Acţiune revocatorie

Decizie 350/LP/2018-A din 29.03.2018


Potrivit art. 1562 Cod civil, dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poate cere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare de insolvabilitate.

(2) Un contract cu titlu oneros sau o plată făcută în executarea unui asemenea contract poate fi declarată inopozabilă numai atunci când terţul contractant ori cel care a primit plata cunoştea faptul că debitorul îşi creează sau îşi măreşte starea de insolvabilitate.

Referitor la condiţiile privitoare la creanţa creditorului, art. 1563 Cod civil prevede că aceasta trebuie să fie certă la data introducerii acţiunii”.

În speţă, instanţa reţine că, pentru admisibilitatea unei acţiuni pauliene formulate de creditor, pe lângă dovada existenţei unei creanţe certe, lichide şi exigibile şi a producerii unui prejudiciu creditorului, în sensul producerii sau măririi stării de insolvabilitate, este necesar ca acesta să facă dovada fraudei debitorului şi a complicităţii la fraudă a terţului cu care debitorul a încheiat actul fraudulos.

Din probele administrate în cauză rezultă că atât pârâta intimată, în calitate de soră, cât şi intimata S.C. P.P. S.R.L., societate al cărei administrator a fost pârâta apelantă, au ştiut în ce situaţie se afla pârâta apelantă la data încheierii contractelor, inclusiv scopul urmărit de apelantă prin încheierea acestora, aspect corect reţinut de către instanţa de fond.

Instanţa a reţinut totodată că, prin vânzarea bunurilor apelanta şi-a cauzat o situaţie de insolvabilitate având în vedere că aceasta nu mai are bunuri sau venituri care să poată fi supuse executării silite, în vederea satisfacerii creanţei reclamantei.