Obligatia de a face

Sentinţă civilă 988 din 04.06.2018


Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Olt- Sectia I Civilă sub nr....../104/2017, la data de 15.11.2017, reclamantul  P. C. I. a chemat în judecată pe pârâţii  Consiliul Judetean Olt - Direcţia Judeţeană de Evidenta A Persoanelor  şi Unitatea Administrativ Teritorială Dăneasa –Serviciul de Stare Civilă- prin Primar şi a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligaţi pârâţii să transcrie in registrele de stare civila certificatul de naştere privind pe fiul acestuia, P. M. G., născut la data de 07.05.2016 in localitatea Perugia -Italia.

În motivarea cererii, reclamantul arată că prin cererea înregistrata la Primăria comunei Dăneasa, judeţul Olt, sub nr. 188/03.10.2017, a solicitat transcrierea in registrele de stare civila a extrasului de naştere al fiului său P. M. G., născut la data de 07.05.2016 in localitatea Perugia -Italia.

Arată faptul că este intr-o relaţie de concubinaj cu mama minorului de la începutul anului 2015 si au locuit împreuna in Italia unde, de altfel s-a născut si minorul P. M. G.-rezultat din relaţia acestora  de concubinaj. In tot acest timp si pana la data de 03.11.2016, când s-a pronunţat divorţul, mama minorului era căsătorita cu numitul Drăgan Ionuţ, prezumtiv tată, dar care nu beneficiază in acest caz de această prezumţie; în Italia, a mers împreuna cu mama minorului B. I. M. (fostă Drăgan) si a înregistrat naşterea copilului  său in Perugia-Italia, la rubrica "tata" fiind trecut acest  tata biologic, intrucat i s-a spus ca nu are relevanta faptul că mama este căsătorita cu altcineva, declararea si înregistrarea naşterii se face de către tatăl biologic, daca doreşte sa îl recunoască.

Reclamantul arată că pârâtul CONSILIUL JUDETEAN OLT - DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE EVIDENTA A PERSOANELOR, prin adresa  nr. 3236/l1.10.2017, a apreciat că nu este posibila  transcrierea in registrele de stare civila  române  a certificatelor  de naştere eliberate de autorităţile străine care au înscris la rubrica "numele tatălui" alt nume decât al soţului mamei copilului, invocând in acest sens dispoziţiile art. 414 alin 1 din Legea nr 287/2009 republicata, cu modificările, si completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor art.32 alin. (2) din HG. nr.64/2011, "întocmirea actului de naştere se face la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria în raza căreia are domiciliul/sediul unul dintre părinți, instituția interesată, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive si irevocabile; pentru a stabili dacă naşterea a fost sau nu înregistrată în străinătate, structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P de la domiciliul petentului, în baza documentelor depuse si a declaraţiilor date în formă autentică, solicită D.E.P.A.B.D. efectuarea de verificări, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe *Departamentul consular, denumit în continuare M.A.E. * D.C.

(3)în cazul în care naşterea unui cetăţean român s-a produs în străinătate, dar a fost înregistrată cu date nereale, structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. de la domiciliul petentului, prin verificările pe care le întreprinde, stabileşte în ce anume constă neconcordanta dintre datele consemnate în actul înregistrat si datele de identificare reale ale părinților copilului, pe bază de documente si declaraţii date în formă autentică ale persoanelor care pot da relaţii, inclusiv ale părinților copilului.

(4)în cazurile prevăzute la alin. (2) si (3), referatul se transmite instanței judecătoreşti numai după primirea avizului D.E.P.A.B.D."

Reclamantul  arată faptul că actul de naştere al minorului P. M. G. este un înscris autentic emis de Primăria Perugia Italia, la rubrica tata fiind trecut acesta intrucat este tatăl biologic al minorului. Deși soţul mamei minorului a cunoscut faptul că s-a născut acest minor in timpul căsătoriei cu acesta si a acceptat ca nu beneficiază de prezumţia de paternitate reglementata de dreptul român așa cum rezulta din considerentele sentinţei nr. 283/03.11.2016 pronunţata de Judecătoria Răducăneni, jud. Iași, nu a contestat faptul că reclamantul nu ar fi tatăl minorului, ba chiar a depus extras de pe actul de naştere al minorului in limba italiana si tradus in limba romana.

Actul de naştere al minorului P. M. G., a fost emis in baza art 3,4,5,7 al Convenţiei Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr.65/2012, care a intrat în vigoare la data de 24 august 2012.

Prin urmare, reclamantul consideră  că nu este necesar să obţină o hotărâre privind tăgada paternităţii sau de stabilire a filiaţiei, intrucat acel act de naştere al minorului produce efectele pe teritoriul Italiei, dar si pe teritoriul României intrucat a aderat la Convenţia de la Viena, iar înscrisul respectiv este perfect valabil. Nu poate sa ceară modificarea sau anularea actului de naştere al minorului la autorităţile italiene, atâta timp cât nu contravine reglementarilor legale din Italia, dar nici din România care a aderat la Convenţia de la Viena prin Legea nr.65/2012, care a intrat în vigoare la data de 24 august 2012.

In opinia sa, reclamantul arată nu se poate solicita tăgada atâta timp cat  acesta in calitate de tata biologic care a recunoscut copilul este trecut la rubrica "tata" in certificatul emis de autorităţile italiene, si nu prezumtivul tata.

