Contestatie tabel suplimentar creante

Sentinţă civilă 1 din 04.02.2015


Pe rol fiind solutionarea contestatiei formulate de catre creditoarea contestatoare D.G.R.F.P.  şi contestatoarea SC F D SA S I cu privire la tabelul suplimentar al creanţelor intocmit in cadrul procedurii de insolvenţă a debitoarei SC F S L SRL de către lichidatorul judiciar LD E G IPURL.

1. Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la data de 17.04.2014, contestatoarea SC F D SRL a formulat contestaţie cu privire la tabelul suplimentar al creanţelor debitoarei SC F S L SRL, întocmit de către lichidatorul judiciar LD E G IPURL H.

În principal creditoarea a arătat că solicită înscrierea sa suplimentară în tabelul consolidat cu suma de 406 909,52 lei, reprezentând accesorii/penalizări de întârziere calculate potrivit art 41 al 2 din Legea 85/2006. susţine că neînscrierea acestei sume în tabelul suplimentar este nelegală, întrucât a încheiat cu debitoarea contractul de vânzare – cumpărare nr. /06.11.2009 şi s-a constituit în favoarea sa o garanţie reală mobiliară asupra stocului de bunuri fungibile –produse farmaceutice şi medicamente şi medicamente, conform condiţiilor generale de vânzare şi avizului de înscriere la AEGRM nr. 2009-00015716571916-ONG.

Arată că a fost înscrisă în tabelul definitiv al creanţelor, întocmit în procedura generală cu o creanţă garantată în valoare de 250 869 lei şi cu o creanţă chirografară de 612 334,99 lei, că pe parcursul procedurii au fost valorificate bunuri ale debitoarei ce depăşesc valoarea creanţei garantate înscrise în tabelul definitiv, astfel că a procedat în temeiul art 41 al 2 din lege la calcularea de penalizări pentru suma – creanţă garantată cu care a fost înscrisă în tabelul definitiv.. susţine că declaraţia sa de creanţă suplimentară cuprinde alte creanţe decât cele deja înregistrate şi reprezintă penalizări de întârziere contractuale calculate până la momentul deschiderii procedurii simplificate, asupra sumei înscrise în tabelul definitiv cu titlu creanţă garantată.

A înţeles contestatoarea să conteste creanţa creditoarei C B SA, cel de-al doilea creditor garantat din tabelul definitiv, cu care aceasta a fost înscrisă în tabelul suplimentar, respectiv suma de 192 585,37 lei, având în vedere că acestea nu puteau fi înscrise pentru identitate de raţiune.

Arată că C B a fost înscrisă în tabelul definitiv cu o creanţă garantată de 597 804 lei, că în cauză s-a derulat şi un plan de reorganizare confirmat de către instanţă, fiind incidente disp. art 102 alin 1 şi 2 din Legea 85/2006. ca urmare a eşuării planului si intrării în faliment, consideră că trebuiai aplicate disp. art. 108 al 3 din lege.

Contestaţia a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 200 lei.

În cauză s-a formulat întâmpinare de către creditoarea contestată C B SA, prin care a arătat că deţine o garanţie reală imobiliară (ipotecă de rang I şi II) si cu privire la imobilul spaţiu comercial al debitoarei, care alături de stocul de marfă şi gajul pe conturi întregesc garanţiile băncii.

În acest context cosideră creditoarea intimată că deţinând o creanţă garantată acesteia îi sunt aplicabile disp. art 41 al 2 din lege, dar şi cele ale art 41 alin 3 din aceeaşi lege.

2. la data de 05.05.2014 a fost înregistrată în cauza de faţă şi contestaţia formulată de creditoarea DGRFP I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice I, cu privire la tabelul suplimentar al creanţelor debitoarei SC F S L SRL, întocmit de către lichidatorul judiciar LD E G IPURL H, respectiv cu privire la propria creanţă.

Susţine creditoarea că în urma intrării debitoarei în procedura falimentului a depus declaraţie de creanţă cu privire la suma totală de 304 312 lei. Arată că pe perioada în care s-a aflat în insolvenţă (perioada de reorganizare şi observaţie) debitoarea a derulat activitate şi a înregistrat obligaţii fiscale noi, însă lichidatorul judiciar nu a înscris în tabelul suplimentar aceste noi obligaţii fiscale.

Contestaţia este scutită de plata taxei de timbru si a fost însoţită de documente fiscale.

