Tăgadă paternitate

Sentinţă civilă 544 din 02.03.2018


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată  următoarele:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de …., sub nr. ….. reclamanta …., a solicitat instanţei să constante că pârâtul …. nu este tatăl biologic la minorei ….., născută la data de …. şi să se stabilească paternitatea în raport de pârâtul …...

În fapt, reclamanta a arătat că, la data de … s-a căsătorit cu numitul …., din această relaţie rezultând minora …, născută la …. Datorită unor neînţelegeri a decis să părăsească domiciliul comun, plecând la domiciliul părinţilor săi în acelaşi oraş. Din acel moment nu au mai reluat convieţuirea ca şi cuplu. Nu a existat niciun fel de interacţiune între ei decât în ceea ce priveşte aspectele legate de minoră care se afla în grija tatălui încă de la momentul separării în fapt ce s-a produs în data de  ….  Ulterior despărţirii, a locuit la domiciliul părinţilor săi aproximativ un an şi şase luni, când în luna iulie ….a decis să se mute în … împreună cu numitul …, cu care începuse o relaţie de concubinaj. Abia la data de … s-a înregistrat pe rolul Judecătorie …., dosarul nr. …, iar prin Sentinţa civilă nr.  …. s-a dispus desfacerea căsătoriei încheiate cu pârâtul  …. Având în vedere perioada de concepţie a minorei, raportat la momentul desfacerii căsătoriei, este de înţeles că prezumţia paternităţii în raport de pârâtul …. a fost corect stabilită, însă relaţiile intime cu acesta au încetat din data de …, când a părăsit domiciliul comun. A plecat din localitatea …. în oraşul …. din luna … a anului ... La scurt timp după separarea în fapt, atât ea cât şi pârâtul …, au intrat în alte relaţii, din acestea rezultând câte un copil. 

A mai susţinut faptul că minora a rezultat din relaţia de concubinaj cu numitul …., fiind născută la … în data de …..

A considerat că sunt îndeplinite toate cerinţele în vederea constatării faptului că pârâtul …. nu este tatăl minorei …, tatăl acesteia fiind pârâtul …..

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 431 Cod civil, art. 414 alin. 2 Cod civil, art. 424 şi următoarele Cod civil.

În probatoriu, a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, a probei testimoniale cu martorii ….. precum şi interogatoriul pârâţilor.

Au fost depuse la dosar înscrisuri, în copie certificată pentru conformitate.

Reclamanta a depus la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în sumă de 40 lei, potrivit chitanţei anulate la dosar.

La data de …, pârâtul …. a depus la dosar întâmpinare prin care a arătat că a cunoscut-o pe reclamantă în anul … când aceasta locuia la părinţii săi. După o perioadă, au hotărât să se mute în …. la domiciliul părinţilor săi. Din relaţia lor a rezultat minora …., dorind să se stabilească că el este tatăl biologic al minorei.

La data de …, pârâtul …. a depus la dosar întâmpinare prin care a arătat că minora …. nu este fiica sa, deoarece reclamanta a plecat de la domiciliul comun pe data de …. la domiciliul părinţilor ei şi nu mai reluat relaţia de cuplu.

În baza art. 255-258 alin. 1 Cod procedură civilă, instanţa a încuviinţat proba cu înscrisurile aflate la dosar precum şi proba testimonială cu martorii …...

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta …. şi pârâtul ….. s-au căsătorit la data de ….., căsătoria fiind înregistrată sub nr. … din aceeaşi dată în registrul de stare civilă al Primăriei …., judeţul …. Din căsătoria părţilor a rezultat copilul …., născută la data de …..

La data de … s-a născut şi minora …., conform certificatului de naştere seria …. nr. … eliberat de Primăria municipiului … la data de …..

Prin Sentinţa civilă nr. …. pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. …., definitivă, s-a desfăcut căsătoria încheiată la data …. şi înregistrată în registrul stării civile al Primăriei … sub nr. …, între reclamanta … şi pârâtul …, prin acordul soţilor.

Până la data de …. sentinţa susmenţionată nu a fost operată în registrele publice, iar pentru minora …., la rubrica tată este trecut pârâtul …., în temeiul prezumţiei de paternitate.

Instanţa reţine că, aşa cum rezultă din probele administrate în cauză, soţii ….. şi pârâtul ….. s-au despărţit în fapt din data …. şi din acest moment nu au mai reluat relaţiile conjugale.

După despărţirea în fapt, reclamata a intrat într-o relaţie de concubinaj cu pârâtul …..n, cu care convieţuieşte din vara anului …..

Astfel, reclamanta era despărţită în fapt de pârâtul …., la momentul la care s-a născut minora …., fiind angajată într-o relaţie de concubinaj notorie cu pârâtul ….., relaţie începută cu mult timp înainte de naşterea minorei.

În prezent, minora …. locuieşte cu mama sa şi cu pârâtul …., pârât care se consideră tatăl biologic al acesteia.

În plus, instanţa reţine că pârâtul …. a recunoscut că minora …. nu este fiica sa.

Potrivit art. 414 alin. 2 Cod civil, paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.

Instanţa va admite prezenta cerere de tăgadă a paternităţii şi va constata că este cu neputinţă ca pârâtul …. să fie tatăl minorei …., născută la ….. Totodată, se va admite şi cererea de stabilire a paternităţii minorei, urmând a se stabili că pârâtul …. este tatăl biologic al minorei …., născută la …..

Potrivit art. 438 alin. 1 Cod civil, prin hotărârea de admitere a acţiunii (acţiuni referitoare la filiaţie) instanţa se pronunţă şi cu privire la stabilirea numelui copilului, exercitarea autorităţii părinteşti şi obligaţia părinţilor de a-l întreţine pe copil.

Cu privire la numele minorei, faţă de prevederile art. 450 alin. 2 Cod civil, instanţa va încuviinţa ca minora …., născută la 24…., să poarte numele de familie al tatălui biologic, respectiv …..

Cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorei, având în vedere că părţile nu au indicat motive temeinice ca autoritatea părintească să fie exercitată de un singur părinte, instanţa va dispune ca autoritatea părintească asupra minorei …., să fie exercitată în comun de către ambii părinţi.

Cu privire la obligaţia părinţilor de a-l întreţine pe copil, având în vedere că minora locuieşte în prezent cu ambii părinţi şi aceştia se ocupă de cheltuielile de creştere şi educare, iar, conform art. 499 Cod civil, tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională, instanţa îi va obliga pe reclamantă şi pe pârâtul ….. să execute în natură obligaţia de întreţinere a minorei …, născută la data de …...

Prezenta hotărâre se va comunica, după rămânerea definitivă, autorităţilor competente în vederea înscrierii menţiunilor corespunzătoare în actul de naştere al minorei.