Conducere sub influenta alcoolului

Sentinţă penală 1049 din 06.11.2017


SENTINŢA PENALĂ Nr. 1049/2017

Şedinţa publică din data de 06 Noiembrie 2017

Completul compus din:

PREŞEDINTE: ..

GREFIER: ..

Ministerul public este reprezentat de procuror T din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria O.

Pe rol, soluţionarea cauzei penale privind pe inculpatul trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului prevăzute de art. 336 alin. (1) Cod penal. 

La apelul nominal făcut în cauză nu se prezintă nimeni.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, după care:

Se constată că dezbaterea în fond a cauzei a avut loc în şedinţa publică din 06.10.2017, când părţile prezente au pus concluzii în fond, care au fost consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când s-a stabilit termen de pronunţare la data de 20.10.2017, când s-a amânat pronunţarea la data de 06.11.2017, dată la care s-a pronunţat prezenta hotărâre.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă constată următoarele:

Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria O. la data de 26.06.2017 în dosarul nr. 2…./P/2017 s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului prevăzută de art. 336 alin. (1) Cod penal.

În fapt, prin actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că în data de 22.04.2017, in jurul orei 23:10, inculpatul a condus autoturismul marca „Peugeot”, avand nr. de inmatriculare, pe str. S, mun.O,  avand o alcoolemie peste limita legala, respectiv 1,00 g/l alcool pur in sange la prima proba, recoltata la ora 23:32, si 0,90 g/l alcool pur in sange la cea de-a doua proba, recoltata la ora 00:32.

În cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: declaratiile inculpatului; buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie nr.2…/A1/671-672/24.04.2017, emis de catre S.M.L. B.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei O la data de 28.06.2017 sub nr. 1…../271/2017.

Prin încheierea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei O. nr. 1512 din data de 03.06.2017 s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi s-a dispus începerea judecăţii.

La primul termen de judecată, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art. 374 Cod procedură penală a actului de sesizare, instanţa l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10) Cod procedură penală, iar în urma răspunsului pozitiv al acestuia şi a audierii inculpatului care a recunoscut în integralitatea acuzaţiile formulate de procuror şi a însuşit probele administrate în cursul urmăririi penale, instanţa a încuviinţat ca judecata să se desfăşoare potrivit procedurii abreviate a recunoaşterii învinuirii.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

La data de 22.04.2017, în jurul orei 23.00, organele de poliție au oprit pentru control pe pe str. S., mun.O., jud.Bihor autoturismul marca « Peugeot », avand nr. de inmatriculare .

În urma verificării documentelor s-a stabilit identitatea conducătorului autoturismului în persoana inculpatului, acesta deplasându-se singur în autoturism.

Întrucât inculpatul prezenta halenă alcoolică s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest rezultând o valoare de 0,54 mg/l alcool în aerul expirat .

Ulterior, inculpatul a fost condus la SML O. în vederea recoltării probelor biologice de sânge, stabilindu-se conform buletinului de analiză toxicologică nr. nr.2229/A1/671-672/24.04.2017că alcoolemia prezentată de acesta era de 1,00 gr ‰ alcool pur în sânge la proba I respectiv 0,90 gr ‰ la proba II.

Audiat fiind în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut în mod consecvent săvârșirea faptei. Acesta a declarat că în data de 22.04.2017, in intervalul orar 20 :45 – 22 :45, a consumat circa un litru de bere si ulterior, in jurul orei 23 :00, s-a urcat la volanul autoturismului marca « Peugeot », avand nr. de inmatriculare, pe care l-a condus pana pe str. S., mun.O., jud.Bihor, fiind depistat de catre organele de politie. Dupa oprirea in trafic, inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultand o alcoolemie de 0,54 mg/l alcool in aerul expirat, si ulterior condus la S.M.L. Bihor, unde i-au fost recoltate doua probe biologice.

