Anulare partial raport contestat

Sentinţă comercială 114 din 19.01.2018


Dosar nr.

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VÂLCEA - SECŢIA A II A CIVILA

SENTINŢA  Nr. ..

Şedinţa publică din …

Completul constituit din:

PREŞEDINTE U N L

Grefier F D

Pe rol fiind pronunţarea asupra  contestaţiei  formulată de către contestatoarea …,  cu sediul în  …, în contradictoriu cu intimata …, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei …, cu sediul în …, ….

La apelul nominal făcut în şedinţă publică  cu ocazia pronunţării au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, după care, se constată că dezbaterile pe fond asupra cauzei au fost consemnate în încheierea de amânare pronunţare din data de 17 ianuarie 2018, încheiere ce face parte integrantă din prezenta sentinţă.

TRIBUNALUL,

Deliberând, constată următoarele:

Prin contestaţia depusă în 18 decembrie 2017 sub numărul dosarului asociat … al dosarului de faliment nr. .., creditoarea … a …, în contradictoriu cu … prin lichidator judiciar …, în temeiul art. 20, art. 21 alin. (1) şi (2), art. 24 alin. (2), art. 25 şi art. 59 din Legea nr.  85/2006, a contestat măsura dispusă şi menţionată în raportul lichidatorului judiciar depus la instanţă pentru termenul din 13.12.2017 în care s-a menţionat respingerea cererii sale de plată aflată la dosarul de faliment la filele 50 şi 80, solicitând anularea măsurii dispuse de lichidatorul judiciar.

A arătat că lichidatorul judiciar era obligat să întreprindă demersuri privind radierea acelor automobile de pe numele debitoarei …., precum şi să optimizeze, potrivit art. 25 din lege, cheltuielile, iar recuperarea acestor amenzi se înscrie în aceste prevedri.

În situaţia în care nu se poate prezenta la vreunul din termenele de judecata a solicitat aplicarea art. 411 alin. (2) C. proc. civ..

A ataşat în copie xerox duplicat al cererii de plată formulată de … şi proces-verbal de constatare contravenţie seria ….

 .., în calitate de lichidator al debitoarei …, a depus punct de vedere prin care a solicita respingerea contestaţiei.

A arătat că, prin toate documentele depuse şi argumentele invocate, contestatoarea nu dovedeşte temeinicia cererilor sale, respectiv temeiul de drept, în cadrul procedurii colective şi concursuale prevăzute de Legea nr. 85/2006, la încasarea unor astfel de sume, respectiv amenzi aplicate de … în anul 2017 unor mijloace de transport care nu mai sunt proprietatea debitoarei … înca din anul 2015, când au fost valorificate de lichidatorul judiciar prin licitaţie publică.

A explicat şi a justificat prin raportul întocmit în cadrul exercitării mandatului legal, care a fost depus la dosarul de faliment nr.., motivele respingerii cererilor formulate de contestatoare pentru plata amenzilor care au fost aplicate de …, respectiv:

a. contravenţia pentru nedeţinerea unei roviniete valabile şi circulaţia pe drumul public a autovehiculelor cu număr de înmatriculare … a fost săvârşită de cei care deţin şi au în proprietate mijloacele de transport, respectiv …;

b. aceste mijloace de transport au fost trecute în mod legal din patrimoniul … în al societăţii .., încă din anul 2015 pe baza Procesului verbal de licitaţie şi adjudecare a bunurilor întocmite la data de 11.03.2015 şi 22.09.2015, care au fost depuse la dosarul de faliment;

c. în ce priveşte obligaţia lichidatorului de a solicita radierea autovehiculelor, aceasta este lipsită de temei legal, întrucât nu a fost motivata ca fiind stipulată în lege o astfel de prevedere, ci este doar o presupunere a contestatoarei;

d. lichidatorul considera că, la momentul vânzării bunurilor prin licitaţie publica şi declararea adjudecatarului, acesta a preluat şi obligaţiile privind înscrierea bunului în patrimoniul sau, potrivit legislaţiei în materie, cat şi declararea din punct de vedere fiscal, pentru taxare.

Faţă de împrejurarea descrisă, pentru toate argumentele invocate, a considerat că, fără temei, contestatoarea a solicitat sumele respective, cu titlu de amenzi aplicate în anul 2017, de la debitoarea …, care a vândut la licitaţie publică cele doua autovehicule încă din anul 2015, cumpărătorului societatea …, ocazie cu care acestea au fost scăzute din contabilitatea debitoarei la momentul producerii fenomenului economic, conform Legii contabilităţii, respectiv anul 2015.