Analizând contestaţia de faţă, judecătorul sindic reţine cele ce urmează:

Pentru lămurirea problemelor de drept ridicate de cele două contestaţii se impune prezentarea stadiilor procedurii insolvenţei la care este supusă debitoarea.

Astfel, prin sent. civ. 1700/S/14.12.2011 a acestei instanţe s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitorului SC F S L,n cu sediul în I, str. S L, nr. 2, bl. M K, parter, nr. O.R.C. J.

Prin sent. civ. nr. 410/S/13.03.2013 s-a dispus confirmarea planului de reorganizare al activitatii propus de catre debitoarea SC F S L SRL I, cu sediul social în mun. I, str. S L, nr. 2, bl. M K, parter, jud. I cu privire la reorganizarea activitatii sale.

Prin sent. civ. nr. 430/S/05.03.2014 s-a dispus începerea procedurii generale a falimentului debitorului SC F S L, cu sediul în I, str. S L, nr. 2, bl. M K, parter, nr. O.R.C. J.

În ceea ce priveşte contestaţiile formulate de creditoarea F D SRL, se impune lămurirea modalităţii în care creanţele garantate vor fi înscrise în tabelul suplimentar al creanţelor, în situaţia în care debitoarea s-a aflat pe rând în perioadă de observaţie, perioadă de reorganizare, iar în prezent în faliment.

 în tabelul definitiv al creanţelor, întocmit în cadrul procedurii generale a insolvenţei, respectiv la terminarea perioadei de observaţie, au fost înscrişi doi creditori garantaţi:

-C B SA, creditor garantat cu o creanţă garantată de 597 804 lei, deţinând două categorii de garanţii: ipotecă asupra imobilului din I, str. S L, nr. 2, bl M K în baza contractului de garanţie imobiliară nr. /2008 şi contract de garanţie reală imobiliară nr. /08.10.2008, ambele înscrise la OCPI, şi garanţie real mobiliară asupra stocului de marfă (fond comercial), înscrisă la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare din 08.10.2008 şi prelungită la 27.09.2013

-F D SRL, creditor garantat cu o creanţă garantată de 250 869 lei, garantată cu garanţie reală mobiliară asupra stocului de marfă (fond de comert), conform înscrierii la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare din 23.12.2009.

Pentru a lămuri care sunt creanţele care trebuie înscrise în tabelul suplimentar al creanţelor, trebuie avută în vedere în primul rând definitia acestui act procedural dată de art. 3 pct 18 din Legea 85/2006: „tabelul suplimentar cuprinde toate creanţele născute după data deschiderii procedurii generale si pana la data începerii procedurii falimentului, acceptate de către lichidator in urma verificării acestora. In tabel va fi menţionată atât suma solicitată de către creditor, cat si suma acceptata si rangul de preferinţă”.

Creanţele garantate aflate în analiză în contestaţia de faţă beneficiază de aplicarea art 41 alin 2 din Legea 85/2006, însă numai în ceea ce priveşte modalitatea de întocmire a tabelului definitiv de creanţe, întrucât în cauza de faţă, ulterior întocmirii tabelului definitiv a intervenit o altă instituţie, respectiv cea a planului de reorganizare, plan care a fost confirmat prin sent. civ. nr. 410/S/13.03.2013 .

Efectul confirmării plenului de reorganizare este cel prevăzut de art. 102 alin 1 din lege, potrivit căruia „Când sentinţa care confirmă un plan intră in vigoare, activitatea debitorului este reorganizată in mod corespunzător; creanţele şi drepturile creditorilor si ale celorlalte părţi interesate sunt modificate astfel cum este prevăzut în plan. In cazul intrării in faliment ca urmare a eşuării planului sau a unei executări silite, planul confirmat va fi socotit ca o hotărâre definitivă si irevocabilă împotriva debitorului.”

Rezultă aşadar că, după confirmarea planului de reorganizare, drepturile creditorilor se reduc la valoarea şi categoria creanţelor cuprinse în programul de plăţi, nefiind admisă aplicarea în continuare a prevederilor art 41 al 2 din lege referitoare la curgerea accesoriilor în cazul creanţelor garantate. Valoarea creanţelor garantate se va reduce, urmare a votării şi confirmării planului, la valoarea creanţelor cuprinse în programul de plăţi.

Consecinţa eşuării planului de reorganizare în privinţa creanţelor garantate va fi aceea că vor fi înscrise în tabelul definitiv consolidat la valoarea cuprinsă în programul de plăţi, din care se va deduce ceea ce s-a achitat pe parcursul derulării planului de reorganizare, dacă este cazul.

