Plângere impotriva procesului verbal de contraventie

Sentinţă civilă 1262 din 13.09.2017


Prin actiunea inregistrată pe rolul acestei instante la data de 12.04.2017,  sub nr. 1637/260/2017, petenta SC C:L. cu sediul social  in …..a formulat plângere impotriva procesului verbal de contraventie seria ….., nr. ……..încheiat de intimatul  ITM BACĂU.

Actiunea a fost legal timbrată, cu chitanţă  anulată la dosar.

Analizând actele dosarului, instanţa retine următoarele:

Constată că petenta  a fost amendată  conform procesului verbal  seria …. nr. ….. intrucât la sediul societăţii a fost găsit in urma unui control al I.T.M. Bacău numitul M. I.  fără forme  legale de angajare.

Procesul - verbal  este apreciat de instanţă  ca fiind legal  intocmit, fără a se constata motive de nulitate.

Plângerea  contravenţională  a fost depusă  in termen legal.

Din actele dosarului rezultă că numitul M.I. a fost depistat in data de 7.03.2017  la sediul societăţii petente,  fără  a se fi incheiat  un contract de muncă cu acesta .

Din actele dosarului rezultă că  in prezent persoana respectivă  are contract de muncă cu societatea,  legal întocmit,  persoana respectivă  declarând  inspectorilor de muncă  că  era in perioada de probă si  discutase cu patronul societăţii salariul, urmând ca acest contract să  fie încheiat.

Instanta  constată că societatea  in cauză  este o spălătorie cu câţiva  angajati, cu  o cifră  de afaceri redusă  si care nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme in trecut. Fapta in sine  există, aspectul contravenţional  a fost constatat  de către instanţă  intrucât  Lg. nr.  53/2003 prevede in mod expres ca acest contract de muncă  să  fie incheiat anterior  primirii persoanei la muncă.

In fapt, situatiile diferă, in sensul că  se poate aprecia că  patronul vrea să  urmarească  evolutia acelei persoane sub forma unei probe de lucru pentru a-i urmări calităţile individuale  in ce priveste  obligatiile de serviciu. Situatia rezultă însă  din fişa individuală a persoanei găsite la muncă,  care declară că  lucra si a  negociat salariul. Trebuie apreciat si faptul că  societatea  a incheiat contract  munca cu persoana respectivă,  iar acesta este in prezent salariatul societatii.

Instanta nu apreciază  o intentie frauduloasă a societatii,  ci doar o procedură  incorectă  in ce priveste relatiile de muncă  cu angajatul,  motiv  pentru care va admite in parte plângerea si va dispune inlocuirea amenzii aplicate cu măsura avertismentului raportat la motivatia arătată,  cât si la faptul că  cuantumul amenzii este mult prea mare faţă  de condiţiile săvârsirii contraventiei.

Va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.