Durata suspendării contractului de muncă

Decizie Nr. 59/A a Curţii de Apel Târgu Mureş; Sentinţa ci din 08.02.2018


În dosarul dedus judecăţii s-a solicitat anularea deciziei de suspendare a contractului de muncă al reclamantului emis de pârâta  angajatoare.

Ca stare de fapt este necesar a se preciza că reclamantul a fost angajat prin contractul individual de munca, iar la 29 decembrie 2016 şi-a depus demisia de la locul de munca, începând cu data de 3 ianuarie 2017, deci fără respectarea termenului de preaviz.

În ce priveşte decizia nr.418 din 9 octombrie 2017, de suspendare a contractului de muncă al reclamantul, este nevoie a se sublinia faptul că este fondată critica apelantului referitoare la faptul că această decizie de suspendare nu prevede data până la care s-a dispus suspendarea contractului de muncă al reclamantului.

Acesta decizie a fost emisă la data de 9 ianuarie 2017, suntem în anul 2018, iar prin menţinerea sine die a acestei decizii de suspendare a contractului de muncă, se apreciază că nu se respectă scopul avut în vedere de către legiuitor şi nici normele de drept comun în procedura suspendării raporturilor juridice dintre părţi, care prevăd expres menţionarea datei până la care s-a dispus suspendarea.

În speţa dedusă judecăţii s-au aplicat prevederile art. 51 din Codul muncii, care prevede posibilitatea suspendării contractului de muncă în cazul absenţelor nemotivate ale salariatului, dar această aplicare s-a efectuat de către angajator în contextul în care reclamantul şi-a prezentat demisia, or, este un context total diferit  faţă de contextul în care se poate dispune suspendarea contractului de muncă al angajatului, pentru absenţe nemotivate, în scopul reluării raporturilor de muncă, fapt nedorit de către reclamant în cauza de faţă.

În acelaşi sens converg şi teoria şi practica juridică, în sensul că, „deşi Codul muncii nu prevede dispoziţii de procedură cu privire la suspendarea contractului individual de muncă, în toate cazurile  este util ca angajatorul să emită o decizie în care să constate existenţa unei cauze de suspendare, să precizeze temeiul legal şi durata suspendării” Curtea de Apel Constanţa, speţă cuprinsă în Codul muncii adnotat de Costel Gâlcă.

Aşa fiind se apreciază că nu se impun a mai fi analizate celelalte critici din memoriul de apel, urmând ca în baza art.480 Cod procedură civilă să se schimbe hotărârea atacată în sensul admiterii acţiunii formulate de reclamant şi să se dispună anularea deciziei emisă de societatea angajatoare, avându-se în vedere că în decizia de suspendare atacată nu s-a prevăzut termenul de finalitate al acestei suspendări, iar menţinerea unei stări juridice incerte între părţi, este în afara prevederilor legale în materie care statuează siguranţa circuitului civil sub toate raporturile juridice, deci şi în dreptul muncii.

Aplicând prevederile art.453 Cod procedură civilă, se va obliga intimata la plata sumei de 5656 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă în favoarea apelantului.