.E. a fost trimis în judecată deoarece la data de 20.03.2016, a luat autoturismul marca Ford, cu nr.BC-….., aparţinând persoanei vătămate I.A. , fără ştirea acesteia.

Inculpatul şi persoana vătămată , au arătat că se împacă cu privire la faptele reţinute în rechizitoriu .

Potrivit art. 159  alin. 2 din Noul Cod Penal ” Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă  „ iar în conformitate cu dispoziţiile art. 231 Noul Cod Penal în cazul faptelor prevăzute la art. 228 împăcarea înlătură răspunderea penală .

De asemenea din coroborarea art. 16 alin. 1 lit. g Cod procedură penală rezultă că în situaţia în care în faza de judecată părţile declară că se împacă instanţa va dispune încetarea procesului penal.

Prin urmare, instanţa, văzând poziţia procesuală a părţilor prezente, care au declarat că se împacă total şi necondiţionat cu privire la infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată inculpatul, va dispune încetarea procesului penal.

În baza art. 397 alin. 1 Noul C.proc.pen. va lua act că persoana vătămată nu mai are pretenţii civile faţă de la inculpat deoarece prejudiciul a fost recuperat .

În baza art. 275, alin. 2, pct. 2, lit. d Cod procedură penală care prevede că în caz de împăcare cheltuielile judiciare se vor suporta de ambele părţi, atât inculpatul cât şi persoana vătămată  va fi obligată la cheltuieli judiciare către stat.

La data de 20.03.2016, în jurul orei 00:15, inculpatul H.G.E. a condus un autoturism marca Ford cu nr.BC- pe  str. ….din oraşul D.., judeţul Bacău ( DN 12A) , unde a pierdut controlul volanului şi a ieşit de pe carosabil.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat faptul că inculpatul nu posedă permis de conducere .

Prezent în instanţă inculpatul au solicitat aplicarea prevederilor art.375 alin. (1) şi (2) rap. la art. 396 alin. (10) N.C.proc.pen.

Martorul B.C.P. a relatat că a văzut maşina prietenului său, I.A. , avariată, într-o grădină, la volanul acesteia aflându-se inculpatul, care avea sânge în zona feţei. În prezenţa martorului, inculpatul a încercat să scoată autoturismul din grădina în care a intrat.

Martorul M.V.  a declarat că inculpatul i-a solicitat să repare autoturismul cu nr.BC-88-YST, despre care a menţionat că l-a avariat, prin producerea unui accident de circulaţie .

Situaţia a fost dovedită şi prin : proces-verbal de cercetare la faţa locului şi planşe foto aferente (f.4 vol.I şi f.1-5 vol.II); proces – verbal investigare tehnico-ştiinţifică şi planşe foto aferente (f.7-8 vol.I şi f.6-8 vol.II); proces – verbal identificare husă telefon mobil (f.9 vol.I);adresă nr.288388 din 11.05.2016 a IPJ Bacău – Serviciul Rutier (f.10 vol.I);declaraţie persoană vătămată I.A.  (f.11 vol.I); declaraţie parte responsabilă civilmente H.E.  (f.13 vol.I); declaraţie martor B.C.P.  (f.14 vol.I);declaraţie martor I.A.  (f.15 vol.I);declaraţie martor I.A.  (f.16 vol.I);declaraţie martor M.V. (f.17 vol.I);declaraţie martor G.V.I.  (f.18 vol.I);planşe foto autoturism avariat (f.12-27 vol.II);mijloc material de probă ridicat cu ocazia cercetării la faţa locului (f.28-29 vol.II);declaraţiile suspectului H.G.E. (f.23 şi 32 vol.I).

Fapta inculpatului H.G.E., care la data de 20.03.2016, a condus autoturismul marca Ford, cu nr.BC-…. fără a poseda permis de conducere, din oraşul …., până pe str. …din oraşul …, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea unui vehicul fâră permis de conducere, fapte prevăzută şi pedepsită de art.335 alin.l Cod penal, cu aplicarea art.113 alin.3 Cod penal, inculpatul fiind în vârstă de 17 ani la data săvârşirii faptelor.

În concepţia noului Cod penal, un minor infractor se sancţionează, de regulă, cu o măsură educativă neprivativă de libertate, iar în mod excepţional, când recade în infracţionalitate sau comite chiar pentru prima oară o infracţiune gravă sau deosebit de gravă, faţă de acesta se ia o măsură educativă privativă de libertate.

Se va avea în vedere că inculpatul actualmente este major și conform actelor depuse la dosar muncește în străinătate cu contract .

Deși faptele pentru care a fost trimis în judecată sunt grave , o măsură educativă privativă de libertate , nu ar face altceva decât să ducă la pierderea locului de muncă și a echilibrului economico social în care se află în prezent.

Potrivit dispoziţiilor din alin. (2) ale art.115 din noul Cod penal, alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de  minor se face, în condiţiile art. 114 privitor la consecinţele răspunderii penale a minorului, pe baza criteriilor generale de individualizare a pedepsei prevăzute în art. 74 alin. (1) lit. a) - g) noul Cod penal. Aceste criterii trebuie să fie folosite mai întâi pentru a decide care dintre cele două categorii de măsuri educative este aplicabilă în cauză şi apoi pentru alegerea şi individualizarea măsurii aplicabile.

În acest sens sunt şi concluziile referatului întocmit de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bacău.

Faţă de situaţia că minorul este la prima încălcare a legii penale , a acoperit în totalitate prejudiciul creat şi a avut o poziţie sinceră , conform art. 117 C. pen. i se va aplica inculpatului minor, măsura educativă a stagiului de formare civică , constând în obligaţia acestuia de a participa la un program cu o durată de 4 luni .

Se va trage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.123 NCP, în sensul că dacă nu respectă cu rea-credinţă condiţiile de executare a măsurii educative sau a obligaţiei impuse , instanţa va dispune : prelungirea măsurii educative , înlocuirea măsurii luate cu o altă măsură neprivativă de libertate mai severă , înlocuirea măsurii luate cu internarea într-un centru educativ.

În baza art.274 alin.3 Cod proc penală cheltuielile judiciare către stat vor rămâne în sarcina acestuia.