În conformitate cu dispoziţiile art. 411 alin. (1) pct. 2 din Codul de procedură civilă a cerut judecarea cauzei şi în lipsă.

Analizând contestaţia, se reţin următoarele:

Prin încheierea nr. 1289 din 1 iunie 2011 s-a deschis procedura insolvenţei împotriva debitoarei … iar prin sentinţa nr. .. din 20 februarie 2013 s-a dispus trecerea la faliment.

Prin cererea înregistrată sub nr. .., depusă în 13 aprilie 2017 în dosarul nr.. (fila 50), creditoarea .. …, în temeiul art. 64 alin. (6) din Legea nr. 85/2006, a solicitat plata sumei de 3.000 lei şi ce reprezintă creanţe fiscale neachitate.

În cuprinsul cererii a arătat că suma de 250 lei reprezintă creanţe fiscale neachitate născute după deschiderea procedurii falimentului şi se compune din procesul verbal de contravenţie ….

Prin cererea înregistrată sub nr. .., depusă în 3 mai 2017 în dosarul nr… (fila 80), creditoarea …., în temeiul art. 64 alin. (6) din Legea nr. 85/2006, a solicitat plata sumei de 1.250 lei şi ce reprezintă creanţe fiscale neachitate.

În cuprinsul cererii a arătat că suma de 1.250 lei reprezintă creanţe fiscale neachitate născute după deschiderea procedurii falimentului şi se compune din procesul verbal de contravenţie ….

Din înscrisurile ataşate contestaţiei, instanţa reţine că cererile de plată cuprind amenzile contravenţionale aferente proceselor verbale de constatare a contravenţiei seria ….

Procesul-verbal de constatare a contravenţiei neatacat în termenul prevăzut la art. 31 din OG nr. 2/2001, precum şi hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a soluţionat plângerea constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate, aspect ce reiese din cuprinsul prevederilor art. 37 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Se reţine, aşadar, că natura creanței invocate de reclamantă, este aceea a unei creanțe născute în timpul procedurii de insolvență, procedură la care a fost supusă pârâta ….

Prin art. 64 alin. (6) teza I din Legea nr. 85/2006 este reglementată situația unei asemenea creanțe, în sensul modalității de realizare a acesteia. Astfel, potrivit dispoziției legale menționate, creanțele născute după data deschiderii procedurii vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală.

Așadar, reclamanta are posibilitatea legală de a se adresa administratorului judiciar pentru plata creanței sale născute în timpul procedurii și de a obține această plată înaintea oricărei alte ordini de distribuire.

Alegaţiile lichidatorului judiciar în ceea ce priveşte adevăratul proprietar al autovehiculelor pentru care nu s-a plătit rovinieta sunt lipsite de relevanţă în analiza prezentei contestaţii.

Cât timp lichidatorul judiciar nu şi-a îndeplinit obligaţia legala ce-i incumbă potrivit art. 20 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 85/2006 de a contesta procesele verbale în instanţă, prin formularea unei plângeri contravenţionale, acesta nu mai are dreptul de a expune apărări pe altă cale decât cea expres prevăzută de legiuitor [art. 31 alin. (1) din OG nr. 2/2001: „Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.”] şi în faţa altei instanţe judecătoreşti decât cea competentă [art.  32 din OG nr. 2/2001:– „(1) Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.].

În consecinţă, procesele verbale de constatare a contravenţiei, neanulate de instanţa judecătorească competentă, constituie titluri executorii pentru amenzile stabilite în acestea, lichidatorul judiciar fiind astfel obligat, în limita sumelor de bani disponibile, la plata sumei de 250 lei (aferentă titlului executoriu reprezentat de procesul verbal de contravenţie seria …) şi a sumei de 1.250 lei (aferentă titlului executoriu reprezentat de procesul verbal de contravenţie …).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite în parte contestaţia formulată de creditorul …, cu sediul în  ..,  în contradictoriu cu debitoarea … prin lichidator judiciar.., cu sediul în ….

Anulează parţial raportul contestat şi dispune plata, în limita sumelor de bani disponibile, a sumei de 250 lei (aferentă titlului executoriu reprezentat de procesul verbal de contravenţie seria ..) şi a sumei de 1.250 lei (aferentă titlului executoriu reprezentat de procesul verbal de contravenţie ..).

Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare. În cazul exercitării căii de atac, cererea se va depune la tribunalul Vâlcea.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 19 ianuarie 2018.

Judecător sindic, Grefier,