Aceeaşi concluzie rezultă şi din dispoziţiile art 110 din Legea 85/2006, potrivit căreia „In cazul intrării in faliment după confirmarea unui plan de reorganizare, titularii creanţelor participă la distribuiri cu valoarea acestora, astfel cum au fost prezentate in planul confirmat, mai puţin cota încasată in cursul reorganizării. „

Nu poate fi admisă susţinerea creditoarei C B SA referitoare că acestor creanţe – garantate, născute anterior deschiderii procedurii, le-ar fi aplicabile dispoziţiile art. 41 al 3 din Legea 85/2006.

Astfel, textul de lege invocat prevede:

„3) In cazul in care se confirma un plan de reorganizare, dobanzile, majorarile sau penalitatile de orice fel ori cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita in conformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati. In cazul in care planul esueaza, prevederile alin.(1) si (2) se aplica corespunzator pentru calculul accesoriilor cuprinse in programul de plati, la data intrarii in faliment. ”

Rezultă din conţinutul textului de lege mai sus citat că acesta se referă exclusiv la regimul juridic al creanţelor născute ulterior deschiderii procedurii, ceea ce nu este cazul în speţa de faţă.

Pe cale de consecinţă, niciuna dintre creanţele garantate din cauza de faţă, respectiv cea a C B SA şi a F D SRL, nu erau îndreptăţite a fi înscrise cu sume suplimentare în tabelul suplimentar de creanţe şi vor fi înscrise în tabelul consolidat de creanţe cu valoarea creanţelor prevăzute în planul de reorganizare şi programul de plăţi, din care se vor deduce, dacă este cazul, sumele achitate pe parcursul derulării planului de reorganizare.

2. În ceea ce priveşte contestaţia formulată de către creditoarea DGRFP I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice I, reţine judecătorul sindic că aceasta a formulat o declaraţie de creanţe suplimentară cu privire la obligaţii fiscale născute în cursul perioadei de observaţie şi reorganizare. Acestei creanţe îi este aplicabil regimul juridic prevăzut de art. 41 al 3 din lege, teza a IIa : „(3) In cazul in care se confirma un plan de reorganizare, dobanzile, majorarile sau penalitatile de orice fel ori cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita in conformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati. In cazul in care planul esueaza, prevederile alin.(1) si (2) se aplica corespunzator pentru calculul accesoriilor cuprinse in programul de plati, la data intrarii in faliment. „

Rezultă aşadar că trebuie înscrise în tabelul suplimentar de creanţe doar obligaţiile fiscale propriu – zise născute ulterior deschiderii procedurii generale şi până la intrarea în faliment a debitoarei.

În această ipoteză, dacă calcularea accesoriilor la creanţele rezultate din continuarea activităţii debitorului insolvent ar fi fost prevăzută în mod expres în planul de reorganizare şi în programul de plăţi, ar fi fost admisibilă şi înscrierea acestora, însă în speţa de faţă o atare prevedere în plan nu există.

Ca atare, creditorul bugetar va fi înscris în tabelul consolidat, pe lângă suma menţionată în programul de plăţi, diminuată cu eventualele plăţi făcute pe perioada de reorganizare şi cu suma de 188 549 lei, creanţe fiscale propriu zise, aşa cum rezultă din documentele anexate contestaţiei de faţă. Nu vor fi înscrise, pentru considerentele arătate, eventuale accesorii calculate faţă de această sumă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

1. Respinge contestaţia creditoarei SC F D cu privire la tabelul suplimentar al creanţelor debitoarei SC F S L SRL, întocmit de către lichidatorul judiciar LD E G IPURL H, în ceea ce priveşte propria creanţă.

2. Admite contestaţia creditoarei SC F D cu privire la tabelul suplimentar al creanţelor debitoarei SC F S L SRL, întocmit de către lichidatorul judiciar LD E G IPURL H, în ceea ce priveşte creanţa creditoarei C B SA Bucureşti.

Dispune înlăturarea din tabelul suplimentar a creanţei C B SA.

3. Admite în parte contestaţia formulată de creditoarea DGRFP I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice I cu privire la tabelul suplimentar al creanţelor debitoarei SC F S L SRL, întocmit de către lichidatorul judiciar LD E G IPURL H.

Dispune înscrierea acestei creditoare în tabelul consolidat şi cu o creanţă bugetară în valoare de 88 189 lei.

La întocmirea tabelului consolidat, lichidatorul judiciar va avea în vedere considerentele prezentei hotărâri.

Executorie.