În drept, fapta inculpatului constând în aceea că în data de 22.04.2017, in jurul orei 23:10, a condus autoturismul marca „Peugeot”, avand nr. , pe str. S., mun.O., avand o alcoolemie peste limita legala, respectiv 1,00 g/l alcool pur in sange la prima proba, recoltata la ora 23:32, si 0,90 g/l alcool pur in sange la cea de-a doua proba, recoltata la ora 00:32 întruneşte sub aspect obiectiv şi subiectiv elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului prevăzute de art. 336 alin. (1) Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective instanţa reţine că elementul material al infracțiunii constă în conducerea pe drumurile publice de către inculpatul a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică de 1,00 gr ‰, alcool pur în sânge, peste limita legală de 0,80 gr ‰ alcool pur în sânge. Urmarea imediată constă în starea de pericol pentru relațiile sociale privind siguranța circulației rutiere. Legătură de cauzalitate rezultă din materialitatea faptei (ex re).

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acţionat cu vinovăţie în modalitatea intenţiei indirecte, conform dispoziţiilor art. 16 alin. (3) lit. b) Cod penal, întrucât inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale şi deşi nu a urmărit producerea lui, a acceptat producerea acestuia prin săvârşirea faptei.

Instanţa va reţine că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, nu a mai comis nicio contravenție la regimul circulației pe drumurile publice în legătură cu consumul de alcool, nu a provocat vreun incident rutier, a recunoscut şi a regretat fapta comisă uzând de procedura abreviată a recunoaşterii învinuirii.

Analiza de ansamblu a materialului probator administrat în cauză relevă că sunt îndeplinite condiţiile subiective şi obiective prevăzute de art. 80 Cod penal pentru a se dispune renunţarea la aplicarea pedepsei.

Cu privire la condiţiile obiective instanţa constată că:

a) pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe [art.336 alin.1 C.pen.] săvârşită de inculpat este închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda; aşadar, maximul special al pedepsei închisorii prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită de inculpat nu depăşeşte limita  de 5 ani închisoare prevăzută de art. 80 alin. (2) lit.d Cod penal.

b) infracţiunea săvârşită prezintă gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit.

Astfel, instanţa constată că inculpatul a comis fapta având o alcoolemie peste limita legală însă foarte aproape de aceasta, că infracţiunea nu a avut ca urmare producerea unui accident cu victime sau cu daune materiale.

Cu privire la condiţiile subiective instanţa constată că:

a) inculpatul nu a fost anterior condamnat printr o hotărâre definitivă, astfel cum rezultă din fişa de cazier judiciar inculpatul nefiind cunoscut cu antecedente penale;

b) inculpatul nu a beneficiat în ultimii 2 ani anteriori datei comiterii faptei de dispoziţiile privind renunţarea la aplicarea pedepsei

c) inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nici nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală recunoscând infracţiunea de care este acuzat încă din faza de urmărire penală şi parcurgând procedura abreviată a judecăţii în cazul recunoaşterii învinuirii.

Prin urmare, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, că inculpatul a înţeles semnificaţia faptelor sale şi că aplicarea unui avertisment este suficientă pentru corectarea conduitei inculpatului.

Nu în ultimul rând instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse este inoportună în ceea ce îl priveşte pe inculpat, având în vedere şi consecinţele pe care aplicarea unei pedepse le-ar avea asupra persoanei acesuia, reţinând împrejurarea că inculpatul este o persoană bine integrată social, in varsta de 51 de ani, având studii medii, stare civila casatorit, stagiul militar satisfacut, ocupatie sef productie, loc de munca.

Faţă de aceste considerente, 396 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 80 Cod penal instanţa va dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului prevăzută de art. 336 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal instanţa va aplica inculpatului un avertisment.

În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală va obliga pe inculpat la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în care sunt cuprinse şi cheltuielile aferente fazei de urmărire penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 396 alin. (3) Cod procedură penală  raportat la art. 80 Cod penal dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul [domiciliat in] judecat potrivit procedurii abreviate a recunoaşterii învinuirii prevăzute de art. 375 Cod procedură penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice sub influenţa alcoolului prevăzute de art. 336 alin. (1) Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal aplică inculpatului un avertisment.

În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.11.2017.