Contestație în anulare formulată împotriva unei hotărâri pronunțate într-un dosar înregistrat pe rolul instanțelor judecătorești înainte de intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă. Inadmisibilitatea invocării unui motiv de anulare ce a fost i

Decizie 90 din 23.05.2018


O cale extraordinară de atac promovată împotriva unei hotărâri pronunțată într-un dosar înregistrat pe rolul instanțelor judecătorești înainte de intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă rămâne supusă regulilor de procedură în vigoare la momentul inițial al formării dosarului, respectiv Codului de procedură civilă de la 1865, care reglementează alte cazuri de anulare a unei hotărâri judecătorești decât cel invocat de  contestatoare prin cererea dedusă judecății, motivul prevăzut de art. 503 alin. 2  punctul 4 Cod procedură civilă, referitor la omisiunea instanței de apel de a se pronunța asupra unuia dintre apelurile declarate în cauză, neavând corespondent în vechea reglementare, respectiv în art. 317 și 318 Cod procedură civilă de la 1865.

Decizia civilă nr. 90 din 23.05.2018 a  Curţii de Apel Galaţi

Prin contestația formulată la data de ..., înregistrată la … sub nr. ..., contestatoarea … a solicitat anularea deciziei civile nr. ... din ..., pronunțată în dosarul nr. ..., susținând, în esență, că aceasta este nelegală, întrucât instanța de apel a omis să se pronunţe pe apelul declarat de …. În dezvoltarea acestui motiv de anulare, contestatoare a arătat că, împotriva sentinței civile nr. 295 din 30.03.2017 a x au declarat apel atât revizuientul …, cât și intimatul …, acesta din urmă criticând hotărârea instanţei de fond sub aspectul modului de soluționare a cererii privind acordarea cheltuielilor de judecată, respectiv a onorariului de avocat. Cu toate acestea, instanța de apel a analizat și soluționat doar apelul revizuientului, nepronunțându-se pe apelul declarat de intimat. În practicaua hotărârii instanței de apel se face vorbire despre apelul …, dar în considerente, acesta nu este analizat, iar în dispozitiv nu există nicio dispoziție cu privire la acesta.

Pentru aceste considerente, contestatoarea a solicitat să se constate că, în cauză, este incident motivul de anulare prevăzut de art. 503 alin. 3 raportat la art. 503 alin. 2 punctul 4 Cod procedură civilă, astfel că se impune anularea hotărârii atacate cu consecința pronunțării unei noi hotărâri prin care să fie soluționat și apelul …

La termenul din data de 23.05.2018, Curtea, din oficiu, a invocat excepția inadmisibilității contestației în anulare.

Prin decizia civilă nr. ... din ..., ... a admis excepția și, pe cale de consecință, a respins contestația în anulare ca fiind inadmisibilă.

Pentru a hotărî astfel, Curtea a reținut că dosarul nr. ... al ..., în care a fost pronunțată sentința civilă nr. ..., a avut ca obiect cererea de revizuire formulată de petentul … împotriva sentinței civile nr. ... pronunțată de ... – Secția I civilă în Dosarul nr. ...

Este vorba, așadar, de o cale extraordinară de atac promovată împotriva unei hotărâri pronunțată într-un dosar înregistrat pe rolul instanțelor judecătorești înainte de intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, ceea ce înseamnă că, aceasta rămâne supusă regulilor de procedură în vigoare la momentul inițial al formării dosarului, respectiv Codului de procedură civilă de la 1865.

În aceste condiții, Curtea a constatat că și prezenta contestație în anulare, îndreptată împotriva deciziei civile nr. ... din ..., pronunțată în dosarul nr. ..., în apelul declarat împotriva sentinței prin care a fost soluționată cererea de revizuire, este supusă acelorași reguli de procedură, respectiv celor stabilite prin dispozițiile art. 317-321 Cod procedură civilă de la 1865.

Or, art. 317 și 318 Cod procedură civilă reglementează alte cazuri de anulare a unei hotărâri judecătorești decât cel invocat de  contestatoare prin cererea dedusă judecății, motivul prevăzut de art. 503 alin. 2 punctul 4 Cod procedură civilă, referitor la omisiunea instanței de apel de a se pronunța asupra unuia dintre apelurile declarate în cauză, neavând corespondent în vechea reglementare, respectiv în art. 317 și 318 Cod procedură civilă de la 1865.

Cum dispozițiile noului Cod de procedură civilă nu sunt incidente în cauză, decizia civilă nr. 38 din 05.03.2018 a … nu poate fi analizată și anulată prin prisma dispozițiilor art. 503 alin. 2  punctul 4 Cod procedură civilă.

Este adevărat că, în virtutea rolului activ, judecătorul are posibilitatea să restabilească calificarea juridică a cererilor deduse judecății, dar, în cauză, Curtea a apreciat că acest lucru nu este posibil, întrucât, cazul de anulare invocat de contestatoare nu are corespondent în vechea reglementare.

În raport de dispozițiile art. 317 și 318 Cod procedură civilă de la 1865, care sunt aplicabile speței, contestația în anulare formulată de petentă este inadmisibilă întrucât motivul invocat, respectiv, omisiunea instanței de apel de a soluționa unul dintre apelurile declarate în cauză, nu se încadrează în niciunul dintre cazurile de anulare pe care aceste texte legale le reglementează.

În raport de dispozițiile vechiului Cod de procedură civilă, care sunt aplicabile în cauză, petenta putea să formuleze o cerere de revizuire sau o cerere de completare hotărâre, instanța neputând, din oficiu, să modifice,  la acest moment, cererea dedusă judecății.

Pentru toate aceste motive, reținând că motivul de anulare invocat de contestatoare nu este aplicabil în cauză, Curtea a respins contestația în anulare formulată de …, ca fiind inadmisibilă.