In drept,  au fost invocate  dispoziţiile art.7 din Lege nr. 554/2004, dispoziţiile HG. nr. 64/2011, Convenţia de la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr.65/2012, care a intrat în vigoare la data de 24 august 2012, art. 11 alin. 1 si 2 si art. 20 din Constituţia României.

In dovedirea  cererii  s-a solicitat  proba cu înscrisuri, respectiv certificatul de naştere emis de Primăria Perugia Italia tradus, sentinţa civila nr. 283/2016, cărti de identitate, răspunsurile date de pârâte la cererea de transcriere a certificatului de naştere al minorului.

 Pârâtul Consiliul Județean Olt - Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor  a formulat întâmpinare prin care a  solicitat respingerea acţiunii formulată de reclamantul P. C . I., ca nefondată, sens in care a invocat dispoz art. 414 alin. (1) si 429 din Legea nr. 287/2009 - privind Codul Civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În drept, au fost invocate dispoziţiile Hotărârii de Guvern nr. 64/2011, ale prevederilor Codului Civil, Codului de Procedură Civilă, dispoziţiilor Legii nr. 554/2004.

La termenul din data de 04.04.2018, din oficiu, instanţa a invocat excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Olt, in  soluţionarea cauzei.

Prin sentinţa civilă  nr. 238/04.04.2018, pronunţata de Tribunalul Olt- Sectia I Civilă, a fost admisa excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Olt şi s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Caracal, reţinându-se ca potrivit dispoz art.94 pct.1 lit.b C.pr.civ., judecătoriile judeca  in prima instanţă  cererile referitoare la înregistrările  in registrele de stare civilă, potrivit legii.

Cum in prezenta cauza se solicita obligarea autorităţilor competente sa procedeze la efectuarea înregistrării  in registrul de stare civilă a nasterii minorului  P. M. G., apare ca fiind intemeiata exceptia de necompetenta materiala invocata, astfel incât, in temeiul dispoz art. 132 alin. 3 C.proc.civ., a fost admisă exceptia si s-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Caracal.

Cererea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Caracal sub nr...../207/2018, la data de 03.05.2018, fixandu-se termen de judecata la data de  04.06.2018, pentru cand au fost citate părtile.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin  cererea înregistrata la Primăria comunei Dăneasa, judeţul Olt, sub nr. 188/03.10.2017, reclamantul P. C. I.a solicitat transcrierea in registrele de stare civila a extrasului de naştere al fiului său P. M. G., născut la data de 07.05.2016 in localitatea Perugia -Italia.

Instanţa, constată din sustinerile reclamantului ca acesta s-a aflat într-o relaţie de concubinaj cu mama minorului, B. I. M. (fostă Drăgan) de la începutul anului 2015 si au locuit împreuna in Italia unde s-a născut si minorul P. M. G., naşterea fiind înregistrata la Primăria Perugia-Italia conform extrasului certificatului de naştere.

La rubrica "tata" din actul de naştere apare ca fiind trecut P. C. I. ca  tată biologic.

Din sentinţa civilă nr. 283/3.11.2016 pronunţata de Judecătoria Răducăneni judetul Iasi in dosarul nr. 204/2086/2016, rezulta ca la data respectivă mama minorului era casatorita cu numitul D. I.

Conform art. 414 N. c.civ. referitor la prezumţia de paternitate, copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.

De asemenea,  paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.

Pârâtul  CONSILIUL JUDETEAN OLT - DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE EVIDENTA A PERSOANELOR, prin adresa  nr. 3236/l1.10.2017, a constatat că nu este posibila  transcrierea in registrele de stare civila  române  a certificatelor  de naştere eliberate de autorităţile străine care au înscris la rubrica "numele tatălui" alt nume decât al soţului mamei copilului, invocând in acest sens dispoziţiile art. 414 alin 1 din Legea nr 287/2009 republicata, cu modificările, si completările ulterioare.

Reţine instanţa că potrivit dispoziţiilor art.32 alin. (2) din HG. nr.64/2011, "întocmirea actului de naştere se face la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria în raza căreia are domiciliul/sediul unul dintre părinți, instituția interesată, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive si irevocabile; pentru a stabili dacă naşterea a fost sau nu înregistrată în străinătate, structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P de la domiciliul petentului, în baza documentelor depuse si a declaraţiilor date în formă autentică, solicită D.E.P.A.B.D. efectuarea de verificări, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe *Departamentul consular, denumit în continuare M.A.E. * D.C.

(3) În cazul în care naşterea unui cetăţean român s-a produs în străinătate, dar a fost înregistrată cu date nereale, structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. de la domiciliul petentului, prin verificările pe care le întreprinde, stabileşte în ce anume constă neconcordanta dintre datele consemnate în actul înregistrat si datele de identificare reale ale părinților copilului, pe bază de documente si declaraţii date în formă autentică ale persoanelor care pot da relaţii, inclusiv ale părinților copilului.

(4) În cazurile prevăzute la alin. (2) si (3), referatul se transmite instanței judecătoreşti numai după primirea avizului D.E.P.A.B.D."

În speţă,  constatându-se că raportat la actele existente la dosar şi având in vedere ca filiaţia faţă de tatăl din căsătorie se stabileşte prin efectul prezumţiei de paternitate aşa cum prevăd disp.art. 408 alin 2 Cod civil,  iar potrivit art. 453 alin. 1 c.civ. atât timp cât o legătură de filiaţie legal stabilită nu a fost contestată în justiţie, nu se poate stabili, pe nicio cale, o altă filiaţie, instanţa va respinge acţiunea formulata de reclamant, ca neîntemeiată.

Postat 25.06.2018