Conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Sentinţă penală 406 din 17.10.2017


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Conform articolului 88 alin.1 Cod penal dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 406/17.10.2017

Prin rechizitoriul nr. …/P/2016 din data de 16.03.2017 Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B  a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul S  B , pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului  prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că inculpatul  în data de 17.04.2016, în jurul orelor 2,25, a condus pe drumurile publice din jud. G  (respectiv DN2…D, pe raza com. B ) autoturismul marca VW cu nr. GL 09 N,,,,  având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,15 g‰.

Situaţia de fapt a rezultat din administrarea următoarelor mijloace de probă : proces verbal constatare a infracţiunii flagrante; buletin de analiză toxicologică nr. 5,,,,1/19.04.2016;  rezultat testare; proces verbal de recoltare probe biologice;  declarații inculpat.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei T  B  sub nr. …./2017, la data de 20.03.2017.

Prin încheierea nr. 109 din data de 03.05.2017, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. …/P/2016 din data de 16.03.2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria T  B  privind pe inculpatul S B, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului  prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

La termenul de judecată din data de 04.10.2017, inculpatul a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa şi a solicitat judecata cauzei în procedura simplificată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

În data de 17.04.2016, în jurul orelor 02,25, organele judiciare  din cadrul Poliţiei Oraşului B , au depistat circulând pe raza localităţii B , pe DN 2…D şi au oprit în trafic autoturismul marca VW cu nr. GL 09 N…...

Cu ocazia legitimării conducătorului auto, s-a stabilit identitatea acestuia, în persoana inculpatului S B, care se afla singur în autoturism.

Constatându-se faptul că inculpatul S B emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul Drager ARUB 0376, (poziţia 0…76) rezultând o alcoolemie de 0,50 mg/l în aerul respirat.

În aceste condiţii, inculpatul a fost condus la Spitalul Orăşenesc T  B  unde i s-a recoltat o singură probă de sânge, pe cea de-a doua refuzând-o .

Potrivit buletinului de analiză toxicologică nr. 5…1/19.05.2016, inculpatul S B avea o alcoolemie de 1, 15‰ alcool în sânge.

Cu ocazia depistării, inculpatul a afirmat că a consumat, în seara respectivă, o cantitate de 100 ml whiskey cu energizant la discoteca din satul B , apoi s-a urcat la volanul autoturismului său pentru a se deplasa la staţia peco din loc. B , pentru a alimenta cu carburant. La întoarcere, a fost oprit de către organele de poliţie.

Cu ocazia audierii in calitate de suspect, respectiv inculpat, numitul S B a recunoscut săvârşirea infracţiunii ce i se reţine în sarcină, declarând că în seara respectivă, în jurul orelor 2, a fost sunat de sora sa , care se afla în mun. C , iar pentru că nu avea semnal în interiorul locuinţei, a ieşit afară pentru a putea vorbi cu aceasta. Din cauza temperaturilor scăzute, s-a urcat în autoturism, a pornit motorul pentru a se încălzi. Cu această ocazie a observat că nu mai avea carburant, astfel că a hotărât să meargă la o staţie peco din loc. B  pentru a alimenta, iar la întoarcere a fost depistat de către organele de poliţie. În finalul declaraţiei precizează că nu consideră că a avut simţurile şi abilităţile de a conduce afectate din cauza consumului de alcool.

Din verificări, s-a stabilit că inculpatul S B a fost trimis în judecată prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria T  B  nr. …P/2014 din 05.10.2010, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal. (faptă din 12.08.2014).

După săvârşirea acestei infracţiuni, dar înainte de judecarea definitivă a cauzei, inculpatul S B a obţinut permisul de conducere seria 33…3 din 21.10.2014.

În drept, fapta inculpatului S B de a conduce în data de 17.04.2016, în jurul orelor 2,25, pe drumurile publice din jud. G  (respectiv DN2. , pe raza com. B.) autoturismul marca VW cu nr. G. 09 N..  având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,15 g‰, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de: conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal.

Sub aspect obiectiv, elementul material al infracţiunii îl reprezintă acţiunea de conducere în condiţii ilicite, prin nerespectarea interdicţiei de a conduce autoturismul sub influenţa alcoolului.

Fiind o infracţiune de pericol, fapta inculpatului a avut ca urmare imediată creare unei stări de pericol pentru relaţiile sociale ocrotite iar legătura de cauzalitate rezultă din materialitatea acţiunii desfăşurată efectiv de către inculpat.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acţionat cu intenţie indirectă întrucât, deşi nu a urmărit producerea urmării constând într-o stare de pericol pentru toţi cei implicaţi în circulaţia pe drumurile publice, acesta a acceptat cel puţin producerea acestei urmări.

La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului în temeiul textului de lege sus menţionat, instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În ceea ce priveşte gradul de pericol social concret al faptei săvârşite, instanţa va avea în vedere şi valorile sociale cărora li s-a adus atingere prin săvârşirea faptei, au fost puse în pericol nu numai desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, dar şi valori sociale mult mai importante, cum ar fi viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, precum şi proprietatea publică şi privată.

Conform fişei de cazier judiciar aflate la dosarul cauzei, inculpatul este cunoscut cu antecedente penale. Prin sentinţa penală nr. …/10.02.2016  a Judecătoriei T  B ., definitivă prin neapelare la data de 01.03.2016, inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă 8 (opt) luni  închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.

Având în vedere gradul de pericol social concret al faptei, împrejurările în care a fost săvârşită, persoana inculpatului care dă dovadă de stăruinţă în activitatea infracţională, instanţa apreciază că scopul educativ al pedepsei poate fi atins numai prin privare de libertate.

În temeiul disp. art. 88 alin. 3  Cod penal  raportat la art. 582 alin. 3 Cod procedură penală va dispune revocarea amânării aplicării pedepsei de 8 (opt) luni  închisoare stabilită prin sentinţa penală nr. 4…/10.02.2016  a Judecătoriei T  B , definitivă prin neapelare la data de 01.03.2016, va dispune condamnarea inculpatului  la pedeapsa stabilită prin hotărârea de amânare şi executarea pedepsei. 

În temeiul disp. art. 38 alin. 1 şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal  va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 8 (opt) luni  închisoare sporită la 10 (zece) luni şi 20 (douăzeci) de zile  închisoare.

Conform disp. art. 45 alin. 1 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de  disp. art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 2 (doi)  ani.

Conform disp. art. 45 alin. 5 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei închisorii.

Văzând şi dispoziţiile art. 274 alin. 1 Cod procedură penală